×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Suomessa järjestetään joka vuosi valtakunnallinen lintutapahtuma, Tornien taisto. Se on BirdLife Suomen järjestämä tapahtuma, jossa tavoitteena on kerätä 3-8 hengen joukkue ja havaita lintutornista käsin mahdollisimman monta erilaista lintulajia kahdeksan tunnin aikana. Myös muukin kiinteä torni käy havaintopaikasta.

tornien taisto

Askolan nuoret herrat: vas. Juha Salminen, Ahti Pulli, Tatu Parviainen ja Pekka Parviainen sekä oikealla Auli Pulli.

 

Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa, mutta kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Voittajajoukkue ei siis saa oikeastaan muuta kuin mainetta ja kunniaa.

Tänä vuonna Tornien taisto järjestettiin 6.5 Mukana oli ennätykselliset 322 joukkuetta. Perinteiseen tapaan taisto alkoi aamuviideltä ja päättyi iltapäivällä kello yksi. Myös minä osallistuin kaverieni kanssa tapahtumaan jo kolmatta kertaa peräkkäin samassa Lappeenrannan Askolan lintutornissa. Joukkueemme “Askolan nuoret herrat” muodostui viime vuoden tapaan neljästä nuoresta lintuharrastajasta. Lisäksi pikkusiskoni oli meidän kanssamme havainnoimassa.

Sää oli aamulla selkeän tyyni ja havaitsimme lajeja mukavasti. Aamupäivällä virinnyt voimakas pohjoistuuli verotti kuitenkin lajimäärää ja päivemmällä uudet lajit olivat tiukassa. Lopulta saimme kasaan kuitenkin 60 lajia, mikä oikeutti tapahtuman jaettuun 204:een sijaan. Parhaat havaitsemamme lajit olivat keltavästäräkki, kapustarinta ja ampuhaukka.

Koko tapahtuman voittajatornit löytyivät tänä vuonna Virolahdelta ja Porista. Molemmissa torneissa kummatkin joukkueet näkivät huikeat 107 lajia. Meidän joukkueemme havaitsi siis vain 47 lajia vähemmän kuin nuo rannikon meriedun omaavat voittajatornit.

BirdLife Suomen Tornien taiston nettisivut:

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/tornien-taisto/

 

Täyteläiset sämpylät sopivat täytettäväksi nakeilla tai nyhtölihalla. Tuorejuustolla ja vihanneksilla täytettyinä ne maistuvat brunssilla.

hot dog 3 

 

Ainesosat:

  • 25 kpl
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: 3 rkl auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

 

hot dog 1

 hot dog 2

 

Valmistus:

1. Liuota hiiva haalean lämpöiseen maitoon.

2. Erottele munasta keltuainen.

3. Lisää maidon ja hiivan sekaan keltuainen, suola ja sokeri ja sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhot.

5. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.

6. Lisää voi vaivaamisen lopussa.

7. Anna taikinan kohota 2 tuntia.

8. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa hyvin.

9. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 25 palaa.

10. Kohota taikinaa ½ tuntia.

11. Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla valkuaisella.

12. Ripottele siemenet päälle.

13. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

 

Kuvat: Laura Tiitinen

Nämä rosetit maistuvat kaikille, ja munattomina ja maidottomina sopivat moneen erikoisruokavalioonkin.

rosetit 2

 

Jos et ole aikaisemmin tehnyt rosetteja, niin maltti on tässäkin valttia. Itsellä kesti muutama, että sai rosetin nätisti raudasta irti. Rosettien kanssa sopii hyvin juomaksi sima, joka on meidän perheessä aina tehty dansukkerin perinteikkäällä ohjeella.

 

Rosetit

Tarvitset:

  • 1,5dl kasvimaitoa (käytin kauramaitoa)
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • Ripaus suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • Öljyä paistamiseen

Ohje:

Sekoita ensin kasvimaito, suola ja sokeri ja lisää sitten jauhot. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä noin 15min. Kuumenna öljy noin 180 asteiseksi. Paistamisessa apuna kannattaa käyttää lämpömittaria, jolloin öljyn lämpötila on helpompi pitää tasaisena. Kuumenna rosettirauta öljyssä ja kasta se taikinassa. Rautaa ei tarvitse kastaa kuin puoleenväliin. Laske rauta öljyyn ja paista, kunnes rosetti on kauniin ruskea. Rosetti saattaa irrota raudasta, jolloin sen voi nostaa öljystä reikäkauhalla. Jos rosetti ei irtoa, voi sen varovasti irrottaa raudasta veitsen avulla. Koristele valmiit rosetit tomusokerilla.

 

rosetit 1

 

Sima

Tarvitset:

  • 4 l vettä
  • 250 g Dansukker Fariinisokeria
  • 250 g Dansukker Taloussokeria
  • 1–2 sitruunan mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • Pullotukseen sokeria, rusinoita

Ohje:

1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

4. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

 

Kuvat: Elina Inkinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja