Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

puoliksi pahaPuoliksi paha on brittikirjailija Sally Greenin esikoisteos. Kirjallaan hän onnistui nousemaan kerralla maailmanmaineeseen. Kirjaa on verrattu jopa menestyssarja Nälkäpeliin. Teos julkaistiin suomeksi viime vuoden heinäkuussa, mutta itse olen säästänyt sitä kesälukemiseksi.

Puoliksi paha on äärimmäisen väkivaltainen kirja, eikä se sen vuoksi sovi aivan herkimmille lukijoille. Kirjan päähenkilö Nathan on sekaverinen eli puoliksi musta ja puoliksi valkoinen noita. Sen vuoksi hän joutuu kohtaamaan monenlaista kidutusta ja fyysistä väkivaltaa. Väkivallasta huolimatta kirjassa on ajoittain valonpilkahduksia ja pientä romantiikkaakin ilmassa.

Päähenkilö Nathan elää yhdessä mumminsa ja puolisisarustensa kanssa. Hän on perheen vahinkolapsi – mustan noidan poika. Valkoiset noidat kammoavat Nathania ja hän saa kokea sen monissa vastoinkäymisissä. Valkoisten noitien neuvosto pyrkii kaikin tavoin rajoittamaan hänen elämäänsä.

Lopulta hän joutuu muuttamaan kotoaan uuden valvojansa luokse. Hän viettää päivänsä juosten tai häkissä ollen. Nathanin suurin toive olisi saada tavata isänsä, musta noita Marcus. Toiveen takana on oikeastaan pakko. Ilman isän antamaa kolmea lahjaa hän ei säily hengissä 17-vuotispäivänsä jälkeen.

Puoliksi paha on mukaansatempaava fantasiaromaani. Elokuvan juoni on kuin luotu elokuvan käsikirjoitukseksi, sillä vauhtia ei kirjasta ainakaan puutu. Näin ollen vertaus Nälkäpeliin on varsin osuva.

Nälkäpelin väkivalta kalpenee kuitenkin Puoliksi paha -kirjan rinnalla. Nälkäpelissä lentää veri, mutta Puoliksi pahassa ei juurikaan. Pikemminkin kirjan väkivalta on henkistä, mikä tekee siitä lukijalle entistä raskaampaa kestää.

Kirja ei kuitenkaan ole onneksi vain kertomus väkivallasta. Se osoittaa, miten asiat eivät ole vain mustavalkoisia. Kukaan ei ole täysin hyvä tai paha, kuten monissa yksinkertaisimmissa fantasiaromaaneissa kuvataan.

Näennäisestä hyvyydestään huolimatta myös valkoiset noidat kykenevät äärimmäiseen väkivaltaan. Myös mustilla noidilla voi olla hyvä sydän, mikä selviää kirjan myötä myös päähenkilö Nathanille.

4 starSally Green
Gummerus 2014
382 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja