HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

ihmeotukset ja niiden olinpaikat 1

 

Brittikirjailija J. K. Rowling on keskittynyt viime vuodet aikuisille suunnattuihin dekkareihin. Viime vuonna kirjailija kuitenkin palasi Harry Potterin pariin uuden kirjan ja elokuvan voimin.

Marraskuussa ensi-iltansa saanut elokuva ei kerro velhopojasta, vaan sijoittuu aikaan ennen hänen syntymäänsä. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat kertoo taikaeläinten tuntijasta Lisko Scamanderista.

Tuore elokuva perustuu Rowlingin jo yli kymmenen vuotta sitten kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Elokuva kertoo tarinan siitä, miten kyseinen kirja sai alkunsa.

Elokuvan päähenkilö Lisko kantaa kokonaista eläintarhaa mukanaan salkussaan. Hän päätyy ihmeotusten perässä New Yorkiin, jossa matkalaukun salvat antavat periksi. Karkuun pääsee joukko otuksia, jotka lähtevät temmeltämään ympäri kaupunkia.

Kaupungissa on jo valmiiksi hyvin kielteinen tunnelma taikuutta kohtaan. New Yorkissa on tapahtunut käsittämättömiä asioita, joista ihmiset syyttävät velhoja.

Elokuvassa on luonnollisesti Harry Pottereiden tapaan luvassa taisteluiden mätkettä ja vaarallisia tilanteita. Myöskään romantiikkaa ei ole unohdettu, sillä päähenkilö kohtaa ensimmäisenä hurmaavan Tina-velhon.

Hollywoodin tapaan elokuva on tuotettu suurella rahalla. Kolmiulotteiset ihmeotukset ovat hyvin aidonoloisia ja 1920-luvun miljöö on hienosti toteutettu. Kaikki lavasteet puvustusta ja ajoneuvoja myöten ovat kuin historiankirjan sivuilta.

Elokuvan juoni on sen sijaan varsin yllätyksetön. Lukuisten fantasiakirjojen tavoin Tina pidättää Liskon, joka on päästänyt ihmeotuksensa valloilleen kaupunkiin. Pian kuitenkin selviää, että Tina on omien epäonnistumistensa takia menettänyt oikeuden valvoa järjestystä kaupungilla.

Kaksi epäonnistunutta hahmoa lyöttäytyvät yhteen ja koko loppu elokuva onkin taikasauvoilla heiluttelua. Tapahtumat huipentuvat suuren taisteluun New Yorkin alle metroasemalle.

Elokuvan suurin yllätys on se, että päähenkilöpari ei vaihda jäähyväissuudelmaa Liskon suunnatessa laivalla takaisin Englantiin. Tällainen jähmeys ei ole tavanomaista Hollywood-elokuville.

3 starfi 12David Yates
Warner Bros 2016
Kesto 2 h 13 min

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja