Jos salaatista on jäänyt ylimääräistä porkkanaraastetta, tämä resepti on oivallinen tapa käyttää se hyödyksi.

kokkailua hiihtolomalla porkkanapihvit

Porkkanapihvit maistuvat perunamuusin ja tuoreen salaatin kera. 

 

Voihan näitä pihvejä tehdä myös ihan muuten vain. Maku niissä ei oikeastaan ole sen kummempi kuin, jos sekoittaisi porkkanaraastetta ja raejuustoa eli ihan maukas. Yhden pienen vinkin voin silti antaa: jos taikina jää ohueksi, pihvit maistuvat kyllä myös ohuempina. Itselleni kävi juuri niin, eikä se ainakaan makua haitannut. Lisäksi kannattaa rohkeasti paistaa pihvejä, eikä pelätä, että ne palaisivat, jotta ne saisivat hyvän ruskean värin ja maku paranisi.

 

Keskiviikko: Porkkanapihvit

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 200 g porkkanaraastetta
  • 1/2 sipulia
  • 2 dl riisihiutaleita tai kaura+riisihiutaleita
  • 200 g raejuustoa
  • 2 munaa
  • 1/2 - 1 tl yrttisuolaa
  • 1/2 tl hienonnettua viherpippuria
  • 1/2 - 1 tl rakuunaa

Valmistus:

1. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi, lisää siihen porkkanaraaste, hienonnettu sipuli ja anna kiehahtaa uudelleen. Lisää hiutaleet ja anna kypsyä 5 min. Ota kattila pois liedeltä, lisää raejuusto, munat ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.

2. Ota taikinasta lusikalla nokareita pellille kevyesti öljyllä voidellun leivinpaperin päälle ja tasoita ne pyöreiksi pihveiksi. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

3. Nauti kuumina esim. perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Koska viikko sitten oli laskiainen, sitä voi varmaan juhlia vieläkin. Mikään ei voita itse tehtyä hernekeittoa ja laskiaispullia.

kokkailua hiihtolomalla hernesoppa

Itse tehtyyn hernekeittoon ei tarvitse sinappia ollenkaan, kun siinä on muutenkin niin mainio maku.

 

Tämän keiton kanssa sopii siis hyvin pulla kermavaahdolla ja mantelimassalla täytettynä. Resepti on tällä keitolla hyvin helppo, mutta se vaatii aikaa. Kannattaa laittaa herneet ajoissa likoamaan, jos tahtoo syödä keiton ajoissa. Esimerkiksi edellisenä iltana voi jo aivan hyvin laittaa herneet ja veden kattilaan. Lihan leikkaamisessa kannattaa pyytää aikuista apuun, koska liha voi olla tosi kuumaa.

 

Tiistai: Hernesoppa

Ainekset:

  • 2 - 2 1/2 l vettä
  • 500 g kuivia herneitä
  • 500g savustettua sianpotkaa
  • porkkanoita maun mukaan
  • n. 2 tl suolaa
  • 2 tl meiramia

Valmistus:

1. Anna herneiden liota kylmässä vedessä 6-24 tuntia.

2. Keitä ne liotusvedessä pehmeiksi yhdessä sianpotkan kanssa 2- 4 tuntia Lisää keittoon kuoritut, paloitellut porkkanat noin tuntia ennen keiton valmistumista, että porkkanat ehtivät pehmentyä.

3. Paloittele kypsä liha ja lisää lihapalat takaisin keittoon. Mausta.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Viikko lähti käyntiin pullantuoksuisissa merkeissä. Pulla on helppo ja yksinkertainen leivonnainen, kun sen oppii, eikä se vaadi juurikaan koristelua. Lisäksi pullasta saa tehdä aivan minkä muotoisen vain.

kokkailua hiihtolomalla perinteinen pulla

Jos pullan pyöreä muoto kyllästyttää, voi tehdä pikkupitkoja. Näitä pullia tehdessä letitin kolme pullataikinatankoa yhteen ja näyttäviähän niistä tuli.

 

Muutamia käytännön asioita olisi kuitenkin hyvä osata ennen pullan leivonnan aloittamista. Käsin alustaminen tarkoittaa sitä, että puristelee ja painelee taikinaan jauhoja ja samalla myös ilmaa. Jos tämän vaiheen jättää vähemmälle, pullasta ei tule kovin kuohkeaa. Ennen pullien pyörittelyn aloittamista kannattaa poistaa ilmakuplat pullataikinasta, kuten reseptissä lukee. Silloin taataan, että paistamisen jälkeen pullan rakenne on tasainen eikä kuplainen. Sitten vain leipomaan!

 

Maanantai: Perinteinen pulla

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 munaa
  • 1 1/2 - 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 1/2 - 2 tl suolaa
  • noin 1 kg vehnäjauhoja (noin 15-16 dl)
  • 150 g rasvaa

Valmistus:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita haarukkavatkaimella kunnes hiiva on täysin liuennut.

2. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen.

3. Lisää jauhoja ensin haarukkavatkaimella sekoittaen, sitten käsin alustaen. Jätä osa jauhoista tässä vaiheessa käyttämättä ja lisää ne tarvittaessa vasta alustamisen loppuvaiheessa. Jauhojen lopullisen määrän opit tuntemaan sormituntumalla. Pikkupullataikina voi olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

4. Lisää pehmeä rasva.

5. Jatka alustamista ja lisää tarvittaessa jauhoja. Hyvin alustettu taikina on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

6. Anna kohota liinan alla lämpimässä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

7. Hiero kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois. Leivo pulliksi. Kohota liinalla peitettynä.

8. Voitele pullat munalla ja koristele halutessasi raesokerilla.

9. Paista pikkupullia 225 asteessa noin 10 min.

10. Jäähdytä liinan alla peitettynä.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Perheeni ehdoton lempiresepti joulun aikaan on luumurahka. Tämä maistuu joulua odotellessa ja meillä myös aaton jälkiruokana!

jouluinen luumurahka

Tarjoile luumurahka esimerkiksi piparin kanssa!

 

(6-8 annosta)

Ainesosat:

  • 200 g kuivattuja luumuja
  • 2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (tai vispikermaa + 2 tl vaniljasokeria)
  • 500 g maustamatonta rahkaa
  • ½-1 dl luumumarmeladia
  • n. 3 rkl sokeria

Ohje:

1. Liota luumuja vedessä muutama tunti (tai yön yli), jotta ne pehmenevät. Kaada sitten vesi pois.
2. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita sitten rahka sen joukkoon.
3. Lisää luumumarmeladi ja sokeria oman maun mukaan, sekä sauvasekoittimella survotut luumut. Sekoita hyvin.

Nauti!

 

Kuva: Pinja Lampinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja