Notice: Undefined property: JCategoryNode::$rating_count in /home/jiipeele/public_html/plugins/content/vote/vote.php on line 69

Käyttäjän arvio: 0 / 5

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono

Toivon koulun pihalla Ramallahin kaupungissa Palestiinassa on välitunnilla vilskettä.

kummikoulu palestiinassa 1

 

Pienet juoksevat hurjaa vauhtia ja kiljuvat kovaan ääneen. Isommat oppilaat liikkuvat hillitymmin. Kukaan ei ole yksin. Tulevaisuuden toivot ovat täynnä elämää. Tytöt tulevat vuoronperään juttelemaan koulun sosiaalityöntekijän Mary Zreineh Zaroorin kanssa. Mary on viimeisillään raskaana, mutta kyykistyy juttelemaan tyttöjen kanssa.

 

kummikoulu palestiinassa 3

 

Sovittelijat (mediators) selvittelevät oppilaiden kiistoja. Heiltä pyydetään apua tai he voivat itsekin puuttua riitoihin tarvittaessa. Sovittelijat saavat vuoden koulutuksen tehtäväänsä. Ohjelma on osa kirkon koulujen rauhankasvatusta.

 

kummikoulu palestiinassa 4

 

”Jokainen pääsee heti soittamisen makuun. Ei tarvitse tunnistaa kuin värit”, selvittää lähetystyöntekijä Sami Parkkinen, joka ohjaa Lähetysseuran kummikouluissa oppilaita soittamaan kuvionuoteista. Oppilaat pääsevät silloin tällöin soittamaan myös Lähetysseuran keskuksen musiikkistudioon Jerusalemissa.

 

kummikoulu palestiinassa 5

 

Laila Nassar (vas.) ja Lia Abu Alroub tykkäävät opiskella Toivon koulussa Ramallahissa Länsirannalla. Koulu on yksi Lähetysseuran yhteistyökirkon neljästä koulusta Palestiinassa. Oppilaina on sekä kristittyjen että muslimiperheiden lapsia.

 

Kuvat: Sari Lehtelä / Suomen Lähetysseura

Euroopan unioniin on kohdistunut viimeisten vuosien aikana entistä enemmän sitä vastustavaa propagandaa etenkin idästä.

eu

 

EU on rahoittanut valtioita Itä-Euroopassa näiden kriiseissä, mutta hallitukset silti vastustavat EU:ta ja kääntyvät hetki hetkeltä enemmän itään päin, jossa Venäjä on avosylin vastassa.

Venäjän otettua Krimin haluunsa, se on rahoittanut EU:n sisäisiä Euroopan unionia vastustavia puolueita ja organisaatioita ja levittänyt EU:n vastaista propagandaa saadakseen luotua kahtiajakoa Euroopan unionin ja Pohjois-Amerikan välille, sekä jakamaan Eurooppaa kyseenalaistamalla EU:n demokraattisia arvoja muun muassa sosiaalisen median kautta.

Ei Euroopan unioni silti täydellinen ole. Jäsenmaksut ovat todella korkeat, mikä on yksi syy Iso-Britannian eroamiselle EU:sta. EU myös kontrolloi jäsenmaitaan säätämällä lakeja, ja tarkkailemalla, mihin valtiot rahansa käyttävät.

Vaikka EU on rikas ja kohtuullisen hyvinvoiva, eivät EU jäsenvaltiot kuitenkaan halua tulla leimatuksi yhdeksi isoksi valtioksi. Oma kulttuuri ja kieli ovat todella tärkeitä jokaiselle valtiolle ja jos muut suurvallat tunnustaisivat EU:n yhdeksi valtioksi, muuttuisimme kaikki varmasti ajan myötä samanlaiseksi harmaaksi massaksi, sillä on vaikeaa hallita valtiota, joka koostuu monista eri kielistä ja kulttuureista.

On EU kuitenkin jotain saanut aikaan suurten jäsenmaksujen avulla. EU on tälläkin hetkellä luomassa CETA- eli vapaakauppasopimusta Kanadan kanssa, joka laajentaa eurooppalaisten tuotteiden markkinoita ja mahdollistaa kaupankäynnin entistäkin helpommin alentamalla tulleja.

Euroopan unioni on myös suojellut kansalaisiaan amerikkalaisilta suuryhtiöiltä kuten esimerkiksi elektroniikkaa valmistavalta Applelta, joka luovuttaa asiakkaidensa sormenjälkiä ja muita henkilötietoja National Security Agency:lle. EU teki sopimuksen Applen kanssa siitä, ettei se saa luovuttaa Euroopan unionin kansalaisten tietoja eteenpäin suojellakseen heidän yksityisyyttään.

Euroopan unionin myötä meillä on oikeus opiskella tai työskennellä toisessa EU-maassa ilman työlupaa. Meillä on myös oikeus saada tiettyjä terveydenhuolto- ja sosiaaliturvaetuuksia riippumatta siitä, missä Euroopan unionin maassa olemme ja tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti kyseisen maan kansalaisten tavoin.

Pääsiäinen on näkyvä juhla Taiwanissa seurakunnissa, myös Mingsuein kirkossa, suur-Taipein alueella.

paasiainen taiwanissa 2

Pääsiäismunia valmistelemassa on seurakuntavanhin Su, sekä ystävykset, Ting-ting ja Jyun-jyun.

 

Pääsiäissunnuntaina on usein kastejuhla ja jumalanpalveluksen jälkeen lähdetään kaduille jakamaan pääsiäismunia ja seurakunnan esitteitä. Koko seurakunta jakautuu ryhmiin ja jokainen ryhmä saa kassillisen kananmunia jaettavaksi. Ryhmät lähtevät eri suuntiin ja jakavat pääsiäismunia ja pääsiäisen iloa tapaamilleen ihmisille. Ryhmä, joka on ensimmäisenä saanut jaettua munat ja ehtii takaisin kirkolle, on voittajajoukkue.

 

paasiainen taiwanissa 1

Tehtävä on alkanut, ryhmiä pääsiäismunien jaossa kadulla.

 

paasiainen taiwanissa 4

Banciaon seurakunnan alttarirististä kuva pitkäperjantaina ja alla kuva pääsiäissunnuntaina. Kukkien asettelu on tärkeä vapaaehtoistehtävä taiwanilaisessa kirkossa.

 

paasiainen taiwanissa 3

 

Kuvat: Anne Ijäs

Audrey Duggan Irlannin pääkaupungista Dublinista kertoo seuraavaa jouluun valmistautumisesta ja joulunvietosta.

joulun odotusta irlannissa

 

Irlannissa ihmisillä on tavallisesti kotonaan joulukuusi, -valoja ja -koristeita. Useimmissa kodeissa on myös seimi, jossa on Maria, Joosef ja Jeesus-vauva. Toinen irlantilainen perinne on kynttilän sytyttämijen ikkunalle, jonka sanotaan johdattavan pyhän perheen Beetlehemiin. Meidän seurakunnassamme on erityinen jouluaaton messu lapsille. Kouluissa lauletaan paljon joululauluja, ja nuoremmat lapset tavallisesti esittävät joulukuvaelman vanhemmille. Muutoin joulu on hyvin kaupallistunut, paljon shoppaamista ja jopa liiallista syömistä ja juomista.

Audrey lähetti kaksi ottamaansa kuvaa tyttärensä Rosinin koulun aulasta. Toisessa kuvassa on valaistu seimi penkin päällä ja joulukuusi. Koulun nimi ja vaakuna näkyy seinällä. Siinä lukee iiriksi Scoil Naomh Padraig Ballyroan, mikä tarkoittaa Pyhän Patrikin Ballyroanin koulua. Koulu on roomalaiskatolinen ja Pyhä Patrik on Irlannin suojeluspyhimys. Koulun vaakunassa on kelttiläinen risti ja ankkuri, sekä latinankielinen sana Miserecordia, mikä tarkoittaa suomeksi 'armo'.

Toisessa kuvassa on matalalle pyöreälle pöydälle itse rakennettu adventtiköynnöskynttelikkö (advent candle wearth).

Netistä löytyi köynnöksestä lisää tietoa: Se on yleensä ympyrän muotoinen. Ympyrä on Jumalan äärettömyyden vertauskuva. Ikivihreä köynnös on Jeesuksen lahjoittaman ikuisen elämän vertauskuva.

Kynttelikössä on perinteisesti ollut neljä kynttilää niin kuin meidänkin adventtikynttelikössä. Mutta perinteisesti niistä kolme on violetin (joskus sinisen) värisiä ja yksi vaaleanpunainen. Violetti on katumuksen väri ja sininen toivon ja odotuksen väri, jotka molemmat sopivat Kristuksen syntymän odotuksen aikaan. Kaikki kynttilät voivat olla myös joulunpunaisia. Joskus keskellä voi olla vielä viides, valkoinen, Kristus-kynttilä.

Ympyrän kehälle kynttilät sytytetään samoin kuin meillä, aina yksi lisää, joka adventtisunnuntai. Ensimmäisenä adventtina sytytetään vaaleanpunainen kynttilä, ja se on profetian eli Kristuksen syntymän ennustuksen, eli toivon kynttilä. Toisena adventtisunnuntaina sytytetään purppuran värinen kynttilä, ja se on rauhan vertauskuva. Kolmantena adventtina sytytetään purppuran välinen kynttilä, mikä symboloi iloa, ja neljäntenä edelleen purppuran värinen kynttilä, joka on rauhan symboli. Viides kynttilä voidaan sytyttää ympyrän keskelle vielä jouluaattoiltana Kristuksen syntymän merkiksi. Koska kuva on vähän epätarkka, tässä linkki toiseen kuvaan adventtiköynnöksestä kynttilöineen. Irlannissa myydään myös valmiita metallisia köynnöksiä, joissa on valmiina jalat 4 - 5 kynttilälle.

 

Kuvat: Audrey Duggan

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja