HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Starwar on tamperelainen bändi, joka tuo musiikillaan iloa ja tähtikirkasta evankeliumia maailmaan.

hevisti joulua 1

 

Joulun alla taas raikuvat tutut jouluiset laulut. Moni rokkari onkin valmiiksi kauhuissaan joutuessaan kuuntelemaan kauniiksi tasoitettuja ja värikkäästi koristeltuja sävelmiä päivästä päivään. Onneksi tähän helpotusta tuo muun muassa Starwar-yhtye tarjotessaan meille nämä upeat joululaulut raskaina rock-sovituksina.

 

Kotona aina soi!

Starwar on tamperelainen perhebändi, joka syntyi siksi kun kotona aina soi. Suomen ensimmäinen rokkipappi Tarvo Laakso on koonnut yhtyeen, jossa soittavat hänen vaimonsa Marja sekä pojat Severi ja Juuso. Bändin tavoitteena on tuoda musiikilla iloa ja tähtikirkasta evankeliumia maailmaan. Yhtyeen neljäs levy on juuri ilmestymässä, samaan aikaan kun bändi valmistelee perinteistä Heviä joulua -kiertuettaan.

- Vuonna 1982 syntyi AC/DC-henkinen biisi Tänä Jouluna. Samoihin aikoihin Pohjois-Suomesta tilattiin Tarvolta "Kauheimmat joululaulut" -tyylistä konserttia ja Tampereen Lielahden kirkossa tuli bänditouhu vähitellen mukaan Kauneimpien joululaulujen "jatkot"-osioon, joten näistä tapahtumista syntyi ajatus keskittyä hetkeksi vain raskaampiin versioihin tutuista hengellisistä joululauluista, kertoo Tarvo Laakso, joka soittaa bändissä kitaraa ja laulaa.

 

hevisti joulua 2

 

Heviä hengellistä!

Severin mukaan oli luontevaa lähteä toteuttamaan myös joululauluja raskaasti, kun bändin musiikki sisälsi muutenkin heavy-elementtejä. Samaan aikaan järjestetään myös paljon maksullisia konsertteja, joissa myös esitetään raskaita sovituksia joululauluista, joten seurakuntalaisille on kivempi tulla mukaan laulamaan näihin omiin yhteislaulutilaisuuksiin ja ilman korvausta.

- Halusimme, että tilaisuuksissa tulisi ennen kaikkea laulujen hengellinen sanoma esiin, pohtii Severi.

 

Sovitettu teidän puolestanne

Laulut valitaan kulloinkin voimassa olevasta, Suomen Lähetysseuran julkaisemasta "Kauneimmat joululaulut" -vihkosta ja kolehti kerätään myös Lähetysseuran työhön. Keskeisiä lauluja ovat olleet Pieni Rumpalipoika (parampampampam...) ja Adamin joululaulu Tarvon tekstillä. Omien biisien rankkoja riffejä on yhdistetty perinteisiin joululauluihin, esimerkiksi Pekka Simojoen Tulkoon Joulu -hittiin. Konsertin settilistalta löytyvät usein myös "Joulupuu on rakennettu", " Sydämeeni joulun teen", "Maa on niin kaunis" ja "Joulun kellot"

Sovitukset lauluihin syntyvät kokeilemalla ja jammailemalla tuttuja lauluja. Joissain lauluissa suoristetaan komppeja, että ne rokkaavat paremmin. Lähtökohtana yhteislauluissa kuitenkin on, että instrumentaaliosat soivat kovaa ja laulukohdissa bändi on hiljempaa.

- Ajatuksia sovituksista tulee kaikilta ja lopputulos on siis yhteistyön tulos, kertoo rumpali Juuso Laakso.

 

hevisti joulua 3

 

Rennon laulamisen puolesta

Heviä joulua on joka vuosi kasvanut, erityisesti Tampereen Lielahdessa, jossa väkimäärä ylitti jo Kauneimmat joululaulut -yleisön. Kansa on innostunut.

- Osa ihmisistä heiluttaa päätänsä keikalla ja laulaa kovaa, ilmeisesti pyrkivät laulamaan bändin suohon sekä hymyilevät ja tulevat kertomaan, että tämä on hyvä tapa siirtyä joulunaikaan, kertoo Marja Laakso, joka soittaa Starwar-yhtyeessä kosketinsoittimia.

- Palaute on ollut pääasiassa positiivista ja onneksi valittajat eivät ole tulleet tilaisuuksiin, vaan nimi Heviä joulua on tarpeeksi selkeä viesti siitä, millaisella ajatuksella mennään. Joskus yksittäinen henkilö on lähtenyt kesken konsertin pois, mutta kukaan ei ole tullut haukkumaan, tuumii Severi.

- Jotkut sanovat, että on rentoa laulaa, kun ei erotu, vaikka menis vähän omallakin nuotilla. Itsekin on päässyt kokemaan, että raskaasti soittaen joulu raivautuu tajuntaan ja lopputulos on merkillinen rauhoittuminen. Ei jaksa niuhottaa jouluvalmistelujen kanssa, kun tuntuu tärkeältä tehdä joulumieltä hevisti joululauluja päästellen. On riemastuttavaa tajuta, miten ihmiset nauttivat täysin rinnoin laulamisesta, tuumii Severi.

 

Jouluksi levyä!

Starwar ei ole julkaissut vielä omaa joululevyä, vaikka suosion myötä sekin on käynyt mielessä. Yhtyeen neljäs levy Häikäisevän viestin tuojat tosin julkaistaan juuri joulukiertueella, sillä monissa Heviä joulua -kappaleissa on tuttuja Starwar-riffejä.

- Onhan toki ajatus käynyt mielessä, että Hevijoulut levyksi..., hmm. Jos joku taho sen julkaisisi, niin mikä ettei, pohtii Tarvo.

 

 

Ollaan rock myös jouluna!

- Joulu on hengellinen juhla ja kansa on liikkeellä suurin odotuksin. Me haastamme tuon kaupallisen tiutautulkku-kilinän ja ollaan reilusti rock, myös jouluna, tuumii Tarvo.

- Jouluvalmisteluina kannattaa tehdä juuri niitä asioita, joista tulee hyvä mieli, jotta joulu saisi olla hyvän mielen juhla, johon liittyvät yhdessä oleminen, joulukirkko ja rauhoittuminen. Perheen kanssa on hyvä myös pysähtyä miettimään Jeesuksen maailmaan syntymisen merkitystä. Mutta kyllä suklaa, piparit ja jouluruokakin on tärkeitä, naurahtaa Severi.

Starwar haluaa toivottaa kaikille lukijoille Hyvää Joulua:

"Muistakaa pysähtyä joulurauhaan! Se on tärkeää! Joulun ei tarvitse olla mikään näytön paikka. Joulu on tärkeää elää tunnetasolla läpi joka vuosi pimeimpään aikaan... joulu tuo valoa ja lämpöä sydämeen."

 

Starwar on:

Marja Laakso: Kosketinsoittimet, huilut ja taustalaulu
Juuso Laakso: Rummut ja lyömäsoittimet
Severi Laakso: Basso ja laulu
Tarvo Laakso: Kitarat, laulu, kosketinsoittimet

 

hevisti joulua marja laakso

hevisti joulua juuso laakso

hevisti joulua severi laakso

hevisti joulua tarvo laakso


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja