Leffat

ihmeotukset ja niiden olinpaikat 1

 

Brittikirjailija J. K. Rowling on keskittynyt viime vuodet aikuisille suunnattuihin dekkareihin. Viime vuonna kirjailija kuitenkin palasi Harry Potterin pariin uuden kirjan ja elokuvan voimin.

Marraskuussa ensi-iltansa saanut elokuva ei kerro velhopojasta, vaan sijoittuu aikaan ennen hänen syntymäänsä. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat kertoo taikaeläinten tuntijasta Lisko Scamanderista.

Tuore elokuva perustuu Rowlingin jo yli kymmenen vuotta sitten kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Elokuva kertoo tarinan siitä, miten kyseinen kirja sai alkunsa.

Elokuvan päähenkilö Lisko kantaa kokonaista eläintarhaa mukanaan salkussaan. Hän päätyy ihmeotusten perässä New Yorkiin, jossa matkalaukun salvat antavat periksi. Karkuun pääsee joukko otuksia, jotka lähtevät temmeltämään ympäri kaupunkia.

Kaupungissa on jo valmiiksi hyvin kielteinen tunnelma taikuutta kohtaan. New Yorkissa on tapahtunut käsittämättömiä asioita, joista ihmiset syyttävät velhoja.

Elokuvassa on luonnollisesti Harry Pottereiden tapaan luvassa taisteluiden mätkettä ja vaarallisia tilanteita. Myöskään romantiikkaa ei ole unohdettu, sillä päähenkilö kohtaa ensimmäisenä hurmaavan Tina-velhon.

Hollywoodin tapaan elokuva on tuotettu suurella rahalla. Kolmiulotteiset ihmeotukset ovat hyvin aidonoloisia ja 1920-luvun miljöö on hienosti toteutettu. Kaikki lavasteet puvustusta ja ajoneuvoja myöten ovat kuin historiankirjan sivuilta.

Elokuvan juoni on sen sijaan varsin yllätyksetön. Lukuisten fantasiakirjojen tavoin Tina pidättää Liskon, joka on päästänyt ihmeotuksensa valloilleen kaupunkiin. Pian kuitenkin selviää, että Tina on omien epäonnistumistensa takia menettänyt oikeuden valvoa järjestystä kaupungilla.

Kaksi epäonnistunutta hahmoa lyöttäytyvät yhteen ja koko loppu elokuva onkin taikasauvoilla heiluttelua. Tapahtumat huipentuvat suuren taisteluun New Yorkin alle metroasemalle.

Elokuvan suurin yllätys on se, että päähenkilöpari ei vaihda jäähyväissuudelmaa Liskon suunnatessa laivalla takaisin Englantiin. Tällainen jähmeys ei ole tavanomaista Hollywood-elokuville.

3 starfi 12David Yates
Warner Bros 2016
Kesto 2 h 13 min

 

eilisen kuiskaus 1

 

Studio Ghibli tunnetaan parhaiten Hayao Miyazakin ohjaamista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä -elokuvista. Miyazakin lisäksi myös studion toinen perustaja Isao Takahata on elokuvaohjaaja.

Miyazaki jäi eläkkeelle ohjaajan työstä Tuuli nousee -elokuvan jälkeen. Ohjaajamestarin elokuvien suuri suosio tuo Suomeen myös muiden Ghiblin ohjaajien elokuvia.

Takahata ohjasi 25 vuotta sitten kauniin animaatioelokuvan Eilisen kuiskaus. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa joulukuun alussa.

Eilisen kuiskaus on kertomus nuoresta naisesta Taekosta. Hän työskentelee toimistossa Tokiossa, mutta kaipaa maaseudulle. Loman koittaessa hän suuntaakin Keski-Japaniin auttamaan maatilan töissä.

Lomamatkalla hän käy läpi elämänvaiheitaan viidesluokkalaisena koululaisena. Mieleen palaa ensimmäinen ihastus, eksoottisella ananaksella herkuttelu ja kuukautisten alkaminen.

Juttukaverikseen Taeko saa nuoren luomuviljelijän Toshion. Keskustelujen myötä hän saa ajatuksen maalle muuttamisesta.

Studio Ghiblin elokuvien vahvuus on henkilöhahmojen kuvauksessa. Taekosta rakentuu elokuvan myötä monitasoinen kuva. Toisaalta hän on 27-vuotias menestyvä toimistotyöntekijä, toisaalta hän on kaivannut jo lapsesta asti maalle.

Toinen studion vahvuus on maiseman kuvauksessa. Elokuvassa nähdään rinnakkain suurkaupunki Tokio mainosvaloineen ja maaseudun pitäjä Yamagata riisipeltoineen.

Hollywood-elokuviin verrattuna Eilisen kuiskaus on hidastempoinen, ja osa sen dialogeista on tavattoman pitkiä. Kahden tunnin elokuvan olisi hyvin voinut tiivistää puoleentoista tuntiin.

Omana aikanaan monet elokuvan ajatuksista ovat varmasti olleet mullistavia. Elokuva puhuu vahvasti luomutuotannon ja luonnon puolesta. Palopuheet eivät kuitenkaan herätä 25 vuoden jälkeen samanlaisia intohimoja kuin elokuvan julkaisun aikoihin.

4 starfi 12Isao Takahata
Studio Ghibli 1991
Kesto 1 h 58 min

 

eilisen kuiskaus 2

eilisen kuiskaus 3

sing 1

 

Illumination-studio tunnetaan parhaiten keltaisista pikkumiehistä, kätyreistä. Jouluna ensi-iltansa sai studion tekemä animaatioelokuva, jossa kätyreitä ei tällä kertaa nähdä. Sen sijaan valkokankaalla pomppii eläintarhan verran eri lajeja.

Päähenkilö Buster Moon on koala ja loistokkaan teatterin johtaja. Tosin hänen teatterinsa on konkurssin partaalla, sillä hänen viimeisimmät esityksensä eivät ole keränneet riittävästi lipputuloja.

Koalan lisäksi keskeisissä rooleissa ovat gorilla, piikkisika, norsu, hiiri ja possuja. He kaikki ovat tulleet kilpailemaan Busterin järjestämässä laulukilpailussa.

Painovirheen vuoksi kilpailun voittosummaan on eksynyt muutama nolla liikaa. Tuhannen dollarin palkinto on muuttunut sadaksi tuhanneksi. Suuri rahapalkinto houkuttelee paikalle monta kilpailijaa.

Singin parhaimmistoa ovatkin musiikkikappaleet. Elokuvassa kuullaan kymmeniä hittikappaleita eri vuosikymmeniltä. Lisäksi elokuvaa varten on tehty uutta musiikkia. Elokuvan aloittaa laulaja Stevie Wonderin esittämä vauhdikas kappale.

Suomeksi dubatussa versiossa laulut ovat alkuperäisten artistien esittämiä. Oman viehätyksensä olisi voinut kuitenkin tuoda suomalaisten dubbaajien esittämät kappaleet.

Suomalaisiksi ääninäyttelijöiksi on valittu lahjakkaita laulajia. Esimerkiksi Antti Lang, Anna-Maija Tuokko ja Jon-Jon Geitel tunnetaan lukuisista musikaalirooleistaan teattereissa. On suorastaan sääli, että he eivät pääse laulamaan elokuvassa.

Elokuvan animaatio on Hollywoodin tapaan värikästä ja vauhdikasta ilottelua. Henkilöhahmot muistuttavat erittäin paljon ihmisiä.

Esimerkiksi Rosita-possu on kuin ilmetty ihmisten suurperheen äiti. 25 pikkupossun äidin on haastavaa lähteä laulukilpailuun aamutuimaan. Ongelma ratkeaa kekseliäisyydellä, joka tarjoaa silmäkarkkia katsojille.

Sing ei huumorissa vedä vertoja kätyreille. Sen sijaan tunnelmaltaan Sing on hyvin samanlainen kuin Itse ilkimys -elokuvat. Elokuvan pohjavire on positiivinen, sillä se kehottaa epäonnistumisen jälkeen yrittämään uudelleen.

3 starfi 7Garth Jennings
Universal Pictures 2016
Kesto 1 h 48 min

 

sing 2

sing 3

satayksivuotias

 

Ruotsalaiset tunnetaan omaperäisistä elokuvistaan. Lastenelokuva Lasse Kreikassa ilmestyi pari vuotta sitten. Tänä jouluna ensi-iltansa sai varttuneemmalle väelle suunnattu Satayksivuotias, joka jätti laskun maksamatta ja katosi.

Elokuvan pääroolissa on 101-vuotias Allan. Pääroolin näyttelijä Robert Gustafsson on itse vasta 52-vuotias. Paksuilla kulmakarvoilla ja harottavilla hiuksilla näyttelijä on saatu vanhenemaan toiset 50 vuotta.

Gustafsson on elokuvan ehdoton tähti. Hän työskentelee näyttelemisen lisäksi koomikkona. Se näkyy hyvin elokuvassa. 101-vuotiaan liikkeet ovat kankeita, mutta pienillä ilmeillä ja eleillä saa aikaan kokonaisia tarinoita.

Tuore elokuva on jatko-osa kolme vuotta sitten ilmestyneelle elokuvalle Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Jatko-osassa ei juuri valoteta edellisen elokuvan tapahtumia, mutta se ainakin tulee selväksi, että edellisessä osassa Allan on karannut vanhainkodin ikkunasta ja matkustanut Balille.

Jatko-osan tapahtumien alku sijoittuu Indonesian paratiisisaarille. Allan kaivaa muuttolaatikostaan pullon Kansansooda-virvoitusjuomaa.

Pullo on peräisin kylmän sodan kaudelta, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto mittelivät voimistaan kaikilla kulttuurin aloilla. Yhdysvaltalaiset onnistuivat kehittämään Coca-Colan, farkut ja rock and rollin.

Neuvostoliitto halusi laittaa paremmaksi. Salaisessa laboratoriossa syntyi sattuman ansiosta juoma, jota kutsuttiin Kansansoodaksi.

Kaksoisagentti Allan juoksi vuorotellen Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton puolella salakuljettaen tietoja suurmieheltä toiselle. Hänen mukanaan kulki myös pullollinen juomaa yhdysvaltalaisille.

Juoma peittosi Coca-Colan ja koukutti yhdysvaltalaiset. Se aiheutti kylmän sodan aikana riidan suurvaltojen välille. Myös vuosikymmeniä myöhemmin juoma kuumentaa tunteita. Kansansoodan hakeminen Googlesta herättää tiedustelupalvelu CIA:n huomion.

Tuore elokuva on ruotsalainen voimannäyte. Elokuvaa on kuvattu Ruotsin lisäksi Indonesiassa, Venäjällä ja Saksassa. Maisemat vaihtuvatkin säännöllisin väliajoin.

Elokuvan näyttelijäkaarti on erityisen runsas. Keskeisissä sivurooleissa esiintyy parikymmentä ihmistä. Roolivalinnat ovat osuvia. Esimerkiksi Neuvostoliiton Gorbatšovin näyttelijä näyttää hyvin paljon esikuvaltaan.

4 starfi 12Felix Herngren ja Måns Herngren
Nice Flx Pictures 2016
Kesto 1 h 48 min

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja