Mansikka-britakakku on haastava mutta palkitseva herkku. Se on parhaimmillaan tuoreista kesän mansikoista tehtynä.

mansikka brita

 

Valmistuksessa kannattaa olla tarkkana erityisesti kananmunien erottelussa ja kakun kasaamisessa. Valkuaisten joukkoon ei saa mennä tippaakaan keltuaista tai rasvaa, muuten vaahto ei onnistu. Lisäksi kakkua kootessa on hyvä pyytää useampi käsipari nostamaan pohjalevyjä tarjoiluvadille, sillä ne menevät helposti rikki. Lopputulos on kuitenkin vaivannäön arvoinen, makea ja rapsakka.

 

Mansikka-britakakku

Pohja:

  • 125 grammaa voita
  • 1 desilitra sokeria
  • 2 keltuaista
  • 1 ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 desilitra maitoa

Marenki:

  • 2 valkuaista
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 desilitra mantelilastuja

Mansikkatäyte:

  • ½ litraa mansikoita
  • 2 desilitraa kuohukermaa
  • 2 ruokalusikallista sokeria

 

Valmistus:

1. Valmista ensin pohja vaahdottamalla voi ja sokeri. Erottele kananmunista keltuaiset valkuaisista, ja lisää keltuaiset vaahtoon vatkaten. Laita valkuaiset esimerkiksi jääkaappiin odottamaan.

2. Sekoita leivinjauheet vehnäjauhoihin ja lisää seos vuorotellen maidon kanssa pohjataikinaan samalla sekoittaen.

3. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle noin 25cm x 30cm kokoiseksi suorakaiteeksi ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 10 minuuttia.

4. Valmista sillä aikaa marenki. Puhdista vatkaimet hyvin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit joukkoon pieninä erinä ja vatkaa kunnes vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.

5. Levitä marenki uunista tulleen pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista vielä 180 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla.

7. Puolita pohja kahteen yhtä suureen osaan ja siirrä toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kerma ja asettele paloitellut mansikat. Nosta varovaisesti toinen levy lastojen avulla päälle. Tarjoile heti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Täyteläiset sämpylät sopivat täytettäväksi nakeilla tai nyhtölihalla. Tuorejuustolla ja vihanneksilla täytettyinä ne maistuvat brunssilla.

hot dog 3 

 

Ainesosat:

  • 25 kpl
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: 3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

 

hot dog 1

 hot dog 2

 

Valmistus:

1. Liuota hiiva haalean lämpöiseen maitoon.

2. Erottele munasta keltuainen.

3. Lisää maidon ja hiivan sekaan keltuainen, suola ja sokeri ja sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhot.

5. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.

6. Lisää voi vaivaamisen lopussa.

7. Anna taikinan kohota 2 tuntia.

8. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa hyvin.

9. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 25 palaa.

10. Kohota taikinaa ½ tuntia.

11. Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella.

12. Ripottele siemenet päälle.

13. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

Nämä rosetit maistuvat kaikille, ja munattomina ja maidottomina sopivat moneen erikoisruokavalioonkin.

rosetit 2

 

Jos et ole aikaisemmin tehnyt rosetteja, niin maltti on tässäkin valttia. Itsellä kesti muutama, että sai rosetin nätisti raudasta irti. Rosettien kanssa sopii hyvin juomaksi sima, joka on meidän perheessä aina tehty dansukkerin perinteikkäällä ohjeella.

 

Rosetit

Tarvitset:

  • 1,5dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • Öljyä paistamiseen

Ohje:

Sekoita ensin kasvimaito, suola ja sokeri ja lisää sitten jauhot. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä noin 15min. Kuumenna öljy noin 180 asteiseksi. Paistamisessa apuna kannattaa käyttää lämpömittaria, jolloin öljyn lämpötila on helpompi pitää tasaisena. Kuumenna rosettirauta öljyssä ja kasta se taikinassa. Rautaa ei tarvitse kastaa kuin puoleenväliin. Laske rauta öljyyn ja paista, kunnes rosetti on kauniin ruskea. Rosetti saattaa irrota raudasta, jolloin sen voi nostaa öljystä reikäkauhalla. Jos rosetti ei irtoa, voi sen varovasti irrottaa raudasta veitsen avulla. Koristele valmiit rosetit tomusokerilla.

 

rosetit 1

 

Sima

Tarvitset:

  • 4 l vettä
  • 250 g Dansukker Fariinisokeria
  • 250 g Dansukker Taloussokeria
  • 1–2 sitruunan mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • Pullotukseen sokeria, rusinoita

Ohje:

1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

4. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

 

Kuvat: Elina Inkinen

Laskiaistiistaihin (tänä vuonna 28. helmikuuta) kuuluvat tietysti olennaisena osana laskiaispullat!

laskiaispullat 4

 

Tarvitset:

  • 3 dl maitoa
  • 30 g hiivaa
  • 100 g sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

 

Valmista pullataikina yllä olevista raaka-aineista.

1. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Pyörittele kohonneesta taikinasta pikku pullia. Kohota pikku pullat leivinliinan alla. Voitele kohonneet leivonnaistet kananmunalla. Ripottele halutessasi pinnalle mantelilastuja.

 

laskiaispullat 1

 

2. Paista pullia 225 asteen lämmössä n. 10 min. Halkaise jäähtyneet pullat kahtia.

 

laskiaispullat 2

 

3. Laita pohjaosaan hilloa ja pursota vatkattu kermavaahto hillon ympärille. Nosta kansi varovasti vaahdon päälle.

 

laskiaispullat 3

 

4. Koristele tomusokerilla.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja