Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Palmusunnuntai - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Käyttäjän arvio: 2 / 5

HyväHyväHuonoHuonoHuono
 

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntain raamatunteksteissä Jeesus ratsastaa Jerusalemiin juhlittuna kuninkaana ja auttajana.

Hiljaisen viikon aikana tämä suosio vaihtuu kärsimykseen. Viikon teksteissä muistellaan ehtoollisen asettamista, Jeesuksen vangitsemista ja tuomiota sekä kuolemaa ristillä.

Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle hänen saapuessaan Jerusalemiin. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa. Pajunoksat ovat kirkkojen koristelussa pohjoinen vastine palmunlehville.

Palmusunnuntaina on tullut tavaksi pukeutua hassuiksi noidiksi ja kiertää ovilla virpomisvarpujen kanssa esimerkiksi tällaisen tutun lorun kanssa karkkipalkan toivossa:

Virpoi, varpoi, tuoreeks terveeks.
Isännäl, iso vassa
emännäl perä leviä.
Poika tuokoon minijän
tytär hyvän sulhaisen.
siulle vissat, miulle palkka.
Miulle muna kanasestais
maitotilkka lehmäsestäs,
vähä voita vakkasestas
kopeekka kukkarostas.
Luoja sinnuu siunatkoon.

Itseasiassa tässä perinteessä sekoittuu kaksi eri perinnettä. Läntisen Suomen perinne pääsiäisnoidista ja itäinen perinne virpomisesta. Kauniita virpomisvarsia voi ihan hyvillä mielin tehdä ja käydä virpomassa naapureita ja sukulaisia ilman, etttä pukeutuu noidaksi tai muuten hassusti. Läntisen Suomen perinteisiin kuuluu myös pääsiäiskokot, joiden uskottiin valaisevan yötä ja karkoittavan kummituksia.

Pääsiäisen aikaan löydät Jiipeenetistä paljon tekemistä: Pääsiäistekemistä Jiipeenetissä


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja