Jokavuotiset Miss Suomi -kisan kandidaatit on valittu vuoden 2015 kisaan. Monen muunkin nuoren tytön kuin valittujen kandidaattien mielessä saattaa siintää missi- tai kauneuskilpailut.

Jiipeenetti haastatteli Finnartistien hallituksen puheenjohtajaa, missikeisarinakin tunnettua Eino Makusta.

eino makunen

Missikeisari Eino Makunen.

 

Mitä edellytyksiä Miss Suomi -kilpailuun osallistujalla on hyvä olla ja mitä vaaditaan, että mahdollisesti menestyy Miss Suomi -kilpailussa?

- Ensinnäkin tytön tulee olla täysi-ikäinen eli 18-vuotias, ja että hän haluaa missialalle ja haluaa esiintyä julkisuudessa. Kilpailuun voi osallistua vielä 24-vuotiaaksi asti, kertoo Eino Makunen.

- Fyysisiltä ominaisuuksilta tulee olla sopusuhtainen. Lisäksi tulee olla tasapainoinen, iloinen ja ulospäin suuntautunut luonne.

 

Tarkkana median kanssa

- Monia työtilaisuuksia on tarjolla voittojen ja sijoitusten myötä, mutta kaikki riippuu tytöstä, kertoo Makunen. - Tärkeänä neuvona sanon aina, että käykää esimerkiksi ylioppilaaksi ensin, sillä missikilpailuissa menestyneille tulee vuoden paussi opiskeluun.

- Tytöille - korostan vielä - siis tytöille, jotka haluavat julkisuuteen, - on missikisat ponnahduslauta.

Kun kilpailujen ja menestyksen myötä tulee mukaan julkisuus, joka ei aina ole positiivista, antaa Makunen ohjeen, miten julkisuuden kanssa oppii elämään:

- Kerron missikanditaateille, että medialle ei pidä kertoa ihan kaikkea, sillä jokaisesta sanasta voidaan ottaa kiinni. Medialle tulee olla rehellinen, avomielinen, suhtautua tasapuolisesti ja kohdella kaikkia samalla tavalla.

 

Terveiset Jiipeenetin lukijoille

Millaisia terveisiä lähetätte Jiipeenetin lukijoille, kouluikäisille tytöille ja pojille?

- Olkaa ahkeria koulussa ja käykää koulut loppuun. Opiskelu on tärkeää elämässä, kannustaa Makunen.

Jiipeenetti tapasi Finnartistien hallituksen puheenjohtajan Eino Makusen Miss Pieksämäki ja Savon Neito -kilpailujen yhteydessä lokakuussa 2014 Pieksämäellä.

 

Kuva: Sirkka Seppänen

Viimeiset kaksi viikkoa en ollutkaan normaalisti koulunpenkillä, vaan olin TETissä kirjastossa.

kaksi viikkoa kirjojen maailmassa

Yksi töistäni oli etsiä varattuja kirjoja hyllyistä. Parhaimmillaan niitä oli jopa yli 60 päivässä!

 

Mikä se ihmeen TET sitten oikein on? TET eli työelämään tutustuminen suoritetaan yleensä 8. tai 9. luokalla. Minun koulussani se on 9. luokalla kokonaan. TETissä saa harjoitella työnhakua ja -tekoa. Työpaikan saa valita ihan itse.

Lähdin hakemaan TET-paikkaa jo kesälomalla, ettei kukaan muu ehtisi napata haluamaani paikkaa nenäni edestä. Ajoissa kannattaa siis olla! Mietin aluksi kirjastoa tai kauppaa, koska ne tuntuivat kiinnostavan eniten. Kun lähetin hakemuksen ensin kirjastolle ja sieltä tuli myöntävä vastaus, ei minun tarvinnut enää kuin mennä allekirjoittamaan työsopimus. Näin yksinkertaisesti minulla oli TET-paikka. Nyt ei enää tarvinnut kuin odottaa itse TETtiä.

Kun olin odottanut TETtiä jo koko syksyn, se vihdoin alkoi. Ensimmäinen päivä oli tosi jännittävä, mutta hyvin siitäkin selvisi. Silloin minulle kerrottiin muun muassa, missä voin säilyttää takkia ja milloin on ruokatauko. Lisäksi minulle opetettiin, miten kirjat järjestetään hyllyihin ja miten varattuja kirjoja käsitellään. Ei se sittenkään ollut niin vaikeaa tai pelottavaa!

Kahden viikon aikana pääsin tekemään paljon jouluaskarteluja hyllytyksen ja varausten käsittelyn lisäksi. Tein esimerkiksi lumihiutaleita vanusta tai silkkipaperista sekä lentäviä poroja lahjarekineen ikkunoihin. Vaikka hyllytys kuulostikin ensin tylsältä, ei se todellakaan ollut sitä. Kaikkein hauskinta oli tutkia, mitä jotkut toiset ovat lainanneet tai varanneet ja etsiä kirjavinkkejä. Löysin esimerkiksi kirjan, joka vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka en ole kuullut ennen siitä.

TET-viikot hujahtivat aivan liian nopeasti. Viimeisenä päivänä oli haikea tunnelma. Kun minulta kysyttiin, haluanko lähteä aikaisemmin kotiin, en millään halunnut. Lopulta oli kuitenkin pakko lähteä työajan päättyessä. Vaikka TET-työstä ei saakaan palkkaa, ei minun tarvinnut aivan tyhjin käsinkään lähteä. Sain tietysti kullanarvoisen TET-todistuksen ja vähän muutakin muistoksi.

Näitä kahta viikkoa en tule unohtamaan koskaan!

 

Kuva: Tarmo Ylhävuori

Kesäloma on takanapäin ja uusi kouluvuosi starttaa piakkoin. Oletko valmis?

kouluun taas 1

Kauniit auringonlaskut jäävät muistoina kuviin tältä kesälomalta.

 

Kesäloman lopun lähestyessä aina alkaa ajattelemaan, että "taas sitä pitää lähteä kouluun". Tuntuu että loma on mennyt nopeasti, vaikka monenlaista onkin ehtinyt tapahtua. Reissussa on usein käyty ja mukavia kesäkelejäkin on ollut varsinkin tänä kesänä. Loma on ihana muistaa sinä aurinkoisena aikana, jolloin voi halutessaan ottaa vaan rennosti. Ja aikaa on enemmän harrastuksille ja muille aktiviteeteille kun läksyt eivät vie vapaa-aikaa.

Ja sitten se ensimmäinen koulupäivä tulee. Arki alkaa. Muistaa taas paremmin mikä viikonpäivä on ja viikonloput ovat merkityksellisempiä kuin lomalla. Silloin kun usein unohtaa mikä päivä on. Nyt kahlataan läpi kouluviikon ja perjantaina iloitaan alkavasta viikonlopusta.

 

kouluun taas 2

Koulun alkaminen on kalenteriin merkitsemisen arvoinen juttu.

 

Joka vuosi aina loman loppuvaiheessa pakosti mieleeni tulee ajatus: "Kyllä sitä on ihan kiva taas mennä kouluun". Näkee kavereita ja ainakin on tekemistä. Harrastukset alkaa ja arkirytmi löytyy taas. Koulu kun on suuri osa ikäistemme elämää. Ainakin ensimmäisinä koulupäivinä siitä nauttii. Varsinkin jos ottaa arjen ja koulun vastaan positiivisella asenteella.

Veikkaanpa silti, että viimeistään joulun jälkeen kesäloma alkaa tuntua taas ihanalta ajatukselta ja sitä alkaa odottamaan kovemmin. Minullakin on nyt viimeinen vuosi peruskoulussa.

Mukavaa koulunalkua ja tsemppiä kaikille tasapuolisesti :)

 

Kuvat: Pinja Lampinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja