Notice: Undefined property: JCategoryNode::$rating_count in /home/jiipeele/public_html/plugins/content/vote/vote.php on line 69

Käyttäjän arvio: 0 / 5

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono

Täyteläiset sämpylät sopivat täytettäväksi nakeilla tai nyhtölihalla. Tuorejuustolla ja vihanneksilla täytettyinä ne maistuvat brunssilla.

hot dog 3 

 

Ainesosat:

  • 25 kpl
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: 3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

 

hot dog 1

 hot dog 2

 

Valmistus:

1. Liuota hiiva haalean lämpöiseen maitoon.

2. Erottele munasta keltuainen.

3. Lisää maidon ja hiivan sekaan keltuainen, suola ja sokeri ja sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhot.

5. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.

6. Lisää voi vaivaamisen lopussa.

7. Anna taikinan kohota 2 tuntia.

8. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa hyvin.

9. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 25 palaa.

10. Kohota taikinaa ½ tuntia.

11. Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella.

12. Ripottele siemenet päälle.

13. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

Nämä rosetit maistuvat kaikille, ja munattomina ja maidottomina sopivat moneen erikoisruokavalioonkin.

rosetit 2

 

Jos et ole aikaisemmin tehnyt rosetteja, niin maltti on tässäkin valttia. Itsellä kesti muutama, että sai rosetin nätisti raudasta irti. Rosettien kanssa sopii hyvin juomaksi sima, joka on meidän perheessä aina tehty dansukkerin perinteikkäällä ohjeella.

 

Rosetit

Tarvitset:

  • 1,5dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • Öljyä paistamiseen

Ohje:

Sekoita ensin kasvimaito, suola ja sokeri ja lisää sitten jauhot. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä noin 15min. Kuumenna öljy noin 180 asteiseksi. Paistamisessa apuna kannattaa käyttää lämpömittaria, jolloin öljyn lämpötila on helpompi pitää tasaisena. Kuumenna rosettirauta öljyssä ja kasta se taikinassa. Rautaa ei tarvitse kastaa kuin puoleenväliin. Laske rauta öljyyn ja paista, kunnes rosetti on kauniin ruskea. Rosetti saattaa irrota raudasta, jolloin sen voi nostaa öljystä reikäkauhalla. Jos rosetti ei irtoa, voi sen varovasti irrottaa raudasta veitsen avulla. Koristele valmiit rosetit tomusokerilla.

 

rosetit 1

 

Sima

Tarvitset:

  • 4 l vettä
  • 250 g Dansukker Fariinisokeria
  • 250 g Dansukker Taloussokeria
  • 1–2 sitruunan mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • Pullotukseen sokeria, rusinoita

Ohje:

1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

4. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

 

Kuvat: Elina Inkinen

Laskiaistiistaihin (tänä vuonna 28. helmikuuta) kuuluvat tietysti olennaisena osana laskiaispullat!

laskiaispullat 4

 

Tarvitset:

  • 3 dl maitoa
  • 30 g hiivaa
  • 100 g sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

 

Valmista pullataikina yllä olevista raaka-aineista.

1. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Pyörittele kohonneesta taikinasta pikku pullia. Kohota pikku pullat leivinliinan alla. Voitele kohonneet leivonnaistet kananmunalla. Ripottele halutessasi pinnalle mantelilastuja.

 

laskiaispullat 1

 

2. Paista pullia 225 asteen lämmössä n. 10 min. Halkaise jäähtyneet pullat kahtia.

 

laskiaispullat 2

 

3. Laita pohjaosaan hilloa ja pursota vatkattu kermavaahto hillon ympärille. Nosta kansi varovasti vaahdon päälle.

 

laskiaispullat 3

 

4. Koristele tomusokerilla.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

Ilahduta ystävää 14.2. tällä suklaisella herkulla!

suklaamousse 9

 

Tarvitset:

  • 60 g taloussuklaata
  • ½ dl maitoa
  • 2 liivatelehteä
  • 2 munaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 ½ dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristelu:

  • valkosuklaata, taloussuklaata ja nonparelleja

 

Ohje:

suklaamousse 1

1. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.

 

suklaamousse 2

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

 

suklaamousse 3

3. Vatkaa kuohukerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.

 

suklaamousse 4

4. Kuumenna maito ja lisää paloiteltu taloussuklaa, sulata tasaiseksi.

 

suklaamousse 5

5. Lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet suklaamaitoseokseen ja sekoita tasaiseksi, ettei liivatteesta jää paakkuja. Anna jäähtyä hetki.

 

suklaamousse 6

6. Lisää liivatesuklaaseos ohuena nauhana munasokerivaahtoon samalla sekoittaen.

 

suklaamousse 7

7. Nostele kermavaahto varovasti suklaaseoksen joukkoon.

 

8. Jaa valmis suklaamousse tarjoiluastioihin ja vie kylmiöön hyytymään n. 45 minuutiksi.

 

suklaamousse 8

9. Koristele sulatetusta suklaasta tehdyillä koristeilla ja nonparelleilla.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja