Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

lasse kreikassa 1

Lassea ei ole turhaan verrattu Risto Räppääjään. Molemmat ovat vetäneet kotimaissaan elokuvateatterit täyteen katsojia. Lasse Kreikassa keräsi Ruotsissa yli 600 000 katsojaa ja viimeisin Risto Räppääjä reilut 300 000 katsojaa. Molemmat elokuvat ovat hassuttelevia komedioita lapsikatsojille. Suurin ero on kuitenkin se, että Lassessa on kaikkea enemmän – niin kuin ruotsalaisilla tuppaa olemaan. Elokuvan katsojamäärä oli kaksinkertainen verrattuna suomalaiseen Risto Räppääjään ja budjettikin oli varmasti huomattavasti suurempi.

Lasse Kreikassa on ensimmäinen suomeksi dubattu elokuva, mutta ei suinkaan ensimmäinen Lasse-elokuva. Ruotsissa ja Tanskassa Lasse-elokuvia on julkaistu jo neljä kappaletta. Lassen suomenkielinen dubbaus ei ole kovin onnistunut. Näyttelijöiden huulet eivät liiku ollenkaan samaan tahtiin suomenkielisen dubbauksen kanssa. Suosittelen katsomaan ruotsinkielisen elokuvan tekstityksillä, jos Lasse Kreikassa -elokuvan haluaa katsoa.

Elokuva kertoo ala-asteikäisestä Lasse-pojasta. Lassen isä päättää, että perhe lähtee kesälomamatkalle Kreikkaan. Matka ei onnistu täysin ilman hassuja kommelluksia ja tietenkin myös rakkautta on ilmassa. Yksi jos toinenkin käy elokuvassa pyytämässä apua rakkauden jumalatar Afroditelta...

Lassen erikoiselle perheelle sattuvat kommellukset naurattavat kaiken ikäisiä. Elokuvan huumori ja vauhdikkuus vetävät vertoja Hollywoodin elokuville. Huumoria voi kuitenkin olla liikaa, kuten Lassessa käy. Håkanin sipsien himo ja samalle tädille sattuvat kommellukset eivät jaksa naurattaa enää elokuvan lopussa.

Luin itse lähes kaikki Lasse-kirjat ala-asteikäisenä. En tiedä, lukevatko enää samanikäiset koululaiset Lasse-kirjoja. Sarjaanhan ei ole suomennettu uusia kirjoja enää vuosiin. Tänä vuonna kylläkin julkaistiin käännös Lasse Kreikassa -kirjasta. Oli hauska nähdä kirjan tapahtumat valkokankaalle siirrettynä versiona. Elokuvassa ärsyttää kuitenkin sama seikka kuin Lasse-kirjoissakin: Lassen ikäisen pojan päässä pyörii monta muutakin asiaa kuin tytöt ja rakastuminen. Tietysti tyttöjen hurmaamisen korostaminen tuo elokuvaan ja kirjoihin huvittavan lisän.

Elokuvan kohderyhmä on selkeästi esikoululaiset ja ala-asteikäiset. En ole kuulunut enää vuosiin tuohon ikähaarukkaan, joten Lasse ei vakuuttanut minua samalla tavalla kuin nuorempia katsojia. Olen kuitenkin varma, että 6–12-vuotiaat pojat ja tytöt tykkäävät elokuvasta paljon.fi-sallittu

3 starHannes Holm
Eyeworks Sweden 2012
Kesto 1 h 35 min

 

lasse kreikassa 2

lasse kreikassa 3

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja