Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

magisterium rautakoeSpiderwickin kronikat oli 2000-luvun alun menestynyt fantasiasarja. Ihastuin itse sen maailmoihin. Sarja nähtiin myös valkokankaalla samannimisen elokuvan voimin.

Nyt toinen menestyssarjan kirjoittaja, Cassandra Clare, on ryhtynyt yhteistyöhön toisen yhdysvaltalaisen kirjailijan, Holly Blackin, kanssa. Yhteistyön tuloksena on syntynyt uusi fantasiasarja Magisterium.

Kirjasarjan ensimmäinen osa Rautakoe julkaistiin suomeksi heinäkuussa. Sarjasta on suunniteltu viisiosaista.

Rautakoe on kertomus kiusatusta koulupojasta, Callum Huntista. Hänen isänsä vie hänet pakon sanelemana taikakoulu Magisteriumin pääsykokeisiin.

Callumin on määrä reputtaa mahdollisimman pahasti, että hän ei pääsisi kouluun varmasti sisään. Sen hän tekee ja saa hakijoista huonoimmat pisteet.

Koulun arvostetuin maagi päättää kuitenkin valita juuri hänet, mistä Callumin isä ei juuri ilahdu. Luvassa on päätähuimaava lukuvuosi magian parissa, joka ei pääty aivan niin kuin Callum aluksi luulee.

Magisteriumin ensimmäinen osa sai hyvän vastaanoton maailmalla. Rautakoe oli parhaimmillaan viikon verran The New York Times -lehden parhaiten myyvien kirjojen listalla kolmantena.

Kirjasarjassa hurmaa yllätykset, joita pudotellaan matkan varrella. Kirjailijat eivät ole ainakaan säästelleet mielikuvitustaan sarjaa kehittäessään. Sarjan juonikiemuroita on liki mahdotonta ennustaa.

Kirja lähtee myös rikkomaan fantasiakirjojen perinteisiä rajoja, sillä kirjan päähenkilö ei ole luonnostaan sankari. Päinvastoin hän on monella tapaa tottunut olemaan syrjässä.

Kaikkein suurimman yllätyksen kirjailijaystävät ovat kuitenkin kasanneet vasta ensimmäisen osan loppuun. Se kääntää juoniasetelmat täysin nurinniskoin ja saa odottamaan jatko-osaa kahta kertaa hartaammin.

Kirjailijat osoittavat hyvin taitonsa Magisteriumin ensimmäisessä osassa. He onnistuvat punomaan juonesta kiinnostavan ja hurjan koukuttavan. Sarjaan mahtuu roppakaupalla hahmoja, mutta hahmot esitellään pikkuhiljaa siten, että lukijakin pysyy kärryillä.

Lopputuloksen perusteella vaikuttaa siltä, että kirjailijoiden yhteistyö pelaa hienosti. Kirjaa lukiessa tuntuu siltä, että kirjailijat ovat yllyttäneet toisiaan keksimään entistä huimempia juonen käänteitä.

Kirjan ainoa heikkous on runsas kirjoitusvirheiden määrä. Suomennoksen yhteydessä on unohdettu mitä ilmeisimmin oikoluku.

5 starHolly Black ja Cassandra Clare
Otava 2015
302 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja