Piirrä tai kopioi oheiset mallit leivinpaperille - tai piirrä ikioma malli!

marenkipukki marenkikoira

pdfMarenkipukki (.pdf)

pdfMarenkikoira (.pdf)

 

Pursotusmarenki:

  • 6 kpl kananmunan valkuaisia
  • 1 ¼ kg tomusokeria
  • 2 tippaa sitruunamehua (huom. määrä!)

 

Ohje:

Sekoita kaikki aineet. Vatkaa kovaksi vaahdoksi niin että saat marengista terävät kuviot.

Pane marenkia pursottimeen ja pursota leivinpaperille tekemäsi kuvion mukaisesti. Käytä veitseä ja pursotusterää erilaisten pintojen tekemiseen.

Värjää osa marengista karamellivärillä haluamasi väriseksi. Esimerkiksi tee pukin hattu ja suu sekä sydämet punaisella marengilla.

marenkipukki 1

marenkipukki 2

marenkipukki 3

marenkipukki 4

 

Kuivata osia noin 2 vuorokautta. Sen jälkeen voit "liimata" kuivuneita osia marengilla. Jätä liimausta varten marenkia muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti.

Villakoiran tekemistä varten tarvitset kolme koiran kaavalla tehtyä osaa: kaksi kovettunutta, koristeltua kappaletta (peilikuvat) ja väliin yksi kovettunut, koristelematon koira, niin saat pulleamman "lemmikin". Pursota siistin ulkonäön saamiseksi saumakohtaan marenkia, ja muista taas kuivattaa 2 vuorokautta.

Sulata suklaata ja tee leivinpaperille joulupukin ja villakoiran silmät. Pidä suklaa vähän aikaa kylmässä, että se kovettuu.

marenkikoira 1

marenkikoira 2

marenkikoira 3

 

Jos jätät sydämien keskelle pienen reiän, voit ripustaa ne nauhalla joulukuuseen. Voit koristella sydämillä myös vaikkapa pipareita.

marenkisydan 1

Koristeet voit toki myös syödä!

 

Vinkki: Tämä marenki on hyvä myös piparkakkutalon koristamiseen!

 

Marengeista joulukoristeita taiteilivat ja kuvasivat Partaharjun Opiston keittiöltä Arja-emäntä, Annukka, Elvi ja Marja-Leena.

joulukakku 1

Tarvitset:

Pohja:

  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssia
  • 1 tl kardemummaa
  • 150 g voita tai margariinia
  • 3 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3 dl maitoa

Täyte:

  • 5 dl kermaa
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 1 dl vaniljakreemijauhetta
  • sokeria maun mukaan
  • 300 g puolukoita

Kostutus:

  • 1 1/2 dl glögiä
  • Kuorrutus:
  • 3 pkt punaista marsipaania
  • 2 dl kermaa

Koristelu:

  • valkoista sokerimassaa/marsipaania

 

Ohje:

  1. Tee kakkupohja. Voitele ja jauhota vuoka (halkaisija noin 24 cm). Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon suurin osa kuivista aineista ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 55 minuuttia. Kumoa kakku pian paistamisen jälkeen.

  2. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe. Lisää tarvittaessa sokeria.

  3. Kokoa kakku. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Nosta yksi kerros tarjoiluastialle. Kostuta glögillä. Levitä puolet täytteestä kostutetun kerroksen päälle. Laita puolet puolukoista täytteen päälle ja paina niitä vähän syvemmälle. Nosta seuraava kakkukerros päälle ja toista sama. Muista kostuttaa myös päällimmäinen kakkukerros.

  4. Kuorruta kakku. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sivele sillä kakun pinta. Se ehkäisee kakun pinnan kostumista. Kauli marsipaani tomusokerin avulla noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Nosta se kakun päälle kaulimen avulla. Tasoita pinta ja silota reunat. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois aivan kakun alareunasta.

  5. Koristele kakku. Kauli valkoinen sokerimassa/marsipaani kahdeksi pitkäksi nauhaksi, noin 2 mm paksuksi. Tasoita reunat veitsellä. Aseta nauhat kakun päälle ristiin kuin kakku olisi lahjapaketti. Päälle voi laittaa rusetin tai jonkun muun koristeen.

 

joulukakku 2

joulukakku 4

joulukakku 5

joulukakku 6

 

Kuvat: Anna-Kaisa Inkinen

suklaamuffinssit kuorrutteella 1

(n. 20 kpl, sovellettu Hyvää ruokahalua – kotikokin parhaat leivonnaiset -kirjan ohjeesta "makeat hillamuffinit")

 

Ainekset:

Taikina:

  • 150 g margariinia
  • 2,5 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • tummaa kaakaojauhetta muutama ruokalusikallinen

Kuorrute:

  • 2 dl tomusokeria
  • 3 rkl vettä
  • päälle nonparelleja

 

suklaamuffinssit kuorrutteella 2

Ohje:

Vaahdota sokeri ja rasva. Lisää munat sekoittaen samalla. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet yhdessä maidon kanssa. Lusikoi taikina vuokiin ja paista 200 °C:ssa kunnes taikina ei enää tartu coctailtikkuun tai haarukkaan (ohjeen mukaan 20 min). Jäähdytä muffinsit ja kaada päälle kuorrutetta sekä nonparelleja.

 

Kuvat: Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Kankaantaan kokkikerho

joka kokin herkkupitsa 4

Ainekset:

Pohja:

  • Vehnäjauhoja 3,5 dl
  • Leivinjauhetta 1tl
  • Suolaa 0,5 tl
  • Maitoa 1,5 dl
  • Juoksevaa margariinia 2 rkl

Täyte:

  • oman maun mukaan, mutta meillä oli 600 g nauta-sika jauhelihaa, joka oli maustettu jauheliha- ja grillimausteella sekä suolalla
  • Punasipulia
  • Tomaattipyrettä
  • Tomaattia
  • Juustoraastetta

 

joka kokin herkkupitsa 2

joka kokin herkkupitsa 3

 

Kuvat: Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Kaloisten kylätalon kokkikerho

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja