HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Omenapiirakka on aina varma nakki, mutta entä jos siitä tekeekin vähän haastavamman?

syyslomaherkut 3

 

Omenapaihin tehdään kansi täytteen päälle, mikä saattaa kuulostaa, tai ainakin minusta kuulosti, helpolta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Oli melkoisen vaikeaa saada taikina pysymään ehjänä levynä ja vielä siirtää se piirakan päälle. Onneksi on hyvä keino saada se onnistumaan: kun kaulitset kansitaikinaa, laita taikinan alle muovikelmua, jotta pystyt helposti siirtämään ja kumoamaan sen piirakan päälle. Muovi täytyy tietysti poistaa piirakan päältä varovasti.

 

Aineet:

Pohja:

  • 150 grammaa margariinia tai voita
  • 3 desilitraa vehnäjauhoja
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • 2 ruokalusikallista vettä

Täyte:

  • 4 omenaa (n. 650 grammaa)
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 250 grammaa rahkaa
  • 2 munaa
  • 1 desilitra kuohukermaa
  • 1½ desilitraa sokeria
  • 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria
  • voiteluun munaa

 

Valmistus:

1. Sekoita keskenään pehmeä rasva, jauhot ja sokeri. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.

2. Painele 2/3 taikinasta voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Laita loppu taikina kylmään.

3. Kuori ja lohko omenat. Levitä lohkot pohjan päälle, ripottele päälle kanelia.

4. Sekoita keskenään maitorahka, munat, kerma ja sokerit. Kaada täyteseos omenalohkojen päälle.

5. Kauli loppu taikina kanneksi ja nosta vuokaan. Sulje reunat haarukalla painellen ja voitele munalla. Pistele kanteen reikiä haarukalla tai ota pienellä muotilla kannesta kuvioita.

6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tarjoa lämpimänä kermavaahdon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja