HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Satavuotias Suomi -juttusarjassa käydään läpi itsenäisen Suomen historiaa 1910-luvulta tähän päivään saakka.

Seitsemänkymmentäluvulla koululaitos koki suuria muutoksia. Vuonna 1971 lauantait tulivat myös kouluissa vapaapäiviksi. Samalla kolmen kuukauden pituinen kesäloma lyheni muutamalla viikolla.

suomi 100 70 luku

Vappu Helsingissä 1975. (Lähde: Wikipedia)

 

Vuosina 1972 - 1977 suomalaiset kansa-, kansalais- ja oppikoulut yhdistettiin asteittain eri alueilla kaikille ilmaiseksi peruskouluksi. Oppivelvollisuus piteni yhdeksään vuoteen. Uudistuksen myötä kotitalous ja tekstiilityöt tulivat mahdollisiksi myös pojille. Tytöillä oli puolestaan mahdollisuus osallistua puutöihin. Kouluissa opiskeltiin kahta vierasta kieltä. Koulukuraattorit, koulunkäyntiavustajat ja tukiopetus tulivat kouluihin. Pienemmille koululaisille perustettiin iltapäiväkoteja. Koulun aamuhartaudet muuttuivat aamunavauksiksi.

Lasten suosikkileluja olivat muun muassa Barbiet, autoradat, Legot sekä Playmobil-lelut.

Radiosta kuunneltiin Rockradiota, ja lempimusiikkia saattoi nauhoittaa kasettisoittimella. Suosittuja artisteja ja yhtyeitä olivat muun muassa Alice Cooper, David Bowie, The Osmonds, Sweet, Bay City Rollers ja Gary Glitter. Suosittuja suomalaisia olivat muun muassa Juice Leskinen, Vicky Rosti, Eppu Normaali ja Hurriganes.

Nuorten suosimat diskot yleistyivät, minkä yhtenä vaikuttajana oli musiikkielokuva Saturday Night Feaverin saama valtava suosio.

Seitsemänkymmentäluvulla perustettiin lisää nuorisolehtiä ja -liikkeitä. Leveälahkeiset housut ja farkut muuttuivat vuosikymmenen loppua kohti kapeimmiksi ja kireimmiksi. Tärkeintä oli, että farkut olivat oikean merkkiset. Suosituimpia olivat Levikset, Beaversit, Leet ja Wranglerit. Farkkujen kanssa käytettiin niin paksupohjaisia kenkiä, että niiden vaarallisuudesta keskusteltiin jopa lehtien palstoilla. Muita nuorten suosimia jalkineita olivat vakosamettiset Retu-kengät, hollannikkaat sekä Hai-saappaat.

Englannissa työttömien nuorten parissa syntynyt Punk-aate saapui Suomeen vuosikymmenen lopussa. Tunnetuin suomalainen punkartisti lienee ollut Pelle Miljoona. Suomessa syntyi ympäristöaktivismia kuten Koijärviliike, joka vastusti Koijärven kuivatushanketta. Aseistakieltäytyminen ja siviilipalvelus alkoivat yleistyä.

Ensimmäiset Honda Monkey mopot ilmestyivät katukuvaan. Kypäräpakko tuli voimaan mopoilijoille sekä motoristeille. Myös turvavyöpakko, nopeusrajoitukset ja autojen ajovalojen pitäminen päivisin tulivat yleiseksi käytännöksi.

Väritelevisiot alkoivat pikkuhiljaa yleistyä. Televisiosta katsottiin ahkerasti Payton Placea, Onnen Päiviä, Naapurilähiötä, Levyraatia ja Lottoa. Pikku Kakkosen lähetykset aloitettiin vuonna 1977.

Vaurastumisen myötä nuorten harrastukset lisääntyivät, mutta harrastamiseen ei käytetty niin paljon aikaa kuin nykyään. Lähiöalueiden lapsilla oli aikaa kerääntyä ulos yhteisiin pihaleikkeihin, pallopeleihin tai vaikkapa pulkkamäkeen. Ratsastus alkoi nousta suosituksi harrastukseksi myös keskiluokkaisten lasten keskuudessa.

Aiemmin vain iltaisin tai päivisin pidettyjä rippikouluja alettiin pitää myös leirikouluina. Rippileireistä tuli nopeasti suosittu osa nuorisokulttuuria.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja