Kivaa kesänodotusta!

Huhti-toukokuun palkintoristikko 2018

Ari Kallion Jiipeenetti-ristikko Muodosta ratkaisulause. Lataa ja tulosta ristikko A4 kokoon alla...

Petteri Kaniini

Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

Marcus & Martinus – Valloittamassa maailmaa

On se meidän Anna niin hurahtanut niihin norjalaisiin kaksosiin, mitkä ne nyt oli, Markus ja...

Teetä ja sympatiaa

Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät...

Suunnittelemaan suurleiriä?

Kesällä 2019 tapahtuu. Heinäkuussa järjestetään kaikkien aikojen Partaharjun suurleiri. Mukaan...

Ruusuinen äitienpäiväkakku

Tämä täytekakku on tehty 17 cm vuoassa, eli kakku on mitoitettu 6 hengelle. Jos haluat tehdä...

 • Palmusunnuntai

  Palmusunnuntai

  Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntain raamatunteksteissä Jeesus ratsastaa...

 • Suunnittelemaan suurleiriä?

  Suunnittelemaan suurleiriä?

  Kesällä 2019 tapahtuu. Heinäkuussa järjestetään kaikkien aikojen Partaharjun suurleiri. Mukaan...

 • Teetä ja sympatiaa

  Teetä ja sympatiaa

  Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen...

Audrey Duggan Irlannin pääkaupungista Dublinista kertoo seuraavaa jouluun valmistautumisesta ja joulunvietosta.

joulun odotusta irlannissa

 

Irlannissa ihmisillä on tavallisesti kotonaan joulukuusi, -valoja ja -koristeita. Useimmissa kodeissa on myös seimi, jossa on Maria, Joosef ja Jeesus-vauva. Toinen irlantilainen perinne on kynttilän sytyttämijen ikkunalle, jonka sanotaan johdattavan pyhän perheen Beetlehemiin. Meidän seurakunnassamme on erityinen jouluaaton messu lapsille. Kouluissa lauletaan paljon joululauluja, ja nuoremmat lapset tavallisesti esittävät joulukuvaelman vanhemmille. Muutoin joulu on hyvin kaupallistunut, paljon shoppaamista ja jopa liiallista syömistä ja juomista.

Audrey lähetti kaksi ottamaansa kuvaa tyttärensä Rosinin koulun aulasta. Toisessa kuvassa on valaistu seimi penkin päällä ja joulukuusi. Koulun nimi ja vaakuna näkyy seinällä. Siinä lukee iiriksi Scoil Naomh Padraig Ballyroan, mikä tarkoittaa Pyhän Patrikin Ballyroanin koulua. Koulu on roomalaiskatolinen ja Pyhä Patrik on Irlannin suojeluspyhimys. Koulun vaakunassa on kelttiläinen risti ja ankkuri, sekä latinankielinen sana Miserecordia, mikä tarkoittaa suomeksi 'armo'.

Toisessa kuvassa on matalalle pyöreälle pöydälle itse rakennettu adventtiköynnöskynttelikkö (advent candle wearth).

Netistä löytyi köynnöksestä lisää tietoa: Se on yleensä ympyrän muotoinen. Ympyrä on Jumalan äärettömyyden vertauskuva. Ikivihreä köynnös on Jeesuksen lahjoittaman ikuisen elämän vertauskuva.

Kynttelikössä on perinteisesti ollut neljä kynttilää niin kuin meidänkin adventtikynttelikössä. Mutta perinteisesti niistä kolme on violetin (joskus sinisen) värisiä ja yksi vaaleanpunainen. Violetti on katumuksen väri ja sininen toivon ja odotuksen väri, jotka molemmat sopivat Kristuksen syntymän odotuksen aikaan. Kaikki kynttilät voivat olla myös joulunpunaisia. Joskus keskellä voi olla vielä viides, valkoinen, Kristus-kynttilä.

Ympyrän kehälle kynttilät sytytetään samoin kuin meillä, aina yksi lisää, joka adventtisunnuntai. Ensimmäisenä adventtina sytytetään vaaleanpunainen kynttilä, ja se on profetian eli Kristuksen syntymän ennustuksen, eli toivon kynttilä. Toisena adventtisunnuntaina sytytetään purppuran värinen kynttilä, ja se on rauhan vertauskuva. Kolmantena adventtina sytytetään purppuran välinen kynttilä, mikä symboloi iloa, ja neljäntenä edelleen purppuran värinen kynttilä, joka on rauhan symboli. Viides kynttilä voidaan sytyttää ympyrän keskelle vielä jouluaattoiltana Kristuksen syntymän merkiksi. Koska kuva on vähän epätarkka, tässä linkki toiseen kuvaan adventtiköynnöksestä kynttilöineen. Irlannissa myydään myös valmiita metallisia köynnöksiä, joissa on valmiina jalat 4 - 5 kynttilälle.

 

Kuvat: Audrey Duggan

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja