HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

marnie tytto ikkunassa 2

 

Studio Ghibli on tuottanut menestyselokuvia toisensa perään. Studion kaikkein tunnetuin ohjaaja on legendaarinen Hayao Miyazaki. Tunnetun ohjaajan lisäksi studiossa työskentelee myös nuoria kykyjä.

Studion nuorin ohjaaja on 42-vuotias Hiromasa Yonebayashi. Hänen kynästään on syntynyt animaatioelokuva Kätkijät ja uutuuselokuva Marnie – tyttö ikkunassa.

Elokuva perustuu Joan G. Robinsonin 1960-luvulla kirjoittamaan samannimiseen lastenkirjaan. Japanilaisohjaaja on kuitenkin ottanut suuria taiteellisia vapauksia siirtäessään tarinan Englannista Japaniin.

Lontoo on vaihtunut sujuvasti Sapporoon ja bussi luotijunaan. Japanilaiskulttuuriin ei ole myöskään istunut kirjassa keskeisessä roolissa oleva tuulimylly, joka on vaihtunut viljasiiloon.

Kirjan kaunis tarina on kuitenkin säilynyt pääosin ennallaan. Nuori tyttö Anna on ahdistunut elämään. Hän kokee itsensä ulkopuoliseksi ja olevansa taakka adoptiovanhemmilleen.

Vanhemmat lähettävät Annan Japanin maaseudulle parantumaan. Heti ensimmäisenä päivänä siellä ollessaan hän löytää vanhan kartanon, Merihovin.

Merihovi vaikuttaa autiolta, mutta yhtenä iltana talosta astuu ulos nuori tyttö Marnie. Anna ja Marnie ehtivät kokea monta seikkailua yhdessä ennen kuin Marnie katoaa.

Yonebayashi on saanut taltioitua animaatioelokuvaansa kirjan juonen rinnalla myös hienon tunnelman. Tarina koskettaa syvältä ja loppuratkaisu on yhtä yllättävä kuin kirjassakin. Elokuvaan mennessä kannattaa varata nenäliinoja mukaan.

Studio Ghiblin vahvuutena on aina ollut vaikuttavat animaatiot. Animaation kuvat ovat unen kaltaisia ja sumuisia. Elokuvassa totuuden ja tarun rajaa on vaikea erottaa.

Miyazakin tavoin Yonebayashin elokuvassa parhainta antia heti tarinan jälkeen ovat maisemat. Animaatiot osoittavat, että taivaassakin on tuhansia värisävyjä sinisestä violettiin ja aina punaiseen asti.

Elokuvan kauniin tunnussävelmän esittää yhdysvaltalainen Priscilla Ahn. Englanninkielinen kappale sopii yllättävän hyvin japanilaiseen elokuvaan. Viime kädessä sekä elokuvassa että kappaleessa käsitellään samaa aihetta: yksinäisyyttä.

Kaiken kaikkiaan Marnie on kokemisen arvoinen elokuva. Se ei ole Hollywood-animaatioista eroten kovin vauhdikas, mutta sitäkin tunnelmallisempi. Elokuvaan on onnistuttu myös saamaan huumoria, joka vetää katsojan hymyn korviin saakka.fi-7

5 starHiromasa Yonebayashi
Studio Ghibli 2014
Kesto 1 h 43 min

 

marnie tytto ikkunassa 3

marnie tytto ikkunassa 1


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja