Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Satavuotias Suomi – 2010-luku: Kohti monikulttuurista yhteiskuntaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Satavuotias Suomi -juttusarjassa käydään läpi itsenäisen Suomen historiaa 1910-luvulta tähän päivään saakka.

Vuonna 2012 Suomen presidentiksi nousi Sauli Niinistö.

 

Suomessa on tällä hetkellä noin 5,5 miljoonaa asukasta. Ulkomaalaistaustaisten kansalaisten määrä on kymmenessä vuodessa (2005–2015) kaksinkertaistunut.

Suomeen saapui vuonna 2015 yllättäen noin 32 000 turvapaikanhakijaa normaalin 1500–6000 hengen sijaan, mikä vaati yhteiskunnalta nopeita toimenpiteitä. Majoitustiloja luotiin tyhjillään olevista kouluista, hotelleista ja kerrostaloista. Vuonna 2017 turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut entiselleen.

Vuosikymmenen ilmiö on sosiaalisen median nopea kasvu, jota on edesauttanut muun muassa älypuhelimien ja Ipadien yleistyminen. Suosittuja sovelluksia ovat olleet erityisesti WhatsApp, Instagram, Snapchat ja Pokémon Go.

Rovio ja Supercell Oy nostivat suomalaisen peliteollisuuden koko maailman tietoisuuteen peleillään Angry Birds, Hay Day, Clash of Clans ja Boom Beach.

Kauneuden muoti-ilmiöitä ovat olleet muun muassa naisten irtoripset, rakennekynnet sekä hiusten pastillisävyt ja liukuvärjäys. Miesten hiusmuotia ovat olleet niin sanottu ananastukka sekä nuttura (man bun).

Muodikkaasti pukeutuvat suosivat muun muassa urheiluvaatteita, legginsejä, napapaitoja, peplumpaitoja. Vuosikymmenen alussa muotiin tulivat collegehaalarit, mutta ne hävisivät katukuvasta nopeasti.

Vuosikymmenen suosittuja kotimaisia artisteja ovat olleet Jenni Vartiainen, Chisu, Robin, Cheek ja JVG. Suosituiksi televisiosarjoiksi ovat nousseet Putous ja Vain Elämää.

Bikini Fitness on erityisesti nuorten naisten muotiharrastus. Vartalon muokkaaminen kovan harjoittelun avulla on johtanut äärimmillään myös terveydellisiin ongelmiin, mikä on huolestuttanut terveydenhuollon ammattilaisia. Tyytyväisyyttä on sen sijaan lisännyt nuorten vähentynyt tupakointi sekä humalahakuinen alkoholinkäyttö.

Koko kansan urheilujuhlaa vietettiin jälleen 2011, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden jo toisen kerran.

Lukion suosio on hiipunut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 10%. Nykyään vain alle 40 % pojista jatkaa opintojaan lukiossa. Tilanteen parantamiseksi valmistellaan lukiouudistusta. Vuonna 2017 ylioppilaskirjoitukset suoritettiin ensimmäistä

kertaa digitaalisesti.

Koulujen oppimisympäristö on 2010-luvulla kokenut muutoksia. Joissain kouluissa pulpeteista on luovuttu kokonaan. Tilalle on pyritty luomaan tiloja, joissa oppinen onnistuisi parhaiten.

Yhteiskunnan muuttuessa yhä monikulttuurisemmaksi myös kirkon asema on muuttunut. Kirkon jäsenmäärä on laskenut voimakkaasti erityisesti pääkaupunkiseudulla. Vahvimmin kirkkoon ollaan sitouduttu Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Vuoden 2016-lopulla 72 % suomalaisista kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja