Kivaa kesänodotusta!

Huhti-toukokuun palkintoristikko 2018

Ari Kallion Jiipeenetti-ristikko Muodosta ratkaisulause. Lataa ja tulosta ristikko A4 kokoon alla...

Petteri Kaniini

Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

Marcus & Martinus – Valloittamassa maailmaa

On se meidän Anna niin hurahtanut niihin norjalaisiin kaksosiin, mitkä ne nyt oli, Markus ja...

Teetä ja sympatiaa

Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät...

Suunnittelemaan suurleiriä?

Kesällä 2019 tapahtuu. Heinäkuussa järjestetään kaikkien aikojen Partaharjun suurleiri. Mukaan...

Ruusuinen äitienpäiväkakku

Tämä täytekakku on tehty 17 cm vuoassa, eli kakku on mitoitettu 6 hengelle. Jos haluat tehdä...

 • Palmusunnuntai

  Palmusunnuntai

  Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntain raamatunteksteissä Jeesus ratsastaa...

 • Suunnittelemaan suurleiriä?

  Suunnittelemaan suurleiriä?

  Kesällä 2019 tapahtuu. Heinäkuussa järjestetään kaikkien aikojen Partaharjun suurleiri. Mukaan...

 • Teetä ja sympatiaa

  Teetä ja sympatiaa

  Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen...

iso kiltti jatti 1

 

Lastenkirjailija Roald Dahlin syntymästä tulee ensi syksynä kuluneeksi sata vuotta. Sen kunniaksi valkokankailla nähdään uusi elokuvaversio Dahlin kirjasta Iso kiltti jätti.

Elokuvan on ohjannut toinen legenda Steven Spielberg. Hänen aiempia ohjaustöitään ovat esimerkiksi E.T., Jurassic Park ja Indiana Jones -elokuvat.

Kahden mestarin yhteistyöstä ei voi syntyä kuin loistavaa jälkeä. Elokuvassa on käytetty rahaa säästelemättä: animoidut jättiläiset yhdistyvät saumattomasti näyteltyihin kohtauksiin.

Elokuvan päähenkilöä Sohvia näyttelee 12-vuotias Ruby Barnhill. Ikäänsä nähden hän näyttelee hyvin: hän on kohtauksissa aidosti mukana.

Barnhillin vastanäyttelijä Mark Rylance ei ole hullumpi näyttelijä. Kaksikko luotsaa katsojan koko elokuvan halki yhteistyöllään.

Elokuvan juoni noudattaa pitkälti Roald Dahlin kirjaa. Orpotyttö Sohvi kurkkaa meteliä kuultuaan ikkunasta kadulle keskellä yötä. Se on virhe, sillä suuri käsi sieppaa hänet ja kuljettaa kauas jättiläisten maahan.

Jätti osoittautuu ystävälliseksi mieheksi toisin kuin muut jättiläiset, jotka herkuttelevat lapsilla. Toiset jättiläiset myös kiusaavat mielellään Isoa kilttiä jättiä. Sohvin ystävä on nimestään huolimatta muita jättejä pienempi.

Sohvi päättää lopettaa jättiläisiltä lasten syömisen ja kiusaamisen. Avuksi tarvitaan enää Britannian kuningatar ja maan armeija.

Iso kiltti jätti hurmasi kirjana ja vakuuttaa myös elokuvana. Tyylikkäästi toteutettu elokuva sopii hyvin koko perheelle.

Jättiläiset ja lasten syönti olisivat tarjonneet aineksia väkivaltaisiin kohtauksiin. Spielberg ei ole onneksi tarttunut syöttiin, vaan elokuva pysyttelee kohtuuden rajoissa.

Vaikka elokuvan tarina on pohjimmiltaan sama kuin Dahlin kirjassa, jää jotain uupumaan. Tunteet eivät välity kovin hyvin katsojalle. Esimerkiksi loppukohtaus olisi hyvä paikka vuodattaa kyyneliä, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta, elokuva jää ontoksi.

Toinen viilaamisen paikka olisi elokuvan tekstitys. Dahlin hullunkurinen kieli ei taivu oikein elokuvan tekstityksiksi. Ihmisparsa ja perskurkkana ovat hauskoja sanoja, mutta nopeasti vaihtuvissa teksteissä niitä ei ehdi kunnolla makustella.

5 starfi 7Steven Spielberg
Amblin Entertainment 2016
Kesto 1 h 57 min

 

iso kiltti jatti 2

 

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja