Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

eilisen kuiskaus 1

 

Studio Ghibli tunnetaan parhaiten Hayao Miyazakin ohjaamista Naapurini Totoro ja Henkien kätkemä -elokuvista. Miyazakin lisäksi myös studion toinen perustaja Isao Takahata on elokuvaohjaaja.

Miyazaki jäi eläkkeelle ohjaajan työstä Tuuli nousee -elokuvan jälkeen. Ohjaajamestarin elokuvien suuri suosio tuo Suomeen myös muiden Ghiblin ohjaajien elokuvia.

Takahata ohjasi 25 vuotta sitten kauniin animaatioelokuvan Eilisen kuiskaus. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa joulukuun alussa.

Eilisen kuiskaus on kertomus nuoresta naisesta Taekosta. Hän työskentelee toimistossa Tokiossa, mutta kaipaa maaseudulle. Loman koittaessa hän suuntaakin Keski-Japaniin auttamaan maatilan töissä.

Lomamatkalla hän käy läpi elämänvaiheitaan viidesluokkalaisena koululaisena. Mieleen palaa ensimmäinen ihastus, eksoottisella ananaksella herkuttelu ja kuukautisten alkaminen.

Juttukaverikseen Taeko saa nuoren luomuviljelijän Toshion. Keskustelujen myötä hän saa ajatuksen maalle muuttamisesta.

Studio Ghiblin elokuvien vahvuus on henkilöhahmojen kuvauksessa. Taekosta rakentuu elokuvan myötä monitasoinen kuva. Toisaalta hän on 27-vuotias menestyvä toimistotyöntekijä, toisaalta hän on kaivannut jo lapsesta asti maalle.

Toinen studion vahvuus on maiseman kuvauksessa. Elokuvassa nähdään rinnakkain suurkaupunki Tokio mainosvaloineen ja maaseudun pitäjä Yamagata riisipeltoineen.

Hollywood-elokuviin verrattuna Eilisen kuiskaus on hidastempoinen, ja osa sen dialogeista on tavattoman pitkiä. Kahden tunnin elokuvan olisi hyvin voinut tiivistää puoleentoista tuntiin.

Omana aikanaan monet elokuvan ajatuksista ovat varmasti olleet mullistavia. Elokuva puhuu vahvasti luomutuotannon ja luonnon puolesta. Palopuheet eivät kuitenkaan herätä 25 vuoden jälkeen samanlaisia intohimoja kuin elokuvan julkaisun aikoihin.

4 starfi 12Isao Takahata
Studio Ghibli 1991
Kesto 1 h 58 min

 

eilisen kuiskaus 2

eilisen kuiskaus 3


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja