HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi juuri kananmunat, suklaamunat ja koristemunat kuuluvat niin oleellisesti pääsiäiseen?

muna muistuttaa uudesta elamasta

Muna on vertauskuva elämän alulle. Pääsiäisenä Jeesus nousi kuolleista ja uusi elämä alkoi. Samalla tavalla uutta elämää ja kevättä kuvastaa myös pääsiäisruoho. On kuitenkin totta, että munan merkitys symbolina on jo paljon vanhempi kuin 2000 vuotta, jotka ovat kuluneet ensimmäisestä kristillisestä pääsiäisestä.

Tutkijat ovat havainneet, että muna liittyy moniin maailman syntyä koskeviin uskomuksiin eri puolilla maailmaa. Kiinassa uskotaan, että ensimmäinen ihminen syntyi munasta. Kalevalassa maailma syntyy alkumeressä veden jumalattaren polvelle munitusta munasta. Hautalöydöt Venäjällä ja Ruotsissa ovat tuoneet päivänvaloon savisia munia, kuolemattomuuden merkeiksi tarkoitettuja.

 

Pääsiäisen koristeet

paasiaismunaMunien koristelukin on ollut yleistä jo ennen kristinuskoa. Kun kristinusko sitten levisi ilosanomansa kanssa yhä laajemmalle, vanhaa perinnettä ei hylätty, vaan se löysi uuden sisällön.

Kerrotaan, etetä kun Maria Magdaleena oli ymmärtänyt Jeesuksen nousseen haudasta, hän tervehti Rooman keisari Tiberiusta sanoen: "Kristus nousi kuolleista" ja ojensi keisarille munan. Siitä alkoi kristillinen pääsiäismunaperinne.

Punainen on veren ja elämän väri. Niinpä se on ollut myös tavallisin ja suosituin munien maalausväri. Muinoin, kun muna annettiin lahjaksi läheiselle hyvää toivoen, kuvioinnilla viitattiin lahjan saajan elämään ja onneen. Vaikkapa nuori pari saattoi saada pääsiäisenä kanan kuvalla koristellun munan, kun heille toivottiin jälkikasvua.

Yleensä laitamme koristellut pääsiäismunat joko kauniisti rairuohon joukkoon tai maljaan tai ripustamme ne nauhaan roikkumaan. Munille on toki valmistettu myös erityisiä maljakoita tai jalustoja, joissa niiden kuviointia on helppo tarkastella joka puolelta.

 

Lähteenä Suomen Kansallismuseon esitelmä Pääsiäismunien sanoma, Elina Anttila 2005


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja