×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 182

Vuosittain järjestettävä Yhteisvastuukeräys avattiin komeasti Helsingin tuomiokirkon kynttilätempauksella. Tänä vuonna keräys tukee nuoria.

yhteisvastuukerays 2016 1

Tuomiokirkon portaille syttyi Yhteisvastuukeräyksen logo.

 

Punaiset kynttilät loistavat illan hämärässä. Kymmenisen ihmistä sytyttää yksi kerrallaan kynttilöihin liekin.

Pikku hiljaa kuvio alkaa hahmottua: Helsingin tuomiokirkon portailla loistaa sydän yhdistettynä ristiin. Kyseessä on Yhteisvastuukeräyksen logo.

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna starttasi Yhteisvastuukeräys. Sen takana on Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

 

yhteisvastuukerays 2016 2

Helsingin tuomiokirkon portaille syttyi Yhteisvastuukeräyksen aloitustemppauksessa yli 600 kynttilää. 

 

Myös vamman kanssa voi harrastaa

Tänä vuonna viidennes keräyksen tuotoista päätyy Suomen Partiolaisille. Rahan ansiosta monet lapset ja nuoret pääsevät partioon, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta tai varaa harrastaa.

Partio perustuu vapaaehtoisuuteen. Vain muutamat vakituiset toimistotyöntekijät saavat partiosta palkkaa. Lippukunnissa toimintaa pyöritetään palkatta.

 

yhteisvastuukerays 2016 3

Partiolippukunta Sinivuoren Soihdut keräsi Yhteisvastuun hyväksi.

 

Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla koulutetaan esimerkiksi ohjaajia sisupartioon. Nimikkeellä tarkoitetaan partiolaisia, jotka tarvitsevat vamman tai pitkäaikaissairauden takia erityistä tukea ohjaajilta.

Sisupartiolaisella voi olla esimerkiksi heikentynyt näkö- tai kuuloaisti. Se ei kuitenkaan estä osallistumista metsäretkille ja muuhun partiotoimintaan.

Aktiviteetit täytyy vain sovittaa osallistujan vamman tai sairauden mukaan. Sisupartioryhmä tarvitseekin tavallista ryhmää enemmän aikuisia johtajia.

 

yhteisvastuukerays 2016 4

Kynttilöitä oli sytyttämässä kymmenisen ihmistä. 

 

Ugandalaisille nuorille ammatteja

Partion lisäksi Yhteisvastuukeräys tukee Kirkon Ulkomaanapua. Tänä vuonna ulkomaisena nimikkokohteena toimii Uganda, jonne keräyksen tuotoista ohjataan 60 %.

Keräystuloilla ugandalaiset nuoret saavat koulutusta. Länsi-Ugandan pakolaisleirille on rakenteilla ammattikoulu, jonne valitaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia nuoria.

Loppu viidennes keräystuloista jää seurakuntiin. Tuloilla tuetaan diakoniatyön kautta esimerkiksi vähävaraisia seurakuntalaisia hakemusten perusteella.

 

yhteisvastuukerays 2016 5

Kynttilätempaus keräsi uteliaita katsojia.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

Oletko joskus miettinyt, miten voisit auttaa kauppakasseja yksinään kadulla raahaavaa vanhusta tai ikäisiäsi lapsia ja nuoria, jotka voivat vain unelmoida koulunkäynnistä?

Oletko kuullut Yhteisvastuu-keräyksestä? Se on helppo ja hauska tapa auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä Suomessa ja kehitysmaissa. Antamalla hetken ajastasi autat muita ja saat itsellesi palkaksi taatusti hyvän mielen!

 

yhteisvastuuMikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuukeräyksessä on nimensä mukaisesti kyse lähimmäisenrakkaudesta ja yhteisestä vastuustamme heitä kohtaan, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia elämässään. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon joka kevät toteutettava Yhteisvastuukeräys on käynnissä nyt jo 63. kerran. Keräyskohde vaihtuu joka vuosi.

Hädästä tulee usein ensimmäisenä mieleen köyhät kehitysmaat ja luonnonkatastrofeissa tai sodissa kotinsa menettäneet ihmiset, mutta hätää on myös lähellä. Monessa kodissa tilanne on Suomessakin tosi tukala esimerkiksi vanhempien työttömyyden tai sairastumisen vuoksi. Rahat eivät millään meinaa riittää ruokaan ja laskuihin, saati trendikkäisiin vaatteisiin, peleihin tai levyihin, joita niin kovasti haluaisi itselleen.

Tänä vuonna kerättävin varoin autetaan vähävaraisia suomalaisia myöntämällä heille pieniä lainoja yllättäviin ja välttämättömiin hankintoihin, vaikkapa uuden pesukoneen ostoon rikkoutuneen tilalle. Näin vaikeuksissa olevien ei tarvitse turvautua esimerkiksi kalliisiin pikavippeihin, joiden vuoksi moni on vaarassa velkaantua liikaa.

Ulkomaankohteena on Uganda, jossa Yhteisvastuu tukee yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa kylien säästöryhmiä, joissa ihmisiä opetetaan säästämään, suunnittelemaan omaa rahankäyttöään ja hankkimaan perheilleen toimeentulon itsenäisesti.

 

Luovuus kukkimaan

Voit osallistua Yhteisvastuukeräykseen yhdessä ystäviesi, luokka- tai joukkuekavereittesi tai perheesi kanssa. Voitte ideoida ja järjestää yhdessä vaikkapa kirppiksen, discon, naamiaiset, leffaillan tai mitä tahansa hauskoja tapahtumia, joiden tuoton tai osan tuotosta voitte lahjoittaa Yhteisvastuukeräykselle.

Myös omasta kotiseurakunnasta löytyy monenlaista Yhteisvastuu-puuhaa. Voitte lähteä porukalla ostarille keräämään keräyslippaiden kanssa tai avustaa seurakunnan järjestämissä Yhteisvastuu-tapahtumissa vaikkapa lukemalla satuja pikkulapsille.

Neuvoja Yhteisvastuukeräykseen osallistumisesta saat oman kotiseurakuntasi diakoniatyöntekijältä. Kerro suunnitelmistamme opettajalle, kerhonohjaajalle tai vanhemmille, jotka auttavat tarvittaessa kysymään neuvoja seurakunnasta.

 

Nokkoset keräsivät Kampissa

yhteisvastuu nokkoset

Helsingin Kalevan Poikien ja Tyttöjen seikkailijajoukkue Nokkoset eli 10-vuotiaat partiolaiset Pupu, Kettu, Susi, Hiiri, Näätä, Supikoira, Ilves ja joukkueenjohtaja Hiiru osallistuivat helmikuussa Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä järjestettyyn Yhteisvastuun Velkakuilu-tempaukseen.

– Kerääminen oli kivaa ja mukavan jännittävää. Siinä sai olla tekemisissä monien ihmisten kanssa. Me sanottiin kaikille: "Hei, haluaisitteko osallistua Yhteisvastuukeräykseen ja monet vastasivatkin: tosi hyvä juttu, että keräätte?", Nokkoset kertovat innokkaasti.

Nuoresta iästään huolimatta Nokkoset ovat jo konkareita Yhteisvastuukerääjinä. Osa oli kerääjänä neljättä, osa kolmatta kertaa ja he suosittelisivat kerääjänä toimimista myös kavereilleen. – Kerääjinä meidän pitää itse tehdä tosi vähän, mutta heille, joita rahoilla autetaan, tällä on iso merkitys, partiolaiset perustelevat.

Keräyskohteisiin he tutustuvat aina yhdessä etukäteen. – Viime vuonna pääsimme palkkioksi syömään nepalilaiseen ravintolaan, kun olimme olleet kerääjinä, itsekin keräyslippaaseen lahjoittaneet Nokkoset muistelevat.

www.yhteisvastuu.fi
www.facebook.com/yhteisvastuu

 

Yhteisvastuun Velkakuilu-tapahtuma, jossa Nokkosetkin keräsivät

 

Kuvat: Katja Tähjä ja Nana Honkasalo

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja