amerikkalainen kurpitsapiirakka 1

Yhdestä kurpitsasta saa vaikka mitä!

 

Tarvitset:

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 125 g voita
  • 1 kananmunan keltuainen

Täyte:

  • 400 g kurpitsaa karkeasti pilkottuna
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja

Ohje:

1. Nypi jauhot, sokeri ja voi ryynimäiseksi massaksi. Lisää munankeltuainen ja sekoita taikinaksi.
2. Painele taikina pyöreään uunivuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Anna tasoittua jääkaapissa noin 30 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
4. Koverra kurpitsasta paloja esim. veitsellä tai metallisella jäätelökauhalla. Keitä kurpitsanpalasia vähäsuolaisessa vedessä 5 - 8 minuuttia. Valuta vesi pois.
5. Sekoita kurpitsa hienoksi soseeksi esim. mikserillä ja anna sen jäähtyä hieman.
6. Lisää munat yksi kerrallaan soseeseen.
7. Lisää loput ainekset ja kaada seos vuokaan.
8. Paista uuniin alaosassa 40 - 50 minuuttia.
9. Jäähdytä. Siivilöi päälle tomusokeria. Halutessasi voit leikata paperista "muotit" kurpitsanaaman suuksi ja silmiksi. Näin piirakan päälle syntyy kasvot.
10. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

 

amerikkalainen kurpitsapiirakka 2

Tomusokerikoristelu antaa ilmettä muuten normaalille piirakalle.

 

Vinkkejä:

  • Kurpitsasta ylijäävät siemenet voi paahtaa uunissa. Laita ne leivinpaperin päälle ja lisää niihin oliiviöljyä sekä suolaa. Paista 160-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia. Lopputuloksena on maukkaita ja rapeita snacksejä!
  • Kurpitsan kuoreen voi kovertaa silmät ja suun. Laita kurpitsaan kynttilä sisälle ja valo loistaa rei'istä. Ulkona kurpitsalyhty tuo hienoa halloween-tunnelmaa!

 

amerikkalainen kurpitsapiirakka 3

Hyötykäytä kurpitsan siemenet!

 

Kuvat: Pinja Lampinen

Perjantaina halusin kerrankin kokeilla jotain uutta ja haastavaa, eli kaalikääryleitä. Ei se kuitenkaan ollut niin helppoa kuin miltä kuulosti.

kaalikaaryleet

 

Aluksi kaalista piti kovertaa kanta irti, mikä oli melko vaikeaa. Luulen, että koversin liian syvälle, mutta ei se varmaan haitannut, koska ei siitä sisuksesta olisikaan saanut muuta kuin ainesta täytteeseen.

Kaalin keittäminenkin meni hieman pieleen, kun vain suuren kaalin uloimmat lehdet olivat kypsiä. Sisus oli aivan kova ja raaka. Opin, että kaalia kannattaa keittää mieluummin liikaa kuin liian vähän. Yli kolme tuntia siinä sitten meni, kun yritin raakaa kaalinlehteä vääntää, niin että lopulta lehtikin napsahti poikki ja täyte pursui ulos.

Onneksi kaalissa oli noin kymmenen kypsää lehteä, joiden taivuttelu onnistui, vaikka niitä olisi pitänyt olla enemmän. Hyviä niistä sentään tuli sekä tuoksultaan että maultaan. En kuitenkaan suosittele kaalikääryleiden tekoa, jos on kiireinen aikataulu ja suosittelen myös ehdottomasti aikuisen apua.

 

Kaalikääryleet

Tarvitset:

  • 1 iso valkokaali
  • vettä

Täytteeksi:

  • ¾ dl puuroriisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 dl vettä
  • 300 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 ½ - 3 tl suolaa
  • 2 tl meiramia
  • ¼ tl valkopippuria
  • ¼ tl mustapippuria
  • 3 dl hienonnettuja kaalinlehtiä
  • kaalin keitinlientä

Päälle:

  • 2 - 3 rkl siirappia

Haudutusliemi:

  • 3 - 4 dl keitinlientä
  • 1 kasvisliemikuutio

Ohje:

  1. Koverra kaalin kanta ennen keittämistä. Keitettäessä syyskaali pehmenee tasaisesti, mutta talvikaalista on hyvä irrottaa uloimpia lehtiä sitä mukaa kuin ne pehmenevät.
  2. Hienonna sisälehdet täytteen jatkeeksi.
  3. Keitä suurimot lähes kypsiksi.
  4. Sekoita täytteen ainekset. Lisää keitinlientä tarvittaessa. Täytteen tulee olla löysähköä ja hyvin maustettua.
  5. Ohenna kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Nosta jokaiselle lehdelle runsas ruokalusikallinen.
  6. Kääri lehdet paketeiksi ja laita ne uunipannuun. Valuta päälle siirappia antamaan väriä ja makua.
  7. Kypsennä kääryleitä aluksi 225-asteisessa uunissa. Kun ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta, lisää haudutusliemi ja alenna lämpötila 175 asteeseen. Paistamisaika on yhteensä noin 1 ½ tuntia.

 

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

 

Torstaina päätin tehdä helppoa ja nopeaa porkkanapannukakkua. Porkkana voi ehkä tuntua oudolta pannarissa, mutta oikeasti se tekee pannariin hyvän maun.

porkkanapannari

 

Päälle sopii melkein mikä tahansa hillo ja juhlapäivänä voi laittaa myös kermavaahtoakin. Kun laitoin päälle mansikkahilloa ja kermavaahtoa, niin kyllä muullekin perheelle maistui.

 

Porkkanapannari

Tarvitset:

  • 1 pkt (500 g) porkkanasosetta
  • 5 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 3 munaa
  • 2 rkl öljyä

Ohje:

  1. Sekoita pannarin kaikki ainekset keskenään. Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

 

Keskiviikkona oli pullan vuoro. Pulla on melko aikaavievä leivonnainen, eikä se ole kovin helppokaan, mutta siitä saa tehtyä yleensä todella maukasta.

mustikkapiirakka

 

Pullasta voi tehdä todella erilaisia leivonnaisia, muun muassa pikkupullia, korvapuusteja ja rahka- tai marjapiirakkaa. Tällä kertaa tein mustikkapiirakan, jossa on pullapohja, vaikka voihan siihen tehdä yksinkertaisemman muropohjankin, jota ei tarvitse kohottaa. Mielestäni mustikka maistuu kuitenkin parhaalta pullan kanssa. Mustikankin voi toki vaihtaa johonkin muuhun marjaan, raparperiin tai omenaan. Piirakka maistuu kuitenkin takuuvarmasti.

 

Mustikkapiirakka

Tarvitset:

½ annosta pullataikinaa

Täytteeksi:

  • 1 l mustikoita (osa survoksena)
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 ½ dl sokeria tai hillosokeria

Voiteluun:

kananmunaa

Ohje:

  1. Kauli levännyt taikina ohueksi, hieman uunipannua suuremmaksi levyksi ja nosta se leivinpaperin päälle uunipannulle.
  2. Sekoita täytteen aineet ja levitä seos taikinalevylle.
  3. Taita taikinan reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla.
  4. Paista 200 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin 20 - 30 minuuttia.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja