HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

belle ja sebastian 1

 

Vanhempasi ovat saattaneet elää lapsuutensa 1960–1970-luvuilla. Silloin television yksi suosituimmista ohjelmista oli ranskalainen Belle ja Sebastian -sarja.

Televisiosarja perustui Cécile Aubryn samannimiseen romaaniin. Aubry myös käsikirjoitti ja ohjasi sarjan. Hänen poikansa puolestaan näytteli sarjan pääroolia, Sebastiania.

Televisiosarja kertoi pojasta ja suuresta koirasta Bellestä, jotka kohtaavat Ranskan Alppien kauniissa vuoristomaisemissa. Pari vuotta sitten samainen tarina kaivettiin jälleen esille ja tarinan pohjalta päätettiin tehdä uusi elokuva.

Elokuva muistuttaa erehdyttävästi aikaisempaa televisiosarjaa. Äitinikin epäili, että elokuvan päähenkilöpari olisi säilynyt aivan identtisinä televisiosarjasta elokuvaan. Poika ja koira vaikuttavat huomattavasti aikaisemmilta esikuviltaan.

Itse asiassa hän oli oikeassa sen suhteen, että vanhan televisiosarjan pikkupoika nähdään myös elokuvassa. Poika on tosin varttunut miehenkörilääksi ja esittää yhtä Belleä tappamassa olevista ukoista.

Elokuvan tarinakin on pysynyt samanlaisena vuosikymmenten vaihtumisesta huolimatta. Pikkupoika Sebastian kohtaa vuorilla vaeltelevan villikoiran, jota kyläläiset kutsuvat pedoksi. Sen uskotaan tappavan kyläläisten lampaita.

Koira osoittautuu kuitenkin varsin kesyksi ja hyväsydämiseksi. Sebastianin täytyy kuitenkin ensin todistaa tämä kyläläisille ja etenkin isoisälleen.

Belle ja Sebastian -elokuva on hieno kertomus ystävyydestä ja luottamuksesta. Elokuva on kokonaisuudessaan vaikuttava: tarina, maisemat ja etenkin laulu luovat siitä unohtumattoman.

Elokuva on kuvattu Ranskan Alpeilla komeissa vuoristomaisemissa. Jylhinä kohoavat vuoret ovat hienoa katsottavaa.

Elokuvan musiikki saa aikaan myös kylmiä väreitä. Tunnussävel on ranskankielinen kaunis laulu, joka on elokuvassa sama kuin aikoinaan televisiosarjassakin.

Belle ja Sebastian on onnistunut uudelleensovitus vanhasta romaanista. Se antaa oikeutta alkuperäiselle tarinalle.

Elokuva ei kuitenkaan sovi herkimmille katsojille. Koirapäähenkilö joutuu kokemaan elokuvan aikana kovia. Siksi elokuva onkin kielletty alle 7-vuotiailta.

Elokuvalle on luvassa jatkoa myös varsin nopealla aikataululla. Jatko-osa ilmestyy Ranskassa vielä tänä vuonna. Suomeen sitä voidaan varmasti odottaa jo ensi vuonna.fi-7

5 starNicolas Vanier
Future Film 2015
Kesto 1 h 35 min

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja