Tämä resepti on ihanan raikas ja kesäinen. Ei kannata pelästyä, että sitruunakiisseli olisi liian hapanta, sillä oikeasti se on tosi makeaa ja sopii hyvin marengin kanssa.

sitruunamarenkitorttu

Raikas ja herkullinen sitruunamarenkitorttu maistuu varmasti jokaiselle.

 

Kaiken lisäksi resepti on melko helppo. Sitruunamarenkitorttu kannattaa syödä heti, kun se on jäähtynyt, sillä silloin se on parhaimmillaan.

 

Sitruunakiisseli:

  • 4 desilitraa vettä
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 4 ruokalusikallista maissitärkkelysjauhoa
  • 3 keltuaista
  • 1 luomusitruunan kuori
  • 1 desilitra sitruunamehua
  • 1 ruokalusikallinen margariinia tai voita

Pohja:

  • 2 ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 100 grammaa margariinia tai voita
  • 1 keltuainen

Marenki:

  • 4 valkuaista
  • 1 desilitra sokeria

 

Valmistus:

1. Mittaa kaikki kiisselin aineet paitsi rasva kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja alkaa kuplia. Lisää joukkoon rasva ja sekoita. Anna jäähtyä.
2. Tee sitten pohja. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja sileää.
5. Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle. Nostele sitten marenki kiisselin päälle ja levitä sitä lusikalla myös tortun reunoille asti.
6. Paista torttua 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes marengin pinta on kauniin vaaleanruskea.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Tähän herkulliseen pannukakkuun ilmestyy paiston jälkeen kolme kerrosta. Alin niistä on kuin pannukakkua, keskimmäinen kuin pehmeää vaniljaista täytettä ja ylin kuin marenkia.

taikapannari

Taikapannari on hieman erilainen totuttuun pannariin verrattuna, sillä siinä on kolme eri kerrosta.

 

Aluksi resepti saattaa tuntua sekavalta tai vaikealta, mutta takaan, että pannari on tosi helppo tehdä. Kun reseptin käy kunnolla läpi, voi huomata, ettei siinä tarvitse juuri muuta kuin sekoittaa ja uuni hoitaa loput puolestasi. Pannarin voi syödä melkeinpä ihan sellaisenaan, mutta mansikkahillo tuo siihen varmasti kivan marjaisan maun.

 

Ainekset:

  • 100 grammaa voita
  • 5 desilitraa maitoa
  • 4 kananmunaa
  • ½ teelusikkaa valkoviinietikkaa
  • 2 ½ desilitraa tomusokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 2 desilitraa vehnäjauhoja

 

Valmistus:

1. Laita uuni kuumenemaan 175° ja laita 20x20cm vuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Sulata voi ja jäähdytä se. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
3. Vatkaa valkuaiset etikan kanssa kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Lisää sitten jauhot ja sekoita. Vispilöi vielä lämmin maito vähitellen taikinaan. Nostele lopuksi valkuaisvaahto taikinan joukkoon siten, että taikinaan ei jää kokkareita, mutta vaahto kelluu pinnalla.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasossa 45-50 minuuttia. Peitä tarvittaessa, jos pinta tummuu liikaa.
6. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Leikkaa neliöiksi ja tarjoa esimerkiksi hillon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Bensa ja metanoli tuoksuu, kumi palaa lämmittelyssä, valotornin valot vaihtuvat ja autot singahtavat 201 metrin eli kahdeksasosa mailin matkan.

juniordragster2

 

Kysymys on Junior Dragracesta. Tapasimme Finnish Hot Rod Association jokakeväisessä American Car Showssa omaa harrastustaan esittelevän kohta viisitoista vuotta täyttävän Julia Lindbergin.

Lue lisää: Harrastuksena vauhti

Pääsiäiskoriste pöydälle tai ikkunalaudalle.

tiput maljakossa

 

Vihreäksi värjättyä askarteluheinää ja keltaisia pääsiäistipuja läpinäkyvässä lasiastiassa, joka voi olla esimerkiksi kukkamaljakko. Myös koristeellisia pääsiäismunia voi asetella sekaan. Tarvikkeet löytyvät askarteluliikkeestä.

 

Kuva: Pauli Kirkinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja