HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Miksi ihmiset ovat ujoja? Mitä teen? Oon ihan pihkassa poikaan ja se muhun, mut me ollaan kumpiki niin ujoja, ettei uskalleta sanoa mitään muuta ku koenumero. Se on mua kaksi viikkoa vanhempi.

Miksi ihmisiä kiusataan?

Ei nimimerkkiä

Ujous on hyvin normaalia tällaisessa ensi-ihastuksessa. Hyvä kuitenkin, että jo voitte keskustella koenumeroista. Sitähän voisi laajentaa siten, että kertoisitte, mikä oli vaikeata ja mikä helppoa. Silloin tulee ikään kuin huomaamatta enemmän keskinäistä kosketusta ja ujous vähenee. Ehkä joskus tällaisen keskustelun lopussa voit ehdottaa, että olis kiva mennä kotimatkaa yhdessä.

Edelleen yksi erittäin sopiva tutustumisen aines on keskustella toisen harrastuksista ja omistaan. Usein musa on hyvin hyvä alku. Kysyt, mitä poika kuuntelee ja kerrot, mitä itse. Edelleen mitä kumpikin tykkää toisen mielimusiikista. Vastaavaa esittelyä ja kyselyä  muista mahdollisista aiheista. Niistä tilanne kyllä sitten kehittyy eteenpäin.

Ujoudessa on suuriakin yksilöllisä eroja. Normaali ujous kyllä palvelee meitä siten, että  emme harkitsemattomasti heittäydy mihin tahansa tilanteeseen! Sitten on myös ylimitoittunutta ujoutta, joka on haitallista, kun se estää myös ihan hyvän ja hyödyllisen osallistumisen. Yleensä ujous vähenee iän myötä.

Jos ujous on sinulle henkilökohtainen ongelma ja se haittaa elämistäsi liian paljon, parasta on kertoa siitä jollekin ymmättäväiselle ihmiselle. Sellaisia voivat olla omat vanhempasi, koulun terveydenhoitaja, joku opettajistasi, ikätoverisi, josta pidät, seurakunnan ja kunnan nuorisonohjaajat ja ehkä muutamat muutkin. Voit myös edelleen kirjoittaa tälle palstalle ja siis minulle.

Sanon heti alussa, että jos kiusaaminen on sinulle tai jollekin toverillesi juuri nyt henkilökohtainen asia, niin sitä ei pidä jäädä kärsimään, vaan aina on otettava yhteys johonkin vanhempaan henkilöön, esimerkiksi niihin, joita luettelin vastauksessani "ujouteen". Tämä on sekä kiusatun että kiusaajan etu. Jollei kiusaajan  tilannetta jotenkin katkaista, hänellä on vaara kehittyä onnettomaksi ihmiseksi ja hankalaksi toisille.

Kysymys kiusaamisesta on hyvin laaja. Sitä esiintyy kaikissa ihmisryhmissä, lasten päiväkodeissa, koulussa, työpaikoilla ja vapaa-ajan harrastuksissa, hoitolaitoksissa, vanhainkodeissa... Tuntuu ehkä yllättävältä, mutta määrätyssä tilanteessa kenestä tahansa meistä voi tulla kiusaaja! Siitä on suorastaan kokeellisesti todettua näyttöä.

Koulukiusaamisen kohteeksi useimmin joutuu oppilas, joka on jollakin tavalla erilainen kuin muut, esimerkiksi menestyy koulussa muita paremmin, on pinko tai sitten surkimus. Myös ulkonäkö ja vaatteet saattavat olla kiusaamisen aiheina. Jos kohteen kantti kestää, kiusaaminen yleensä lakkaa melko pian, mutta useinkaan se ei kestä, ja niin kiusaaja saa yhä enemmän intoa "menestyksestään" ja myös onnistuu vetämään rinnalleen muitakin kiusaajia "helpoksi" osoittautuneelle "saaliille". Ihminen saattaa olla yllättävän julma oli sitten kysymys lapsista tai aikuisista!

Nykyisin tätä kiusaamisasiaa on tutkittu ja tutkitaan paljon. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää internettiä, niin hakusanalla "kiusaaminen" löydät todella yllättävän paljon vinkkejä tämän asian aineksiin. Kirjastoissa on mahdollista käyttää nettiä.

Ainakin joitakin syitä on voitu todeta, millainen ihminen on jo nyt tai voi vastaisuudessa tulla kiusaajaksi. Hän on sisäisesti onneton ja itseensä tyytymätön ihminen. Usein on niin, että hän ei jostakin syystä ole lapsena saanut riittävästi huomiota aikuisten taholta - voi olla suorastaan niin, että hän ei ole saanut tarpeeksi "syliä". Tätä ei pidä yleistää. On paljon ihmisiä, joilla on tällaisia puutteita, mutta ei heistä silti tavallisissa oloissa tule kiusaajia!

Tässä yhteydessä en nyt voi jatkaa enempää. Internetin lisäksi tai sen sijasta voit myös kysyä kirjaston henkilöiltä tätä asiaa koskevaa kirjallisuutta. Sitä on paljon ja lisää tulee koko ajan.

Hyvää syksyä sinulle!


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja