Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät talvikuukaudet sopivat erinomaisesti tämän lämmittävän juoman nautiskeluun koulupäivien jälkeen.

Tee alkujuuret ovat Aasiassa, jossa sitä kasvatetaan tänäkin päivänä. Hollantilaiset toivat teen ensimmäistä kertaa Euroopalaisten huulille vasta 1610 jKr. Saman vuosisadan loppupuolella tee saapui myös Venäjälle ja teen tuonti Kiinasta Eurooppaan alkoi ja vakiintui. Ensimmäinen englantilainen teehuone avautui vuonna 1717 Thomas Twinningsin toimesta. Englantiaisten klo viiden tee onkin hyvin kuuluisa. Aasiassa ja Venäjällä kulutetaan myös suuria määriä teetä. 1800-luvulla englantilaiset alkoivat viljellä teetä imperiuminsa alueilla Intiassa ja Ceylonilla, joista kehittyikin varsinaisia teevaltioita.

teaceremony2

Aasiassa ja varsinki Japanissa teen valmistaminen on oikea seremonia. Japanilaisessa teeseremoniassa on hyvin tarkat säännöt Macha-teen valmistukseen. Teen tekeminen on lähes meditaatioon verrattava tapahtuma. Astioiden asento ja teen valmistaminen etenee rauhallisilla liikkeillä ja hiljaisuudessa. Jokainen liike on tarkasti harkittu ja rauhallinen. Japanilaiseen tapaan seremonia suoritetaan lattialla tai oikeammin bambumatoilla tatameilla istuen. Suomestakin löytyy muutama teehuone, jossa on mahdollista kokea aito japanilainen teeseremonia.

Teen ystävät ry:n sivuilta löytyy tämän herkun valmistusohje, jonka avulla voit viettää teekutsut kavereillesi:

  1. Esilämmitä teekulho kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
  2. Mittaa n. puoli teelusikallista matchaa tai 2 perinteistä bambumitallista kulhoon. Jos omistat hienon siivilän voit siivilöidä teejauheen paakkujen välttämiseksi.
  3. Kaada n. 75ml 80C-95C asteista vettä hitaasti kulhoon. Sekoita matcha bambuvispilällä tai muulla puuvispilällä.
  4. Koita käyttää nopeita ranneliikkeitä ja liikuttaa vispilää siksakkimaisesti. Vältä koskettamasta pohjaa vispilällä, sillä harjakset voivat taipua tai murtua.Sekoittaminen kestää noin 30s-1min. Valmista matchaa peittää tiheä ja kaunis teevaahto.

teaceremony3Englannissa nautitaan Afternoon Tea tai High Tea noin klo 15-17 välillä. Jos vierailee Lontoossa, niin muutamat loistohotellien kuten Ritzin tai Savoyn ravintolan High Tea tarjoilu on legendoja ja vierailemisen arvoisia paikkoja. Tosin ne vaativat hieman puketumista. Risaset farkut tai likainen T-paita ei oikein vetel niissä ympyröissä. Englantilainen klo viiden tee sisältää tietysti teetä kauniisti katettuna, mutta myös pienta suupalaa niin makeina kuin suolaisina versioina. Pienet kolmioleivät ovat oivia teen seuralaisia. Täytteeksi voi laittaa vaikka lohta, majoneesia ja kurkkua.

Leikkaa paahtoleivän tummat reunat irti

Leikkaa leivistä neliön muotoisia

Täytä leivän puolisko majoneesilla, kurkuilla ja lohella

Laita toinen leipä täytetyn päälle

Leikkaa leivät kolmioiksi

Herkullisia teehetkiä!

Oheisella reseptillä saat maukkaita energiapatukoita, joissa on huuuuuurjaaan paljon energiaa.

Muistathan, ettei välipala korvaa kunnon ateriaa vaan on lisäravintona kasvaneeseen energiatarpeeseen.

Tarvikkeet

  • 50 g voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 1 dl sokeria
  • 100 g suolattua pähkinä-siemenseosta
  • 65 g kuivattuja mustikoita
  • 75 g maissihiutaleita (n. 4 dl)
  • 25 g riisimuroja (n. 2 dl)

Patukoiden valmistaminen

Kiehauta voi, kerma, siirappi ja sokeri kattilassa. Ole erittäin varovainen kuuman seoksen kanssa, sillä se polttaa helposti.

Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia koko ajan sekoittaen. Hienonna pähkinä-siemenseos karkeaksi ja sekoita ne mustikoiden, maissihiutaleiden ja riisimurojen kanssa kulhossa. Kaada karamelliseos maissihiutaleseoksen joukkoon ja kääntele puukauhalla taikina nopeasti tasaiseksi. Varo kuumaa seosta. Kaada taikina leivinpaperille ja tasoita se toista leivinpaperipalaa tai lastaa apuna käyttäen noin 30x30 cm ja noin 1 cm paksuiseksi. Leikkaa noin 20 osaan ja anna patukoiden jäähtyä kokonaan.

Mansikka-britakakku on haastava mutta palkitseva herkku. Se on parhaimmillaan tuoreista kesän mansikoista tehtynä.

mansikka brita

 

Valmistuksessa kannattaa olla tarkkana erityisesti kananmunien erottelussa ja kakun kasaamisessa. Valkuaisten joukkoon ei saa mennä tippaakaan keltuaista tai rasvaa, muuten vaahto ei onnistu. Lisäksi kakkua kootessa on hyvä pyytää useampi käsipari nostamaan pohjalevyjä tarjoiluvadille, sillä ne menevät helposti rikki. Lopputulos on kuitenkin vaivannäön arvoinen, makea ja rapsakka.

 

Mansikka-britakakku

Pohja:

  • 125 grammaa voita
  • 1 desilitra sokeria
  • 2 keltuaista
  • 1 ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 desilitra maitoa

Marenki:

  • 2 valkuaista
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 desilitra mantelilastuja

Mansikkatäyte:

  • ½ litraa mansikoita
  • 2 desilitraa kuohukermaa
  • 2 ruokalusikallista sokeria

 

Valmistus:

1. Valmista ensin pohja vaahdottamalla voi ja sokeri. Erottele kananmunista keltuaiset valkuaisista, ja lisää keltuaiset vaahtoon vatkaten. Laita valkuaiset esimerkiksi jääkaappiin odottamaan.

2. Sekoita leivinjauheet vehnäjauhoihin ja lisää seos vuorotellen maidon kanssa pohjataikinaan samalla sekoittaen.

3. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle noin 25cm x 30cm kokoiseksi suorakaiteeksi ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 10 minuuttia.

4. Valmista sillä aikaa marenki. Puhdista vatkaimet hyvin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit joukkoon pieninä erinä ja vatkaa kunnes vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.

5. Levitä marenki uunista tulleen pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista vielä 180 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla.

7. Puolita pohja kahteen yhtä suureen osaan ja siirrä toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kerma ja asettele paloitellut mansikat. Nosta varovaisesti toinen levy lastojen avulla päälle. Tarjoile heti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Täyteläiset sämpylät sopivat täytettäväksi nakeilla tai nyhtölihalla. Tuorejuustolla ja vihanneksilla täytettyinä ne maistuvat brunssilla.

hot dog 3 

 

Ainesosat:

  • 25 kpl
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: 3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

 

hot dog 1

 hot dog 2

 

Valmistus:

1. Liuota hiiva haalean lämpöiseen maitoon.

2. Erottele munasta keltuainen.

3. Lisää maidon ja hiivan sekaan keltuainen, suola ja sokeri ja sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhot.

5. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.

6. Lisää voi vaivaamisen lopussa.

7. Anna taikinan kohota 2 tuntia.

8. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa hyvin.

9. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 25 palaa.

10. Kohota taikinaa ½ tuntia.

11. Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella.

12. Ripottele siemenet päälle.

13. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja