Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

puoliksi poissaIso-Britanniassa asuva Sally Green nousi kerralla maailmanmaineeseen Puoliksi paha -trilogiallaan. Sarja kertoo nuoresta pojasta Nathanista, joka on puoliksi musta ja valkoinen noita.

Valkoiset noidat katsovat nenänvarttaan pitkin mustia noitia. Ennakkoluuloja ei yhtään helpota se, että Nathanin isä on kaikkien pelkäämä musta noita Marcus.

Trilogian kolmas osa ilmestyi suomeksi viime keväänä. Tuoreen kirjan nimi Puoliksi poissa voi vaikuttaa mielikuvituksettomalta, jos tuntee aikaisempien osien Puoliksi pahan ja Puoliksi villin nimet. Kirjan nimi on kuitenkin erittäin osuva etenkin loppuratkaisun kannalta.

Sarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet jopa inhorealistisen väkivaltaisia. Nathania on kidutettu mitä erilaisimmilla tavoilla.

Kolmannessa osassa on Nathanin vuoro kostaa kokemansa vääryydet. Meno ei siis ole kirjassa yhtään vähemmän veristä kuin aikaisemmissa osissakaan.

Nathan valmistautuu kirjassa suureen lopputaisteluun. Hänen päämääränään on surmata noidat, jotka ovat tehneet hänen elämästään kurjan. Taistelua helpottaakseen hän päättää hankkia itselleen kuolemattomuuden.

Legenda kertoo mustan noidan tekemästä taikakalusta, jonka kantaja saa kuolemattomuuden. Epätoivon tuskissaan noita kuitenkin puolitti esineen. Kappaleet ovat kuitenkin tallessa, mutta enää puuttuu käyttäjä.

Puoliksi poissa ei ole perinteinen fantasiakertomus, sillä kuolemattomuus on lopulta täysin sivuseikka juonessa. Oikeastaan tärkeämpiä ovat päähenkilön ajatukset ja tunteet.

Esimerkiksi Suzanne Collinsin Nälkäpelissä ja Veronica Rothin Outolinnussa tappaminen on lähes pelkkää lahtausta. Päähenkilöt eivät juuri jää pohtimaan kuolinuhrejaan, sillä hyvä tavoite oikeuttaa tappamisen.

Toisin on kuitenkin Puoliksi paha -sarjassa. Kirjan tärkeimmäksi teemaksi nousee rakkaus. Nathan on rakastunut toiseen noitaan Gabrieliin. Homopari ei ole nuortenkirjoissa vielä itsestäänselvyys. Se onkin osoitus kirjailijan laajasta suvaitsevaisuudesta.

Kirjasarja päättyy yllättävästi, mutta mitään muuta loppua ei sarjalle olisi voinut kuvitellakaan. Yhtä aikaa onnellinen ja onneton loppu vastaa hyvin todellisuutta.

5 starSally Green
Gummerus 2016
327 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja