Kääretorttu on sellainen leivonnainen, josta on mahdollista tehdä monia erilaisia versioita.

syyslomaherkut 1

 

Pohjaan voi lisätä kaakaojauhetta, jos haluaa suklaakääretortun, täytteeseen voi laittaa oikeastaan melkein mitä vain hyvää. Kääretortun teossa vaikeinta on sen rullaaminen siististi. Siinä voi käyttää apuna torttulevyn alla olevaa leivinpaperia taittamalla ensin alun tiukaksi ja sitten vetämällä leivinpaperista niin, että levy rullaantuu samalla. Lisäksi täytettä ei saa olla liikaa, koska se alkaa helposti "tursuamaan" kääretortun välistä. Kääretorttu on aina herkkua sopivasti syötynä.

 

Aineet:

Taikina:

  • 3 munaa
  • 1 desilitra sokeria
  • ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • ½ desilitraa perunajauhoja
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta

Täyte:

  • 1 desilitra mansikoita
  • 1 desilitra kuohukermaa
  • 1 desilitra maitorahkaa
  • sokeria maun mukaan

 

Valmistus:

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Levitä tasaiseksi.

2. Paista 225 asteen lämmössä 5 - 7 minuuttia. Kumoa pohja leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Poista paistopaperi.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka, sokeri ja mansikat soseena tai palasina.

4. Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle. Taita alku tiukaksi ja kääri torttu rullalle paperin avulla. Jätä sauma alle. Anna vetäytyä viileässä. Nauti!

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Kevyen smoothien jälkeen on taas mukava tehdä jotain raskaampaa. Puolukka-jugurttihyytelössä hauskaa on se, että siinä on kahta eri hyytelöä päällekkäin.

syyslomaherkut 4

 

Alla on kevyt mehuhyytelö ja päällä kermainen puolukka-jugurttihyytelö. Tämä saattaa kuulostaa haastavalta, mutta kun liivatelehtiä oppii kerran käyttämään, niistä voi tehdä vaikka minkälaisia hyytelöitä. Ideana liivatelehdissä on laittaa ne likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, puristaa ne kuivaksi ja liuottaa kiehuvaan nesteeseen. Sen jälkeen liivateseos lisätään siihen seokseen, jonka halutaan hyytyvän. Kylmässä seos hyytyy ja muuttuu hyytelöksi. Helppoa! Kannattaa kokeilla.

 

Aineet (noin kolmelle hengelle):

Mehuhyytelö:

  • 1 desilitra puolukkamehua
  • 1 liivatelehti

Jugurttihyytelö:

  • 2 desilitraa pakastepuolukoita (tai 1 desilitra sosetta)
  • 1½ desilitraa maustamatonta jugurttia
  • 1 desilitraa sokeria
  • 3 liivatelehteä
  • ½ desilitraa vettä
  • 1 desilitra kuohukermaa

 

Valmistus:

1. Kiehauta puolukkamehu ja liuota siihen liotettu, kuivaksi puristettu liivate. Jaa mehu jälkiruokakulhojen pohjille. Hyydytä kylmässä.

2. Soseuta puolukat. Sekoita sose, jugurtti ja sokeri. Kiehauta vesi ja liuota siihen kolme liotettua, kuivaksi puristettua liivatelehteä. Jäähdytä hiukan. Lisää liivateseos nauhana jugurttiseokseen hyvin sekoittaen.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jugurttiseoksen joukkoon.

4. Jaa seos jälkiruokakulhoihin mehuhyytelön päälle. Hyydytä kylmässä ja nauti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Marjamämmin ja omenapain jälkeen tekee mieli varmasti jotain kevyttä ja raikasta. Smoothie on terveellisempi versio pirtelöstä eli siihen ei tule jäätelöä vaan jugurttia.

syyslomaherkut 5

 

Periaatteessa smoothieen käy mikä tahansa marja tai hedelmä. Banaani tuo makeutta puolukan happamaan makuun, mutta esimerkiksi mansikoissa on jo tarpeeksi makeutta, joten siihen voi yhdistää jonkin happaman hedelmän. Turkkilainen jugurtti tuo pehmeyttä ja täyteläisyyttä smoothieen, mutta senkin voi korvata jollain muulla jugurtilla.

 

Aineet (3 hengelle):

  • 3 banaania
  • 2,5 desilitraa puolukoita
  • 0,5 sokeria
  • 1 purkki (400 grammaa) turkkilaista jugurttia

 

Valmistus:

Kuori ja paloittele banaanit pienemmäksi. Mittaa kaikki aineet kulhoon tai monitoimikoneeseen. Surauta soseeksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kaada korkeisiin laseihin ja nauti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Omenapiirakka on aina varma nakki, mutta entä jos siitä tekeekin vähän haastavamman?

syyslomaherkut 3

 

Omenapaihin tehdään kansi täytteen päälle, mikä saattaa kuulostaa, tai ainakin minusta kuulosti, helpolta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Oli melkoisen vaikeaa saada taikina pysymään ehjänä levynä ja vielä siirtää se piirakan päälle. Onneksi on hyvä keino saada se onnistumaan: kun kaulitset kansitaikinaa, laita taikinan alle muovikelmua, jotta pystyt helposti siirtämään ja kumoamaan sen piirakan päälle. Muovi täytyy tietysti poistaa piirakan päältä varovasti.

 

Aineet:

Pohja:

  • 150 grammaa margariinia tai voita
  • 3 desilitraa vehnäjauhoja
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • 2 ruokalusikallista vettä

Täyte:

  • 4 omenaa (n. 650 grammaa)
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 250 grammaa rahkaa
  • 2 munaa
  • 1 desilitra kuohukermaa
  • 1½ desilitraa sokeria
  • 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria
  • voiteluun munaa

 

Valmistus:

1. Sekoita keskenään pehmeä rasva, jauhot ja sokeri. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.

2. Painele 2/3 taikinasta voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Laita loppu taikina kylmään.

3. Kuori ja lohko omenat. Levitä lohkot pohjan päälle, ripottele päälle kanelia.

4. Sekoita keskenään maitorahka, munat, kerma ja sokerit. Kaada täyteseos omenalohkojen päälle.

5. Kauli loppu taikina kanneksi ja nosta vuokaan. Sulje reunat haarukalla painellen ja voitele munalla. Pistele kanteen reikiä haarukalla tai ota pienellä muotilla kannesta kuvioita.

6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tarjoa lämpimänä kermavaahdon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja