Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Jiipeenetin historiaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille
HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Jiipeenetin historiaa

jp 9 59
jp 56 63
jp 6 74
jp 7 82
Joka Pojan synty

Joka Poika -lehteä alettiin julkaista vuonna 1938. Sitä ennen Helsingin NMKY:n poikaosaston lehdellä oli 1930-luvulla nimenä Joka Poika.

Miltä ensimmäinen Joka Poika näytti?

Ensimmäisessä Joka Pojassa (1/1938) oli 16 sivua, lisäksi keskiaukeamalla oli liitteenä Hyttynen-potkurilennokkipiirustukset. Lehteä painettiin 8000 kappaletta ja painoväri oli tummansininen.

Tilaushankintaa

Sodan aikoina ja jälkeen elettiin niukkuuden aikoja, niinpä lukijoita innostettiin tilausten hankintaan tavarapalkinnoilla. Pääpalkintona oli muun muassa vapaalippu lähestyviin Helsingin olympialaisiin.

Tehtävä kotirintamalla

”Joka Pojalla oli merkittävä rooli sota-ajan poikkeusolojen ja yleisen epävarmuuden keskellä. Lehti rohkaisi ja tuki poikia ja heidän perheitään.”

Nuorten Talkoiden innostaja ja tiedottaja

”Talvisodan jälkeen käynnistettiin valtiovallan toimesta yleinen talkootoiminta, sillä maatamme vaivasi elintarvike- ja raaka-ainepula. --- Talkoovetoomus kohdistettiin erikoisesti varhaisnuoriin ja nuoriin. Joka Poika oli keskeinen kansanhuollon tiedotusväline ja nosti lehden painoksen vuonna 1944 kaikkien aikojen ennätykseen: 75 000 kappaleeseen.”

Joka Pojan Olympialaiset

”Eräs eniten lukijoita liikuttaneista toimintamuodoista olivat Joka Pojan Olympialaiset.” Kisat käytiin lukijoiden kotipaikkakunnilla, tulokset julkaistiin lehdessä ja parhaat palkittiin. Tämä toiminta alkoi jo vuonna 1939 jatkuen muutaman välivuoden jälkeen 1980-luvulle.

Poikatyön keräykset

”Vuosittain järjestettiin keräys kristillisen poikatyön hyväksi. Joka Poika toimi näiden keräysten tiedotuskanavana.

Raittiuslupaus

Ensimmäinen raittiuslupaus-vetoomus julkaistiin Joka Pojassa vuonna 1950. ---Seitsemän vuotta myöhemmin raittiuslupauksen tehneitä oli jo noin 15 000 poikaa.”

Lähetysaiheisia juttuja vuodesta 1956

Joka Poika julkaisi alusta alkaen paljon kansainvälisiä aiheita. Yhteistyö Suomen Lähetysseuran kanssa on ollut hyvin tiivistä.

Poikia kiinnostaa tekniikka

”Erityisesti 1970-luvulla pienoissähköautot, mopot, moottoripyörät, mikroautot, lentokoneet ja muu tekniikka tulivat merkittäväksi osaksi lehden aineistoa.”

Mäkiautot kautta aikojen

”Jo vuonna 1945 oli ollut Helsingin Käpylässä ensimmäiset mäkiautokilpailut. ---Vuonna 1957 Joka Pojassa olivat niin sanotun Joka Pojan -luokan mäkiauton piirustukset, jotka olivat suomalaisten mäkiautojen perusmallina pitkään.”

Suuri erikoistoimitus

”Joka Pojalle perustettiin 1960-luvulla erikoistoimitus, jossa oli eri alojen asiantuntijoita. Joukko oli edustava ja asiantuntemus vakuuttavaa.”

Iso Parta pakisi

Päätoimittaja Pentti Tapio pakisi vakiopalstallaan yhtäjaksoisesti 17 vuotta, alkaen vuodesta 1966.

Joka Poika lukijansa vierellä kulkijana

”Lehdessä julkaistiin melkein säännöllisesti eri otsikoilla juttuja, joissa pyrittiin tukemaan nuorten lukijoiden henkistä ja hengellistä kasvua ja kehitystä.” – Suositun palstan nimenä on ollut muun muassa Iso Veli, Kuorma kippi, Meidän kesken, Sinä, minä ja … ja Valuvikako?

Tytöt tulivat Joka Pojan lukijoiksi

Ensimmäiset askeleet tyttöjä kohti otettiin vuoden 1974 alussa, jolloin lehden ensimmäinen naispuolinen toimittaja aloitti työnsä.

Lukijat lehteä toimittamassa

Lukijaikäisistä koostuva reportterikerho perustettiin vuonna 1968. Reportterikerhosta ”saa potkut” 18 vuotta täytettyään. Aluksi siihen otettiin vain muutamia jäseniä, nykyisin reportterikerholaisina on yli 50 nuorta toimittajanalkua.

Wallun luokasta Pasiin ja Armakseen

Harri Vaalio (Wallu) piirtänyt lehteen jo vuodesta 1987 Pasi-sarjakuvaa. Viime vuosina Pasi on saanut Wallun kynästä rinnalleen urheilija Armaan kommelluksineen.

JiiPee palvelee varhaisnuorisotyötä

”Vuosikymmenten varrella on Joka Poika ollut monin eri tavoin yhteistyössä kristillisen poikatyön kanssa.” Eräs esimerkki tästä ovat olleet vuosina suurleirivuosina julkaistut hiippakuntaliitteet.

JiiPeen nepalilaiset nimikko-oppilaat

”JiiPee-lehdellä oli 1990-luvulla nepalilaiset nimikko-oppilaat. Lukijat tukivat taskurahoillaan nepalilaisen pojan ja tytön, Shankar Pahadin ja Bandana Kadelin koulunkäyntiä yhdeksän vuoden ajan.”

Suositut palvelupalstat

Lehdessä on ollut monta erilaista suosittua palvelupalstaa: Lääkäri-, Kirjeenvaihto-, Lukijoiden mielipide-, Kysy- ja Kauppa käy –palstat. Monia palstoja julkaistiin kymmeniä - jopa yli 40 vuotta.

841 numeroa, 30 000 sivua, 6 nimeä ja 8 päätoimittajaa

Joka Pojan, nykyisen JiiPee-nimellä ilmestyvän viimeinen painettu numero on järjestyksessään 841. numero. Sivuja on vuosikymmenten mittaan on kertynyt lähes 30 000.

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja