HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

jarven tarina 1

 

Kolme vuotta sitten sai ensi-iltansa harvinainen helmi: luontodokumentti Metsän tarina. Vastaavaa teosta ei oltu nähty valkokankailla liki 50 vuoteen.

Metsän tarina oli kaunis dokumentti metsästä ja sen eläimistä. Luontokuvaajat olivat päässeet seuraamaan hyvin läheltä harvinaisten eläinten, kuten liito-oravien ja ilvesten elämää.

Elokuva keräsi yli 86 000 katsojaa, mikä on loistava tulos dokumentille. Metsän tarinan henki jatkuu tuoreessa Järven tarina -dokumentissa, jossa pääosaan nousevat vesistöjen eläimet.

Uusi elokuva on tehty pitkälti samoin voimin kuin edellinen osa. Kuvaajajoukko on tosin laajentunut kolmen hengen tiimistä seitsemään henkeen ja joukkoon on liittynyt myös sukellustiimi.

Myös kertojaääneen ja musiikkiin on uudella tavalla panostettu. Kertojaksi on palkattu monista äänirooleista tuttu Samuli Edelmann. Saman äänen moni muistaa muumien Niiskuna.

Musiikista vastaa puolestaan Yhdysvalloissa opiskellut Panu Aaltio. Mukaan on saatu myös laulaja Johanna Kurkela.

Monessa suhteessa Järven tarinaan on satsattu enemmän kuin Metsän tarinaan ja se näkyy lopputuloksessa. Tuloksena on sulavan kaunis kertomus veden kierrosta pienistä lähteistä kohti suurta merta.

Samassa yhteydessä katsoja oppii paljon uutta tietoa suomalaisesta kansanperinteestä. Kovin moni tuskin tuntee Ahitarta ja hänen ystäviään. Veden valtakunnan valtias Ahti ja lapsia hukuttava Näkki sen sijaan ovat monelle tuttuja.

Elokuvaa on kuvattu eri puolella Suomea. Valtaosa kuvista sijoittuu kuitenkin Saimaan ja Päijänteen ympäristöön.

Elokuvan parasta antia ovatkin maisemakuvat, jotka on otettu kuumailmapallosta käsin. Suomalaiset järvet näyttävät uskomattoman upeilta korkeuksista kuvattuna.

Toinen elokuvan vahvuus on elokuvan eläimet. Kuvaajat ovat päässeet todella lähelle saimaannorppaa, majavia ja lukuisia muita eläimiä. Eläinten puuhien seuraaminen on hauskaa viihdettä.

Tosin elokuvan aitouden tunnetta vähentää se, että kuutin ääntelyt ovat peräisin ihmisen suusta. Eikö luonto ole itsessään tarpeeksi jännittävää ilman ihmisen vaikutuksia?

Metsän ja Järven tarinoiden yhteinen heikkous on ajoittainen hitaus. Tarina etenee verkkaisella tahdilla ja pysähtyy välillä kokonaan. Niissä hetkissä haukotus ei ole kaukana.

4 starMarko Röhr ja Kim Saarniluoto
MRP Matila Röhr Productions 2016
fi sallittuKesto 1 h 16 min

 

jarven tarina 2

jarven tarina 3


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja