Rauhalliset leikit

Tarvitset kaksi tai useampia leikkijöitä ja jokaiselle oman marmorikuulan tai pienen puuhelmen. Peliä pelataan sisällä paljaalla lattialla tai ulkona tasaisella asvaltilla. Pelikentän voi ainakin alkuun rajata esimerkiksi kokoon 2 m x 2 m.

Kukin heittää vuorollaan kuulan seinää vasten. Kaikkien kuulat/helmet jäävät sille paikalle, mille ne pongahtavat seinästä. Se, jonka kuula pongahtaa kauimmaksi seinästä aloittaa pelin.

Kauimpana olevan kuulan omistaja mittaa kuulasta yhden kämmenellisensä lähemmäksi lähintä toisen pelaajan kuulaa ja ottaa oman kuulansa peukalon ja etusormen väliin ja toisen käden etusormen ja peukalon avulla "luunapilla" laittaa kuulansa matkaan yrittäen osua toisen pelaajan kuulaan. Jos hän osuu, osuman saanut joutuu pois pelistä; ellei, niin seuraava saa yrittää. Vuorot kulkevat myötäpäivään aloittajasta lähtien. Voit tähdätä kenen kuulaan tahansa. Se jonka kuula jää viimeksi peliin, on voittaja.

 

Kirjasta Ihanko totta! (SLS 2004)

valokuvaajaLeikkijöistä valitaan joku valokuvaajaksi. Hän ottaa leikkijää kädestä kiinni, pyörittää muutaman kerran ympäri ja päästää sitten irti. Leikkijä jää siihen asentoon, mihin pyörityksen jälkeen pysähtyi. Pyöritettyään kaikki leikkijät ympäri valokuvaaja valitsee, kenen valokuva on hänen mielestään mielenkiintoisin. Kun valokuvaaja on tehnyt valintansa, tulee valitusta uusi valokuvaaja.

peiliYksi leikkijöistä on peili, joka seisoo selin muihin. Toiset asettuvat lähtöviivalle noin 20 metrin päähän peilistä ja yrittävät liikkua kohti peiliä. Peili kääntyy silloin tällöin, yllättäin, liikkujiin päin. Jos hän huomaa jonkun liikkuvan, tämä joutuu palaamaan takaisin lähtöviivalle. Se, joka ensimmäisenä ehtii koskettamaan peiliä ja huutamaan oman nimensä on seuraava peili.

tuijottava silmaLeikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen. Toinen joukkue siirtyy viereiseen huoneeseen. Avonaiseen oveen kiinnitetään isokokoinen paperi, pahvi, kangas, tms., johon on tehty silmänkokoinen reikä. Kummankin joukkueen leikkijät asettuvat vuorotellen pahvin luokse siten, että vain silmä näkyy reiästä. Vastapuolen on arvattava, kenen silmä siinä tuijottaa. Jos arvaus osuu oikeaan, siirtyy tuijottaja arvaajien puolelle. Se joukkue voittaa, joka näin saa lopulta kaikki leikkijät puolelleen.

Istutaan piirissä tuoleilla. Leikinjohtaja sanoo esim. "Kaikki, joilla on farkut, siirtyvät kaksi tuolia vasemmalle." Jos tuoli, jolle leikkijän pitäisi siirtyä on varattu, hän istuu toisen leikkijän syliin. Kun jostain jonon keskeltä täytyy jonkun siirtyä, siirtyvät myös kaikki hänen sylissään istuvat leikkijät samaan paikkaan kuin hän. Leikinjohtaja voi ottaa tyhjiä tuoleja pois. Leikki loppuu, kun tuoleja on vain yksi ja/tai kaikki istuvat sylikkäin.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja