Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Satavuotias Suomi -juttusarjassa käydään läpi itsenäisen Suomen historiaa 1910-luvulta tähän päivään saakka.

Kuusikymmentäluvulla perheiden elämä mullistui, kun äiditkin alkoivat käydä töissä. Siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon. Lauantaista tuli yleinen vapaapäivä myös koululaisille.

suomi 100 60 luku

Tšekkoslovakian miehitystä vastustanut mielenosoitus Helsingissä elokuussa 1968. (Lähde: Wikipedia)

 

Mustavalkoiset televisiot alkoivat yleistyä kodeissa, mutta ohjelmaa tuli vain kahdelta kanavalta. Lasten ja nuorten lempiohjelmia olivat Kylli-täti, Musta Ori, Rin Tin Tin, Monkeys, Bonanza ja Batman.

Suosikkileluja olivat muun muassa paperinuket, Afrikan-tähti, Fortuna-peli, hulavanne ja twistnaru. Lapsille alettiin rakentaa erillisiä leikki- ja uimapaikkoja.

Ensimmäiset koulupsykologit aloittivat työskentelynsä, ja koulujen hammashoitoa tehostettiin. Hammashoitajat vierailivat kouluilla viikoittain jakamassa oppilaille fluoriliuosta, jota purskuteltiin suussa yhdessä luokkakavereiden kanssa. Vuonna 1964 kansakoulun oppiaineisiin lisättiin ensimmäinen vieras kieli.

Kuusikymmentäluku oli vahvaa nuorisokulttuurin kasvun aikaa. Syntyi oma nuorisomuoti sekä ensimmäiset nuorisovaateliikkeet. Nuoret alkoivat käyttää farkkuja, tytöt myös minihameita. Vaatteet olivat suurikuvioisia ja värikkäitä.

Kuusikymmentäluvulla Suomeen levisi myös hippiaate. Hipit pukeutuivat farkkuihin, liehuviin mekkoihin, huiveihin ja liinoihin. Vaatteissa suosittiin batiikkivärjäystä ja etnohenkisyyttä.

Nuorisokulttuurin nousu vaikutti myös nuorten hiusmuotiin. Aikuisten suosiessa tupeerausta, kiharaa permanenttia ja peruukkeja, nuorten hiukset saivat kasvaa ja liehua runsaina ja vapaina.

Vuonna 1961 alkoi ilmestyä legendaarinen Suosikki-lehti, joka ilmestyi aina vuoteen 2012 asti, jolloin se lopetettiin. Suosikki oli vahva osa maamme nuorisokulttuuria.

The Beatles -yhtyeen ensimmäinen levytys 1962 toi Beatles-huuman Suomeenkin. Rautalankamusiikki alkoi yleistyä, ja Suomeen syntyi ensimmäiset rock-yhtyeet. Suomalaisia idoleita olivat muun muassa The Islanders, Danny, Hector, Irwin Goodman, Anki ja Jukka Kuoppamäki.

Helkama toi markkinoille JoPo-polkupyörän, jota valmistettiin vuosina 1965-1974. Jokaiselle sopivasta polkupyörästä tuli nopeasti suosittu. Pyörän valmistaminen aloitettiin uudelleen 2000-luvulla. Nykyinen malli poikkeaa hieman rungoltaan alkuperäisestä mallista.

Kaitafilmikameroilla saattoi tallentaa elävää kuvaa. Kaitafilmistä puuttui ääni, ja kuvanlaatu oli heikko. Liikkuvaa kuvaa katsottiin kaitafilmiprojektoreiden välityksellä.

Isot kelanauhurit toivat kuitenkin äänittämisen tavallisten ihmisten ulottuville. Oman äänen kuuleminen nauhalta oli monille uutta, jopa hieman hämmentävää. Oma ääni kun kuulostikin yllättäen täysin vieraalle.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja