Onko sinulla snoukkavideoita? Jiipeenetti julkaisee niitä talven kuluessa!
Lähetä toimitukselle videosi Youtube-osoite

Tammi-helmikuun palkintoristikko 2018

Muodosta ratkaisulause. Lataa ja tulosta ristikko A4 kokoon alla olevasta linkistä. Ratkaise...

Kirjastoautossa töissä

Jiipeenetin reportteri Pilvi haastatteli kirjastoauton kuljettajaa hänen työpaikallaan. Mikä on...

Marcus & Martinus – Valloittamassa maailmaa

On se meidän Anna niin hurahtanut niihin norjalaisiin kaksosiin, mitkä ne nyt oli, Markus ja...

Teetä ja sympatiaa

Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät...

Suunnittelemaan suurleiriä?

Kesällä 2019 tapahtuu. Heinäkuussa järjestetään kaikkien aikojen Partaharjun suurleiri. Mukaan...

Satavuotias Suomi – 2010-luku: Kohti monikulttuurista yhteiskuntaa

Satavuotias Suomi -juttusarjassa käydään läpi itsenäisen Suomen historiaa 1910-luvulta tähän...

Enkelit ovat ihania. Jos joku asia pelottaa, tulee turvallinen tuntu, kun ajattelee, että enkelit suojelevat minua.

Monesti täpärissä ”vähältä piti” –tilanteissa ihmiset ovat kokeneet, että joku varjeli minua. Raamatussa sanotaan, että enkelit ovat Jumalan apulaisia. Kullakin on oma suojelusenkeli, joka varjelee meitä vaaroilta. Lisäksi enkelit välittävät ihmisille Jumalan viestejä.

Ihmiset voivat olla enkelien työtovereita. Silloin kun autamme toisiamme, olemme enkeleitä toisillemme. Joskus voimme kiittää toisiamme sanomalla: ”Kiitos kaunis, sinä olet enkeli!”

 

Miltä enkeli näyttää?

Olisi jännittävää tietää, minkä näköisiä oikeat enkelit ovat. Valitettavasti sen tietäminen ei ole mahdollista. Enkelit ovat nimittäin henkiolentoja. Ne eivät ole ainetta niin kuin ihmisten ruumiit.

Tästä syystä me emme voi nähdä niitä sellaisina kuin ne ovat niiden omassa maailmassa.

Monet ovat kyllä nähneet enkeleitä. Mutta jos ollaan tarkkoja, he eivät ole nähneet enkelin todellista ulkomuotoa. Näyttäytyessään enkelit ottavat tilanteeseen sopivan hahmon. Kun esimerkiksi kolme enkeliä näyttäytyi Aabrahamille, he ottivat kolmen miehen muodon.

Tämä selittää sen, miksi enkeleistä esitetään hyvin erilaisia kuvauksia. Enkelit kuvataan sotilaan näköisinä miehinä, kauniina nuorina naisina tai pyöreäposkisina lapsina. Ehkä tämä johtuu siitä, että enkelit ovat näyttäytyneet erilaisissa hahmoissa.

 

Enkelien kotimaa

Mistä enkelit ovat peräisin? Joskus sanotaan runollisesti, että kun lapsi kuolee, hänestä tulee enkeli. Onneksi tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Olisi aika ikävää, jos taivaaseen pääsevät ihmiset eivät enää saisi olla ihmisiä, vaan he muuttuisivat joksikin muuksi.

Jumala on luonut enkelit samalla tavalla kuin hän loi muunkin maailman. Ehkä luominen tapahtui siinä järjestyksessä, että Jumala loi ensin enkelit. Sitten hän loi maailman ja sen eri elämänmuodot.

Enkelit ovat eri asia kuin satuolennot kuten keijut, haltijat tai tontut. Satuolennot kuuluvat satujen maailmaan niin kuin Aku Ankka tai Prinsessa Ruusunen.

Pienten lasten ajattelussa asiat helposti menevät sekaisin. Kun nelivuotias kuulee joulunaikaan ensin Jeesuksesta ja enkeleistä ja sitten tontuista ja joulupukista, hän voi luulla, että kaikki näkymättömät olennot ovat yhtä todellisia.

 

Kuiskaus taivaasta

Suojelutehtävän lisäksi enkelit vievät Jumalan viestejä ihmisille. Kaikkein tunnetuin tilanne on se, kun enkeli kertoi Marialle Jeesus-lapsen syntymisestä. Kun Maria ei ymmärtänyt, miten se voisi olla mahdollista, enkeli sanoi, että ”Jumalalle ei mikään ole mahdotonta”.

Enkelit tuovat edelleen Jumalan viestejä ihmisille. On tosin vaikea sanoa, miten se käytännössä tapahtuu. Ehkä enkelimme kuiskailee meille niin hiljaa, ettemme itse oikein huomaakaan sitä. Kun vaikka pohdimme mielessämme jotakin vaikeaa päätöstä, enkeli saattaa auttaa meitä löytämään oikean ratkaisun.

Enkeli kuiskailee jossakin järjen ja omantunnon välimaastossa. Vaikka emme kuulisikaan hänen ääntään, voimme silti ottaa vastaan hänen viestinsä. Ihmeellistä.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja