Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

valintaMitä syntyy, kun yhdistää kahden maailmankuulun romaanin parhaat palat? Tähän kysymykseen antaa vastauksen yhdysvaltalaisen Kiera Cassin romaani Valinta.

Nuorille suunnattu romaani on tarina tulevaisuuden tositelevisiokilpailusta. Romaani muistuttaa yllättävän paljon kahta kirjasarjaa: Nälkäpeliä ja Outolintua.

Nälkäpelistä kirjailija on lainannut televisiokilpailun formaatin, jonka tarkoituksena on muuttaa voittajan elämä. Tosin Nälkäpelistä eroten Valinnassa ei mitellä hengissä pysymisestä, vaan kruunusta.

Outolinnusta puolestaan kirjailija nappaa kastijärjestelmän. Kuninkaalliset ovat valtakunnan ykkösiä. Päähenkilö puolestaan on viitosen asemassa melkein yhteiskunnan pohjasakkaa.

Kahden menestyneen kirjan yhdistelmä ei ole aivan onneton: kirja kertoo tarinan laulajatyttö Americasta, joka sattuman kautta päätyy kilpailemaan televisio-ohjelmaan kuningattaren asemasta.

Tyttö on rakastunut kuutosiin kuuluvaan poikaan Aspeniin. Yhteiskunta ei kuitenkaan katso hyvällä itseään alemman pojan kanssa solmittuja suhteita. Siksi Aspen ja America eivät voi viettää julkisesti aikaa yhdessä.

America lähtee ohjelmaan sen vuoksi, että saisi rahaa perheelleen. Yhtäkkiä hän kuitenkin huomaa olevansa ihastunut prinssi Maxoniin. Asiaa ei yhtään auta se, että palatsiin ilmestyy myös vartijaksi pestautunut Aspen. Kumpi pojista valloittaa American sydämen?

Valinta on ensimmäinen osa viisiosaisesta nuorten sarjasta. Ensimmäinen osa ilmestyi englanniksi jo neljä vuotta sitten. Suomeksi kirja ilmestyi nyt keväällä pokkarina.

Kirjan kertomus on imelä, mutta ehkä juuri siksi koukuttava. Kirja keskittyy kolmiodraaman seuraamiseen: kaksi poikaa kilpailee tytön sydämestä.

Kirjassa rakkaus nousee vieläkin tärkeämpään rooliin kuin Nälkäpelissä tai Outolinnussa.

Samalla kyse on kuitenkin paljon laajemmasta kuviosta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Yhdysvaltoihin aikaan kolmannen maailmansodan jälkeen.

Kolmas maailmansota ei ole tuhonnut maapalloa, vaan päinvastoin yhdistänyt Yhdysvaltojen liittovaltiot.

Kirjan henkilöt eivät tosin tunne juuri historiaa, sillä historiankirjat ovat kiellettyjä. Yhtä mystisinä pidetään kapinallisten hyökkäyksiä palatsiin. Kukaan ei voi ymmärtää, mitä ihmisillä voisi olla kuninkaallisia vastaan.

Valinta vaikuttaa ensimmäisten sadan sivun aikana Nälkäpelin ja Outolinnun kopioilta, mutta seuraavat 200 sivua osoittavat muuta. Kirjailija on luonut oman koukuttavan maailmansa hahmoineen.

4 starKiera Cass
Pen & Paper 2016
339 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja