HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Suomen sana glögi on peräisin ruotsin sanasta glögg, joka on muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini.

glogit

Molemmat glögit maistuvat hyvin piparin kanssa.

 

Ennen glögi on ollutkin alkoholipitoinen lämmin juoma, jota käytettiin virvoittamaan pakkasessa hiihtäneitä tai ratsastaneita viestinviejiä Pohjoismaissa. Nykyään glögiä juodaan alkoholittomanakin ja se kuuluu Suomen jouluperinteeseen. Tässä on pari hyvää ohjetta oman glögin valmistamiseen!

 

Punainen mustaherukkaglögi (5:lle)

Tarvitset:

  • 8 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/4 tl inkivääriä
  • 2 dl mustaherukkamehua (laimentamatonta)
  • 1 rkl sokeria

Laseihin:

  • rusinoita ja manteleita

Ohje:

Mittaa vesi ja mausteet kattilaan. Keitä lientä noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää mustaherukkamehu ja sokeri. Kuumenna, älä keitä. Kaada juoma glögilaseihin. Tarjoa lisäksi rusinoita ja manteleita.

Vinkki! Huuhdo kanelitanko ja anna sen kuivua, niin voit käyttää sen uudestaan.

 

Vaalea omenaglögi (5:lle)

Tarvitset:

  • 10 dl omenatäysmehua
  • 1 kanelitanko
  • 3 tähtianista

Ohje:

Kuumenna mehu ja mausteet kiehuvaksi. Anna juoman maustua kannen alla puolisen tuntia. Kuumenna omenaglögi uudelleen, siivilöi laseihin ja nauti kultainen omenaglögi manteleiden sekä rusinoiden kanssa.

 

Lähteet: wikipedia.fi, www.pirkka.fi ja maku.fi

Kuva: Pinja Lampinen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja