HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

inside out 1

 

Pixar osaa aina yllättää. Yhtiö muistetaan monista klassikkoanimaatioista esimerkiksi Toy Storysta, Rottatouillesta ja WALL-E:sta. Elokuvayhtiön uusin tuotanto animaatioelokuva Inside Out – mielen sopukoissa on kuitenkin epäilemättä Pixarin paras elokuva tähän mennessä.

Elokuvan takana on yksinkertainen idea: mitä aivoissa tapahtuu. Aihe kuulostaa kuivalta, mutta animaation keinoin siitäkin saadaan aikaan vauhdikas seikkailu.

Elokuvan mukaan jokaisen ihmisen ja eläimen aivojen komentokeskuksessa työskentelee viisihenkinen tiimi. Tiimin jäsenet edustavat kukin eri tunteita. Esimerkiksi Kiukun päästessä ohjaksiin ihminen on tulta ja tappuraa.

Päähenkilö Riley-tytön päässä elää samanlainen tiimi. Hänellä komentokeskuksen ohjaksissa on pääasiassa Ilo ja tyttö on lapsesta asti ollut kuin päivänsäde.

Kaikki muuttuu, kun Rileyn perhe muuttaa San Franciscoon. Kaikki vanhat kaverit ja jääkiekkoharrastus jäävät vanhaan kotikaupunkiin. Sen vuoksi tyttö on aivan romahduksen partaalla.

Asiaa ei suinkaan auta se, että Ilo ja Suru imeytyvät vahingossa ulos komentokeskuksesta ja päätyvät säiliömuistin puolelle. Luvassa on seikkailu, jossa Rileyllä on uhkana menettää kaikki persoonallisuutensa puolet.

Inside Out on humoristinen ja vauhdikas animaatio. Viisihenkisen tiimin touhuaminen on hauskaa katsottavaa. Erityisen mielenkiintoisen lisän elokuva tuo seuraamalla samaa tarinaa sekä pään sisältä että ulkoa. Elokuvassa näkee siis, miten Riley toimii ja miksi.

Elokuva on myös kertomus tunteiden merkityksestä: esimerkiksi kieltämällä surun on vaikea tuntea iloakaan. Tarvitaan koko tunnekaartia, että ihminen voi selvitä erilaisista tilanteista.

Elokuvassa juoni ja animaatio toimivat loistavasti. Juoni on koukuttava ja elokuva imee mukaansa ensimmäisiltä sekunneilta asti. Elokuvan animaatio on taattua Pixarin laatua. Yhtiö osaa todella luoda hienoja maisemia ja elävänoloisia hahmoja.

Ennen elokuvaa esitetään lyhytelokuva Laava. Elokuva on hivenen mielikuvitukseton kertomus vuoresta, joka haaveilee kumppanista.

Vuori laulaa vuosia lauluaan ja suihkuttaa samalla laavansa kuiviin. Naispuolinen tulivuori meren alla kuulee laulun ja ihastuu. Tuloksena on rakkausdraama, joka päättyy varsin ennalta-arvattavasti.

Juonesta poiketen elokuvan ääninäyttelijöihin ja animaatioon on sentään panostettu. Elokuvan äänirooleissa kuullaan Suomen eturivin artistit Juha Tapio ja Anna Puu. Animaatio on myös huikean hienoa katsottavaa varsinkin kolmiulotteisena versiona.fi-7

5 starPete Docter
Walt Disney Pictures 2015
Kesto 1 h 42 min

 

inside out 2

inside out 3


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja