Kaunista kotiisi – Kasvata oma kukka! Kukat ovat ihania! Niitä halutaan ostaa ja saada. Voit myös itse kasvattaa näyttävän koristekasvin kotisi sisätiloja, kuistia, verantaa tai parveketta somistamaan.

mustasilmasusanna 8

Tässä ruukussa on kolme susannaa, joista yksi on väritään oranssi. On olemassa myös valkoisia susannakasveja. Tämän kasvin korkeus on yli 2 m ja se vaatii tuekseen köynnöspyramidin. Kuva on otettu elokuun lopulla.

 

Välineet ja tarvikkeet:

1. Siemenet voi hankkia puutarhamyymälöistä tai kukkakupoista
2. Puutarha – tai kukkamultaa
3. Kylvöastiat 2 kpl
4. Istutus- ja kasvatusruukku aluslautasineen
5. Kiviä tai ruukunpalasia salaojitukseen
6. Lannoitteet
7. Tukikeppejä/köynnöspyramidi
8. Istutuslapio
9. Kastelukannu ja vettä

 

Näin aloitat huhtikuussa

1. Siementen kylvö

- Tee astian pohjaan muutamia reikiä ja täytä se kukkamullalla. Kostuta multaa hieman lämpimällä vedellä.

2. Kylvä 3 – 4 siementä multaan ja paina sormella noin 1 cm:n syvyyteen ja täytä kolo mullalla.

3. Peitä astiat muovikelmulla tai kannella. Tee kelmuun/kanteen neulalla reikiä.

4. Aseta kylvökset lämpimään (18-22 °C) paikkaan noin pariksi viikoksi, jona aikana siemenet itävät ja taimet nousevat. Muista kostuttaa (ei liikaa) multaa välillä!

5. Poista kelmut/kannet heti, kun taimi ilmestyy näkyviin.

 

Näin jatkat toukokuussa

1. Poista kummastakin astiasta huonoimmat taimet niin, että kumpaankin asiaan jää vain kaksi parhainta tainta.

2. Ota isompi muoviruukku (∅ n. 15 cm) ja laita pohjalle kivimursketta n. 2 cm kerros. Täytä ruukku puutarha-/kuukkamullalla, johon olet sekoittanut tasaisesti n. desilitran luonnonlannoitetta. Aseta ruukun alle sopiva aluslautanen. Kostuta! Pidä rukkua valoisassa ja läpimässä paikassa.

3. Kun taimet ovat kasvaneet n. 20 cm mittaisiksi, aseta rukku alustalle, jossa susannan versot pääsevät riippumaan vapaasti ruukun reunojen yli. Aseta kukin verso riippumaan siten, ettei se ole kietoutunut toiseen varsoon. Tarkkaile mullan kosteutta!

4. Pidä lämpiminä päivinä ruukua ulkona. Muista viedä yöksi suojaan, mikäli halla (lämpötila alle nolla astetta.) uhkaa.

5. Mikäli haluat kasvattaa vain amppelikukan, hanki amppelli ja ripusta susannan haluamaasi paikkaan. Huolehdi kastelusta!

 

Näin jatkat kesäkuussa, jos haluat kasvattaa ison susannan

1. Hanki iso keraaminen ruukku ja aluslautanen (n. 10 – 15 l). Tee ruukun pohjalle kivimurskeesta tai ruukun palasista n. 5 cm paksuinen salaojitus.

2. Sijoita ruukku suojaisaan ja valoisaan paikkaan. (Veranta, parveke, seinää vasten)

3. Tee kasvualustaseos (n. 10 l kukka-/puutarhamultaa + 1 l luonnonlannoitetta).
Täytä ruukku seoksella. Kastele !

4. Kaiva lapiolla ruukun keskelle pienen ruukkusi kokoinen kuoppa.

5. Siirrä susannan taimet yhtenä ” juuripaakkumöykkynä ” kuopaan ja täytä kuoppan reunat huolelisesti mullalla. Paakun irroittaminen pienestä ruukusta helpottuu, jos leikkaat (oksasakset, puukko) ruukun halki. Voit pyytää tähän työhön vanhempiesi apua.

6. Upota multaan tukikepit 5 – 7 kpl (esim. 1 – 2 m:n pituiset pajut tai valmis puutrahamyymäöistä saatava köynnöspyrami). Sido kepit tiukasti yhteen latvasta vihreällä muovisiteellä tai rautalangalla.

7. Kiedo varovasti kukkien versot kiipeämään tukikeppien ympäri.

 

Näin jatkat syksyyn saakka

Kasvi alkaa kukkia heinäkuun lopulla – elokuun alussa ja jatkaa kukkimistaan aina myöhään syksyyn.

1. Kastele ainakin joka toinen päivä. Tarkkaile mullan kosteutta. Jos aluslautaselle jää pitkäksi aikaa vettä, multa on liian märkää. Liikakastelusta on kasville haittaa enemmän kuin kuivuudesta.

2. Tee lannoituskasteluliuos, jota voit käyttää 2 – 3 kertaa viikossa. Hyvä lannoitus lisää kukintaa huomattavasti.

3. Jos susannasi kasvaa korkeaksi, tuuli voi kaataa sen. Tämän voit estää sitomalla kehikon yläostataan kiinni seinään tai verannan kattoon esim. ohulella uistinsiimalla.

Onnea ja iloa kasvatustyöhösi!

 

mustasilmasusanna 4

 

mustasilmasusanna 1

Työvälineet ja tarvikkeet:

1. Viilipurkkeja (tee pohjaan reikiä) tai
2. Turveruukkuja (ei tarvitse poistaa koulittaessa)
3. Kiviä salaojitukseen
4. Oksasakset
5. Istutuslapio

 mustasilmasusanna 3

Pitkälle köynnöskasville tulee valita painava ruukku (pitää kasvin pystyssä) ja aluslautanen. Lisäksi tarvitaan tukeva ja tarpeeksi korkea (1 m – 2,5 m) köynnöspyramidi.

6. Ruukku
7. Aluslautanen
8. Köynnöspyramidi

 

mustasilmasusanna 2

Taimien kasvatukseen kannattaa käyttää taimi- tai kylvömultaa. Isoon ruukkuun voit itse tehdä kasvualustan sekoittamalla kukka- tai puutarhamultaan litran luonnonlanoitetta.

 

mustasilmasusanna 5

Kasteluveteen tulee liuottaa kastelulannoitetta 15 ml kymmeneen litraan vettä. Liuoksella kastellaan joka toinen tai kolmas kastelukerta.

 

mustasilmasusanna 6

Taimettuminen kestää 2 – 3 viikkoa ja taimet kasvavat alkuun hitaasti.

 

mustasilmasusanna 10

Taimet ovat valmiit koulittaviksi (=siirrettäviksi isompaan ruukkuun).

 

mustasilmasusanna 7

Valitse sopiva ruukku. Jos haluat kasvattaa korkean koristeen, laita tukikepit sen mukaan. Voit myös asettaa ruukun amppeliin roikkumaan, jolloin kasvi kasvaa alaspäin ja tukikeppejä ei tarvita.

 

mustasilmasusanna 9

Susanna viihtyy hyvin valoisalla ja suojaisalla ulkoverannalla auringossa tai lievästi varjossa. Myös valoisissa sisätiloissa kasvi viihtyy.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

Omenapiiras on yksinkertainen sekä melko vaivaton leivonnainen ja sitä voi myös helposti muutella lisäämällä päälle kermaviili- tai muruseosta.

herkkuja hiihtolomaksi omenapiirakka

 

Tähän omenapiiraaseen kaadetaan päälle kermaviiliä ja tietysti sokeria ja kanelia. Ohje riittää yhteen piirakkavuoalliseen, mutta jos haluaa koko pellillisen, kannattaa kaksinkertaistaa määrät. Itse tein kaksinkertaisen piiraan ja laitoin omenoita noin seitsemän kappaletta, ja hyväähän siitä tuli. Jos haluaa oikein herkutella, voi päälle laittaa vaikkapa vaniljakastiketta tai jopa kermavaahtoa.

 

Omenapiiras

Tarvitset:

100 grammaa rasvaa
¾ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 ½ desilitraa vehnäjauhoja

Täyte:

5-7 hapahkoa omenaa
½ – 1 desilitraa sokeria
1 ½ teelusikallista kanelia

Kermaviiliseos:

2 desilitraa kermaviiliä
½ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen vaniljasokeria

Valmistus:

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina haarukkavatkaimella nopeasti tasaiseksi.

2. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Poista omenoista siemenkodat, lohko ne ja levitä kauniisti pohjan päälle. Ripottele päälle sokeria ja kanelia.

3. Sekoita kermaviiliseoksen ainekset keskenään ja kaada seos tasaisesti täytteen päälle.

4. Paista 200-asteisen uunin alatasossa noin 25-30 minuuttia.

5. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja nauti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Kun peruskiisselin osaa valmistaa, raparperi-mansikkakiisseli onnistuu leikiten.

herkkuja hiihtolomaksi raparperi mansikkakiisseli

 

Kiisselin valmistuksessa tärkeintä on lisätä perunajauho-vesiseos ohuena nauhana ja sekoittaa hyvin. Mitä paremmin siinä vaiheessa sekoittaa, sitä sileämpää saa kiisselistä ja vähemmän tulee myös paakkuja. Koska raparperin kanssa olisi hyvä nauttia jotain maitotuotetta, tämän kiisselin pohjalle laitetaan vaniljarahkaa. Vaniljarahka tuo kivan makeuden ja täyteläisyyden tähän raikkaaseen jälkiruokaherkkuun.

 

Raparperi-mansikkakiisseli (4 annosta)

Tarvitset:

  • 2 desilitraa pienittyjä raparperin paloja
  • 5 desilitraa vettä
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 3 ruokalusikallista vettä
  • 3 ruokalusikallista perunajauhoja
  • 2-3 desilitraa mansikkakuutioita
  • 1 purkki vaniljarahkaa

Valmistus:

1. Mittaa kattilaan raparperipalat, vesi ja sokeri ja keitä noin kymmenen minuuttia.

2. Sekoita vesi ja perunajauhot. Nosta kattila levyltä ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levylle ja anna kiisselin hetki kuplia. Nosta sivuun.

3. Kaada kiisselin joukkoon mansikkakuutiot ja sekoita. Jäähdytä kelmulla peitettynä.

4. Annostele rahka neljään annoskulhoon ja nosta päälle jäähtynyttä kiisseliä. Nauti heti tai anna viiletä hetki jääkaapissa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Tämä piiras on kuin tehty puolukan ja rukiin ystäville, sillä jos tätä haluaa tehdä, täytyy molempia rakastaa.

herkkuja hiihtolomaksi omena puolukkapiiras 1

 

Piiras vaikutti aluksi tosi helpolta ja nopealta, mutta lopputulos ei ehkä kuitenkaan ollut mitään lempparia. Itse voisin ehkä jatkossa harkita puolukoiden poisjättämistä. Lisäksi kaupan pakastetaikina oli liian hyvää ollakseen totta eli sen voisi kyllä ihan hyvin tehdä itsekin. Koska laitoin puolukoita vain piiraan reunoille, keskustaan jäi vain omenia ja rahkaa. Tämä keskusta olikin sitten piiraan paras osa. En kuitenkaan yhtään epäile, etteikö rukiin ja puolukan ystävät tykkäisi tästä.

 

Omena-puolukkapiiras ruispohjalla

Tarvitset:

  • ½ pakettia (500 grammaa) valmista ruistaikinaa
  • 1 purkki (200 grammaa) vaniljarahkaa
  • 2-3 omenaa
  • 1 desilitra puolukoita
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 2 ruokalusikallista muscovadosiirappia

Valmistus:

1. Ota paketin toinen ruistaikinalevy sulamaan ja pistä loput takaisin pakastimeen. Sulata levyä huoneenlämmössä leivinpaperin päällä noin tunnin ajan. Kauli levy ohuemmaksi levyksi, kooltaan 25 x 35 cm.

2. Levitä vaniljarahka pituussuuntaan taikinan päälle noin 10 sentin levyiselle alueelle. Lohko rahkan päälle omenoita ja ripottele pintaan sokeria ja kanelia. Lisää lopuksi täytteeseen puolukat.

3. Nosta taikinanreunat täytteen päälle, niin että täyte näkyy keskeltä. Rypytä reunat ja nipistä päät yhteen.

4. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Pursota ennen tarjoilua pintaan vielä siirappia.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja