×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Tarvitset:

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
½ tl suolaa
1 tl garam masala -jauhetta
2 tl savupaprikajauhetta
½ tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
½ dl soijakastiketta
½ dl öljyä
2 ½ dl vettä

Marinadi:

2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl omenaviinietikkaa
½ dl vettä

 

Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti, muotoile paistiksi. Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä paisti marinadissa ja anna maustua kylmässä vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin reilu tunti uunin keskitasolla. Anna paistin jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.

 

(Lähde: Inna Somersalo: Yllin kyllin herkkuja isolle ja pienelle joukolle, Multikustannus 2008)

Tämä resepti on ihanan raikas ja kesäinen. Ei kannata pelästyä, että sitruunakiisseli olisi liian hapanta, sillä oikeasti se on tosi makeaa ja sopii hyvin marengin kanssa.

sitruunamarenkitorttu

Raikas ja herkullinen sitruunamarenkitorttu maistuu varmasti jokaiselle.

 

Kaiken lisäksi resepti on melko helppo. Sitruunamarenkitorttu kannattaa syödä heti, kun se on jäähtynyt, sillä silloin se on parhaimmillaan.

 

Sitruunakiisseli:

  • 4 desilitraa vettä
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 4 ruokalusikallista maissitärkkelysjauhoa
  • 3 keltuaista
  • 1 luomusitruunan kuori
  • 1 desilitra sitruunamehua
  • 1 ruokalusikallinen margariinia tai voita

Pohja:

  • 2 ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 100 grammaa margariinia tai voita
  • 1 keltuainen

Marenki:

  • 4 valkuaista
  • 1 desilitra sokeria

 

Valmistus:

1. Mittaa kaikki kiisselin aineet paitsi rasva kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja alkaa kuplia. Lisää joukkoon rasva ja sekoita. Anna jäähtyä.
2. Tee sitten pohja. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja sileää.
5. Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle. Nostele sitten marenki kiisselin päälle ja levitä sitä lusikalla myös tortun reunoille asti.
6. Paista torttua 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes marengin pinta on kauniin vaaleanruskea.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Tähän herkulliseen pannukakkuun ilmestyy paiston jälkeen kolme kerrosta. Alin niistä on kuin pannukakkua, keskimmäinen kuin pehmeää vaniljaista täytettä ja ylin kuin marenkia.

taikapannari

Taikapannari on hieman erilainen totuttuun pannariin verrattuna, sillä siinä on kolme eri kerrosta.

 

Aluksi resepti saattaa tuntua sekavalta tai vaikealta, mutta takaan, että pannari on tosi helppo tehdä. Kun reseptin käy kunnolla läpi, voi huomata, ettei siinä tarvitse juuri muuta kuin sekoittaa ja uuni hoitaa loput puolestasi. Pannarin voi syödä melkeinpä ihan sellaisenaan, mutta mansikkahillo tuo siihen varmasti kivan marjaisan maun.

 

Ainekset:

  • 100 grammaa voita
  • 5 desilitraa maitoa
  • 4 kananmunaa
  • ½ teelusikkaa valkoviinietikkaa
  • 2 ½ desilitraa tomusokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 2 desilitraa vehnäjauhoja

 

Valmistus:

1. Laita uuni kuumenemaan 175° ja laita 20x20cm vuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Sulata voi ja jäähdytä se. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
3. Vatkaa valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Lisää sitten jauhot ja sekoita. Vispilöi vielä lämmin maito vähitellen taikinaan. Nostele lopuksi valkuaisvaahto taikinan joukkoon siten, että taikinaan ei jää kokkareita, mutta vaahto kelluu pinnalla.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasossa 45-50 minuuttia. Peitä tarvittaessa, jos pinta tummuu liikaa.
6. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Leikkaa neliöiksi ja tarjoa esimerkiksi hillon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Omenapiiras on yksinkertainen sekä melko vaivaton leivonnainen ja sitä voi myös helposti muutella lisäämällä päälle kermaviili- tai muruseosta.

herkkuja hiihtolomaksi omenapiirakka

 

Tähän omenapiiraaseen kaadetaan päälle kermaviiliä ja tietysti sokeria ja kanelia. Ohje riittää yhteen piirakkavuoalliseen, mutta jos haluaa koko pellillisen, kannattaa kaksinkertaistaa määrät. Itse tein kaksinkertaisen piiraan ja laitoin omenoita noin seitsemän kappaletta, ja hyväähän siitä tuli. Jos haluaa oikein herkutella, voi päälle laittaa vaikkapa vaniljakastiketta tai jopa kermavaahtoa.

 

Omenapiiras

Tarvitset:

100 grammaa rasvaa
¾ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 ½ desilitraa vehnäjauhoja

Täyte:

5-7 hapahkoa omenaa
½ – 1 desilitraa sokeria
1 ½ teelusikallista kanelia

Kermaviiliseos:

2 desilitraa kermaviiliä
½ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen vaniljasokeria

Valmistus:

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina haarukkavatkaimella nopeasti tasaiseksi.

2. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Poista omenoista siemenkodat, lohko ne ja levitä kauniisti pohjan päälle. Ripottele päälle sokeria ja kanelia.

3. Sekoita kermaviiliseoksen ainekset keskenään ja kaada seos tasaisesti täytteen päälle.

4. Paista 200-asteisen uunin alatasossa noin 25-30 minuuttia.

5. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja nauti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja