Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

viimeinen etruskiNimimerkki Nemo Rossin historiallinen kirjasarja sai jatkoa syksyllä. Nuorille suunnattu sarja kertoo kiehtovasti Välimeren alueen menneisyydestä.

Sarjan päähenkilöinä ovat suomalaiset sisarukset Kaius ja Silva sekä heidän ystävänsä Leo. Lasten perheet ovat muuttaneet Italiaan työn perässä.

Henkilöhahmoja ei juuri esitellä enää neljännessä sarjan osassa, vaan kirjassa mennään suoraan toimintaan. Neljäs osa keskittyy taidemaalari Michelangelo Buonarrotiin, jota kirjassa kutsutaan viimeiseksi etruskiksi.

Esimerkiksi etruskit mainitaan peruskoulun historiantunneilla vain lyhyesti. Kirjassa Keski-Italiassa eläneeseen kansaan perehdytään paljon tarkemmin. Etruskien aika näyttäytyy kirjassa myyttisenä, jolloin ennustukset ja kulta olivat arvossaan.

Kirjassa historia tulee tutuksi helpolla tavalla jännittävän tarinan rinnalla. Kirjailijat Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen ovat kumpikin perehtyneet opintojensa kautta Välimeren alueeseen. Rissanen työskentelee historiantutkijana ja Tahvanainen latinanopettajana.

Kirjan päähenkilöt lähtevät koulutyön vuoksi tutustumaan yhteen Michelangelon töistä. Rooman keskustassa pyhälle Pietarille omistetussa kirkossa on taiteilijan veistämä Mooses-patsas.

Lasten hämmästykseksi kirkossa alkaa tapahtua, kun Mooseksen jalusta räjähtää. Poliisit arvelevat räjähdystä terroristien tekosiksi.

Päähenkilöillä on kuitenkin aavistus siitä, että siistin räjähdyksen takana olisivat ammattivarkaat. Aavistus osuu oikeaan, kun päähenkilöjen professoriystävä kaapataan keskellä kirkasta päivää.

Lukuisten juonenkäänteiden jälkeen Kaius, Silva ja Leo tutustuvat ammattirikollisten koplaan. Etruskien jäljillä on myös kiinalainen agentti, joka haluaa saada etruskien ennustukset Kiinaan.

Sarjan neljäs osa on vielä edellisiä osia vauhdikkaampi. Alle 300 sivuun mahtuu huima määrä faktaa ja fiktiota. Hahmojen kuvaus jää kuitenkin harmittavasti sivuseikaksi. Hahmojen sijaan tapahtumat ovat kirjassa keskiössä.

4 starNemo Rossi
Myllylahti 2016
283 sivua

 

Lue sarjan aiempien osien arvostelut: Rooman sudet, Mafian linnut ja Jumalista seuraava


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja