Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

Jokainen kaupassa käynyt on väistämättä törmännyt myyjään – viimeistään kassalla. Jokaisella on varmasti myös jonkinlainen käsitys, mitä myyjän työhön kuuluu. Pääsin tänä kesänä kauppaan töihin ja samalla oma käsitykseni myyjän ammatista muuttui melkoisesti.

myyjan tyo on yllattavan monipuolista

 

Kesätyönhakuni alkoi tälle kesälle tavallistakin aikaisemmin: itse asiassa ensimmäistä työpaikkaa hain jo viime vuoden puolella. Kaiken kaikkiaan hain pariinkymmeneen työpaikkaan, mutta suurimmasta osasta tuli kielteinen vastaus. Jotenkin tuntui työtä hakiessa, että 18-vuotiaana työn saanti on entistä vaikeampaa. Alaikäisenä työpaikan sai esimerkiksi kaupungilta melko helposti.

Vaikeasta työnhausta huolimatta sain kutsun kolmeen työhaastatteluun. Kun olin menettänyt niiden suhteen jo toivoni sain puhelimitse odotetun tiedon työpaikan saamisesta. Pääsin töihin S-marketiin Helsingin Maunulaan myyjäksi. Maunulan S-market kuuluu osaksi S-ryhmän osuuskauppa HOK-Elantoa. HOK-Elannon kesätyöpaikat olivat varsin suosittuja: hakemuksia tuli 16 000 kappaletta ja noin 2 000 sai kesätyöpaikan.

Työhöni kuuluu kassalla työskentely ja lisäksi myytävien tuotteiden hyllyttäminen. Kassalla työskentely vaikuttaa kaupassa kävijän näkökulmasta helpolta hommalta: sen kun vain vetää tuotteita viivakoodiskannerilla ja sitten lopuksi rahastaa. Kahden työviikon aikana minulle on selvinnyt, että työ ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää.

Oikeasti työntekijän täytyy kassalla muistaa tervehtiä asiakasta, vetää tuotteiden viivakoodit oikein, rahastaa oikein, pyytää S-Etukorttia ja antaa vielä vaihtorahat takaisin. Samalla pitäisi muistaa kirjata alennustuotteet ja kysyä, haluaako asiakas pakasteet pieneen pussiin. Siis kesätyöni on varsin monipuolista ja vaatii melkoista tarkkuutta. Jos mokailen kassalla, saan todennäköisesti hetken kuluttua korjata omia virheitäni. Sen vuoksi työssä ei parane olla väsynyt tai ajatella jotakin muuta kuin työtä.

Koko kesälomani hurahtaa kaupassa työskennellessä, mutta onneksi sentään aivan joka päivä ei ole työtä. Kahtena ensimmäisenä viikkona työtä on ollut joko neljä tai kolme päivää viikossa. Työajatkin ovat melkoisen vaihtelevia: välillä työ on alkanut jo aikaisin aamulla ja toisinaan työ alkaa vasta keskipäivän jälkeen. Viime kesän kello viiden aamuheräämiseen verrattuna vasta iltapäiväksi töihin meno tuntuu melkoiselta ylellisyydeltä.

Aikaisempien kesien töihin verrattuna kaupassa työskentely on aika erilaista. Viime kesänä Helsingin rakentamispalvelussa Staralla hoidin puistoja, kitkin rikkaruohoja ja keräsin roskia. Se oli ulkotyötä ja melko fyysistä sellaista. Toisaalta Staran työssä ei vaadittu samanlaista tarkkuutta kuin kaupassa vaaditaan. Sitä edeltävän kesän kotieläintila Fallkullan kesätoimituksen ohjaaminen ei tuntunut seuraavien kesien töihin verrattuna työltä lainkaan. Se oli helppoa ja hauskaa hommaa varsinkin kun itse olen kiinnostunut kaikesta mediaan liittyvästä.

 

Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa?

Kesätyön saaminen ei ole tässä vaiheessa kesää vielä myöhäistä. Kesätyöpaikan voi onnistua hankkimaan kahden vinkin avulla.

1. Moni ilmaisjakelulehtien jakoyritys hakee nuoria erimittaisiin työsuhteisiin. Ota yhteyttä alueesi jakoyritykseen ja kysy työpaikkaa. Yhteystietoja löytyy esimerkiksi Suomen Suoramainonnan tai Letterboxin nettisivuilta.

2. Voit myös työllistää itse itsesi. Pölyttyykö autotallissanne ruohonleikkuri tai kiinnostaisiko koirien ulkoiluttaminen? Itsensä työllistäminen vaatii mielikuvitusta: mieti, mitä sellaista osaat, jolla voisit myös tienata. Vinkkejä löytyy esimerkiksi Uranuksen nettisivuilta.

 

Kuva: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja