Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

viides aalto viimeinen tahtiYhdysvaltalaisen Rick Yanceyn nuorten scifi-sarja on sattunut sopivaan saumaan. Sarjan perusidea on sopivan samanlainen kuin suosituissa kirjasarjoissa Nälkäpelissä ja Outolinnussa, mutta kopioksi sitä ei voi haukkua.

Viides aalto eroaa kahdesta aiemmin mainitusta sarjasta tunnelmaltaan. Taistelujen keskellä Nälkäpelissä ja Outolinnussa on pohjimmiltaan positiivinen vire tulevaisuuteen.

Viides aalto lamaannuttaa enemminkin lukijan kuin valaa uskoa. Sarjassa ihmiskuntaa uhkaavat avaruusolennot, jotka ovat sitä mieltä, että ihmisten määrä on haitallisen suuri planeetalle.

Alkaa puhdistusten kausi, jonka mukaan sarja on nimetty. Avaruusoliot ovat istuttaneet ihmislapsiin jo syntymässä ohjelmistoja, jotka aktivoituvat murrosiässä. Näin ihmisten teurastuksen hoitavat lajitoverit.

Keneenkään ihmiseen ei voi luottaa täysin. Tämä karu totuus on selvinnyt kirjan sankareille tarinan edetessä. Silti he toimivat yhdessä.

Trilogian viimeisen osan päähenkilönä voi pitää Zombia tai arkisemmalta nimeltään Beniä. Nuori poika on kokenut kovia sen jälkeen, kun avaruusoliot aloittivat puhdistuksen.

Ensin kuolivat pojan vanhemmat ja sen jälkeen suurin osa kavereista. Hengissä selvinneiden määrä on huvennut kouralliseen.

Loputkin heistä ovat ainakin jossain määrin mieleltään vinksahtaneita. Aseiden ja jatkuvan epävarmuuden keskellä on vaikea syntyä luottamusta.

Luottamus kuitenkin pelastaa kirjan sankarit. Yhteistyöllä he käyvät pienenä porukkana avaruusolioita vastaan.

Kirja loppuu yllättävästi, mutta sarjan henkeen sopivasti. Kaiken synkkyyden keskellä hohtaa kuitenkin pieniä toivon kipinöitä.

Synkän tunnelman vuoksi kirja pohtii teemoja, joita positiivisella otteella ei tavoittaisi. Erityisen herkkä teema on lapsuus konfliktin keskellä.

Pikku Samin leikkikaveri oli vielä ennen avaruusolioiden saapumista pehmokarhu. Nyt lelun korvikkeena on pommien rakentelu.

Toinen teema on ihmisyys ylipäätään: kuinka helposti epävarmuuden keskellä ihmiset tarttuvat aseisiin. Ensimmäisen tappamisen jälkeen jokainen tappo on entistä helpompi.

Kirja kuitenkin myös osoittaa, miten vihasta voi luopua. Kostonkierteen ei tarvitse jatkua.

4 starRick Yancey
WSOY 2016
316 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja