×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Mansikka-britakakku on haastava mutta palkitseva herkku. Se on parhaimmillaan tuoreista kesän mansikoista tehtynä.

mansikka brita

 

Valmistuksessa kannattaa olla tarkkana erityisesti kananmunien erottelussa ja kakun kasaamisessa. Valkuaisten joukkoon ei saa mennä tippaakaan keltuaista tai rasvaa, muuten vaahto ei onnistu. Lisäksi kakkua kootessa on hyvä pyytää useampi käsipari nostamaan pohjalevyjä tarjoiluvadille, sillä ne menevät helposti rikki. Lopputulos on kuitenkin vaivannäön arvoinen, makea ja rapsakka.

 

Mansikka-britakakku

Pohja:

  • 125 grammaa voita
  • 1 desilitra sokeria
  • 2 keltuaista
  • 1 ½ desilitraa vehnäjauhoja
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 desilitra maitoa

Marenki:

  • 2 valkuaista
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 desilitra mantelilastuja

Mansikkatäyte:

  • ½ litraa mansikoita
  • 2 desilitraa kuohukermaa
  • 2 ruokalusikallista sokeria

 

Valmistus:

1. Valmista ensin pohja vaahdottamalla voi ja sokeri. Erottele kananmunista keltuaiset valkuaisista, ja lisää keltuaiset vaahtoon vatkaten. Laita valkuaiset esimerkiksi jääkaappiin odottamaan.

2. Sekoita leivinjauheet vehnäjauhoihin ja lisää seos vuorotellen maidon kanssa pohjataikinaan samalla sekoittaen.

3. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle noin 25cm x 30cm kokoiseksi suorakaiteeksi ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 10 minuuttia.

4. Valmista sillä aikaa marenki. Puhdista vatkaimet hyvin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit joukkoon pieninä erinä ja vatkaa kunnes vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.

5. Levitä marenki uunista tulleen pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista vielä 180 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla.

7. Puolita pohja kahteen yhtä suureen osaan ja siirrä toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kerma ja asettele paloitellut mansikat. Nosta varovaisesti toinen levy lastojen avulla päälle. Tarjoile heti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Yksi lempiharrastuksistani on tennis. Massakentät odottaa...

tennis 1

 

Kenttien hoitoon kuuluu roudan nostelemien rajojen kiinnitys ja uuden massan levistys ja tasoitus lanalla. Verkot pitää asettaa ja sitten voi ryhtyä pelaamaan. Pelin jälkee kentät harjataan ja kastellaan.

 

tennis 2

 

HEAD-merkkisen mailan varressa on grippi. Grippi parantaa pito-ominaisuutta mailasta. Mailan jänteisiin olen pujottanut tärinänpoistajamadon, joka vähentää tenniskyynärpään oireita.

 

Kuvat: Vili Tiitinen

Suomessa järjestetään joka vuosi valtakunnallinen lintutapahtuma, Tornien taisto. Se on BirdLife Suomen järjestämä tapahtuma, jossa tavoitteena on kerätä 3-8 hengen joukkue ja havaita lintutornista käsin mahdollisimman monta erilaista lintulajia kahdeksan tunnin aikana. Myös muukin kiinteä torni käy havaintopaikasta.

tornien taisto

Askolan nuoret herrat: vas. Juha Salminen, Ahti Pulli, Tatu Parviainen ja Pekka Parviainen sekä oikealla Auli Pulli.

 

Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa, mutta kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Voittajajoukkue ei siis saa oikeastaan muuta kuin mainetta ja kunniaa.

Tänä vuonna Tornien taisto järjestettiin 6.5 Mukana oli ennätykselliset 322 joukkuetta. Perinteiseen tapaan taisto alkoi aamuviideltä ja päättyi iltapäivällä kello yksi. Myös minä osallistuin kaverieni kanssa tapahtumaan jo kolmatta kertaa peräkkäin samassa Lappeenrannan Askolan lintutornissa. Joukkueemme “Askolan nuoret herrat” muodostui viime vuoden tapaan neljästä nuoresta lintuharrastajasta. Lisäksi pikkusiskoni oli meidän kanssamme havainnoimassa.

Sää oli aamulla selkeän tyyni ja havaitsimme lajeja mukavasti. Aamupäivällä virinnyt voimakas pohjoistuuli verotti kuitenkin lajimäärää ja päivemmällä uudet lajit olivat tiukassa. Lopulta saimme kasaan kuitenkin 60 lajia, mikä oikeutti tapahtuman jaettuun 204:een sijaan. Parhaat havaitsemamme lajit olivat keltavästäräkki, kapustarinta ja ampuhaukka.

Koko tapahtuman voittajatornit löytyivät tänä vuonna Virolahdelta ja Porista. Molemmissa torneissa kummatkin joukkueet näkivät huikeat 107 lajia. Meidän joukkueemme havaitsi siis vain 47 lajia vähemmän kuin nuo rannikon meriedun omaavat voittajatornit.

BirdLife Suomen Tornien taiston nettisivut:

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/tornien-taisto/

 

Täyteläiset sämpylät sopivat täytettäväksi nakeilla tai nyhtölihalla. Tuorejuustolla ja vihanneksilla täytettyinä ne maistuvat brunssilla.

hot dog 3 

 

Ainesosat:

  • 25 kpl
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: 3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

 

hot dog 1

 hot dog 2

 

Valmistus:

1. Liuota hiiva haalean lämpöiseen maitoon.

2. Erottele munasta keltuainen.

3. Lisää maidon ja hiivan sekaan keltuainen, suola ja sokeri ja sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhot.

5. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.

6. Lisää voi vaivaamisen lopussa.

7. Anna taikinan kohota 2 tuntia.

8. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa hyvin.

9. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 25 palaa.

10. Kohota taikinaa ½ tuntia.

11. Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella.

12. Ripottele siemenet päälle.

13. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja