Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

puoliksi villiPuoliksi villi on brittikirjailija Sally Greenin toinen nuortenromaani. Romaani jatkaa Half Bad -sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa Puoliksi paha oli kirjailijan esikoisteos.

Se menestyi loistavasti maailmalla ja pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan. Kirjan käännösoikeudet oli myyty 45 kielialueelle ennen kuin kirja edes ilmestyi.

Green jatkaa kirjassa tarinaa siitä, mihin päähenkilö Nathanin jätti sarjan ensimmäisen osan lopussa. Nathan on siis sekaverinen noita: puoliksi musta ja puoliksi valkoinen. Hän on saanut koko elämänsä kokea tästä syystä syrjintää valkoisten noitien keskuudessa.

Tilanne pahenee entisestään, kun valkoisten noitien johtoon kipuavat hullut Soul O'Brien ja Wallend. He eivät tyydy teloittamaan mustia noitia, vaan tappavat myös epälojaaleina pitämiään valkoisia.

He haluavat ulottaa valtansa Iso-Britanniasta koko Manner-Eurooppaan. Nathanin ystävineen on estettävä heidän aikeensa. Luvassa onkin yllättäviä juonenkäänteitä ja vauhtia.

Puoliksi villi ei tuota lukijoilleen pettymystä. Kirjassa on sopivasti jännitystä höystettynä romantiikalla. Kirja kuitenkin eroaa sarjan ensimmäisestä osasta väkivallan määrässä ja laadussa.

Ensimmäisessä osassa väkivaltaa oli aivan tajuttomasti ja se oli pääasiassa henkistä. Toisessa osassa väkivaltaa tuntuu olevan vähemmän ja se on ensimmäisestä osasta eroten fyysistä. Romaanissa lentää siis veri vain liki joka toisella sivulla.

Puoliksi villi kuitenkin yllättää lukijansa siinä, että kirjan henkilöhahmot voivat muuttua sarjan edetessä melkoisesti. Nathanin isä Marcus vaikutti ensimmäisen osan perusteella etäiseltä ja varsin itsekeskeiseltä. Toisessa osassa Marcuksesta paljastuu isällinen ja empaattinen puoli.

Green käyttää kirjassa jo varsin kuluneita elementtejä. Esimerkiksi mukaan on kaivettu perinteinen kolmiodraama. Siihen on kuitenkin saatu uutta puolta tuomalla mukaan homosuhde. Puoliksi villi elää siis tässä päivässä, sillä harvassa vanhassa nuortenkirjassa on uskallettu lähteä penkomaan homoutta.

Greenin kirjoitustyyli on omaperäinen ja selkeästi erottuva. Kirjailija leikittelee erilaisilla kirjasintyypeillä käyttäen välillä vain isoja kirjaimia tai unohtaen isot kirjaimet kokonaan. Teksti on soljuvaa ja se tempaa lukijan tehokkaasti mukaansa.

Jään siis innolla odottamaan sarjan kolmatta ja samalla viimeistä osaa. Kahden osan perusteella voi jo varmasti sanoa, että viimeisessä osassa on luvassa melkoisia yllätyksiä.

5 starSally Green
Gummerus 2015
400 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja