sienisalaatti

Valmis sienisalaatti kuvan vasemmassa alakulmassa.

 

Pannullista kohden tarvitset:

  • noin 3 dl sieniä
  • kaksi sipulia
  • yksi purkki (2dl) ruokakermaa
  • halutessaan voi sekaan laittaa myös mustapippuria ja pari valkosipulin kynttä
  • voita
  • öljyä (esim. rypsiöljy)
  • suolaa n. 1,5 tl

Ohje:

  1. Perkaa sienistä roskat pois ja paloittele ne sekä sipulit.
  2. Kaada pannun pohjalle öljyä ja lisää vähän voita.
  3. Laita sienet sekä sipulit pannulle ja paista vähän aikaa.
  4. Lisää sekaan ruokakerma ja mausteet, sekoita ja maista, onko suolaa sopiva määrä. Lisää tarvittaessa.
  5. Paista välillä sekoitellen hetken niin, että salaatti näyttää valmiilta.
  6. Käyttämiään aineksia ja niiden määrää voi vaihdella vapaasti kukin makunsa mukaan.

 

Kuva: Akseli Luhtala

vadelmaherkku

 

Tarvitset:

  • 200 g voita / voin tapaista
  • 2 ½ dl tavallista sokeria
  • 3 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ - 3 rk perunajauhoa
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • pakastevadelmia mielen mukaan

 

Ohje:

  • Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kanamunat. Vatkaa.
  • Sekoita kuivat aineet ja kaada ne taikinaan.
  • Lisää vadelmat ja annostele taikina vuokiin.
  • Paista 225 asteessa n. 15 min. Muista katsoa välillä, ettei nämä pala, sillä joissakin uuneissa nämä saattavat valmistua aikaisemmin.
  • Jos tykkäät, voit luoda lumista maisemaa leivokseesi tomusokerilla ja vedellä. Levitä tomusokeria leivokseesi. NAM!

 

Pipareita voi käyttää useisiin leivonnaisiin, mutta myös juomiin! Tämä smoothie maistuu ihanasti joululta ja sopii esimerkiksi jälkiruuaksi.

piparkakkusmoothie 

Tarvitset:

  • ½ l vaniljajäätelöä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 5 dl maustamatonta jogurttia
  • 80 g piparkakkuja
  • 2 rkl tomusokeria
  • (koristeluun marjoja tai piparkakun palasia)

Ohje:

Leikkaa vaniljajäätelö pienemmiksi paloiksi kulhoon. Lisää loput aineet ja jauha tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista, että smoothie on tarpeeksi makeaa. Kaada smoothie laseihin ja koristele esimerkiksi puolukoilla tai mustikoilla sekä piparkakulla.

 

Resepti: dansukker.fi

Kuva: Pinja Lampinen

 

Suomen sana glögi on peräisin ruotsin sanasta glögg, joka on muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini.

glogit

Molemmat glögit maistuvat hyvin piparin kanssa.

 

Ennen glögi on ollutkin alkoholipitoinen lämmin juoma, jota käytettiin virvoittamaan pakkasessa hiihtäneitä tai ratsastaneita viestinviejiä Pohjoismaissa. Nykyään glögiä juodaan alkoholittomanakin ja se kuuluu Suomen jouluperinteeseen. Tässä on pari hyvää ohjetta oman glögin valmistamiseen!

 

Punainen mustaherukkaglögi (5:lle)

Tarvitset:

  • 8 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/4 tl inkivääriä
  • 2 dl mustaherukkamehua (laimentamatonta)
  • 1 rkl sokeria

Laseihin:

  • rusinoita ja manteleita

Ohje:

Mittaa vesi ja mausteet kattilaan. Keitä lientä noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää mustaherukkamehu ja sokeri. Kuumenna, älä keitä. Kaada juoma glögilaseihin. Tarjoa lisäksi rusinoita ja manteleita.

Vinkki! Huuhdo kanelitanko ja anna sen kuivua, niin voit käyttää sen uudestaan.

 

Vaalea omenaglögi (5:lle)

Tarvitset:

  • 10 dl omenatäysmehua
  • 1 kanelitanko
  • 3 tähtianista

Ohje:

Kuumenna mehu ja mausteet kiehuvaksi. Anna juoman maustua kannen alla puolisen tuntia. Kuumenna omenaglögi uudelleen, siivilöi laseihin ja nauti kultainen omenaglögi manteleiden sekä rusinoiden kanssa.

 

Lähteet: wikipedia.fi, www.pirkka.fi ja maku.fi

Kuva: Pinja Lampinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja