Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Putous - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Lauantaisin monet meistä katselevat suosittua Putous-ohjelmaa. Ruudun takana ammattitaitoiset näyttelijät saavat meidät nauramaan kippurassa. Mutta tiesitkö, että sen mahdollistaa paljon suurempi joukko kuin se, joka meille ruudusta näkyy.

putous 1

 

Puolentoista tunnin show vaatii koko viikon työn monikymmenpäiseltä joukolta. On käsikirjoittajaa, ohjaajaa, lattiamanua, kameramiestä, järjestelijää jne. Kulissien tekemistä varten MTV3:n studioilla on puuseppiä, sähkömiehiä, ompelijoita jne. Näyttelijöiden maskeeraaminen studion kirkkaiden lamppujen valoon on myös oma taitonsa ja maskeeraajat osaavat tämän taidon.

Maanantain ensimmäisen palaverin jälkeen on paljon tehtävää

– Inserttikuvausta, puvustusta, peruukkeja, maskeja, kuvauspaikkoja, lavastesuunnittelua, musiikkia, grafiikkaa, vierailevia esiintyjiä, lisämikrofoneja, aikataulutusta, ajolistan toimivuutta, luettelee monikameraohjaaja Teija Paajamaa MTV3:n sivuilla asioita, joita on otettava huomioon hyvissä ajoin lauantain lähetyksen valmistelussa.

Ohjaaminen tapahtuu itseasiassa ihan eri rakennuksessa kuin studio. Siksi ohjaajalla on apunaan myös lattiamanu eli studio-ohjaaja, joka viestittää paikanpäällä kameramiehille, näyttelijöille ja järjestelijöille.

Suora lähetys tuo omat haasteensa. Ohjelman nimestäkin löytyy näyttelijöiden käyttämä termi "pudota". Se tarkoittaa mm. naurukohtausta vaikka pitäisi olla vakavana. Vaikeaa se pokan pitäminen onkin, kun kanssanäyttelijä heittää vitsin, jota ei ole käsikirjoituksessa. Vaikka ohjelma on suora, se harjoitellaan läpikohtaisesti ennen varsinaista lähetystä. Näin voidaan putoamisia välttää paremmin. Viikon lukuharjoitukset vaihtuvat lauantain kenraaliharjoitukseen, jossa on jo yleisökin mukana. Koko esitys vedetään lävitse ennen lauantai-illan suoraa lähetystä. Silloin mukana on improvisaatiota ja suora lähetys on aina erilainen kuin aikaisemmat harjoitukset. Siellä voi olla myös yllätystehtävä, jota ei juurikaan harjoitella.

Putouksen parissa viihtyminen on monen ammattitaitoisen ihmisen työn tulos. TV-työ ei ole vain näyttelemistä. Se on paljon paljon muuta!

 

putous 2


Mikaelin seurakunnan kerhonohjaajat Katri Kantola, Kati Kautonen ja Satu Palomäki tutustuivat Putouksen kulisseihin nuorisotyönohjaaja Pave Syrjön järjestämällä vierailulla MTV3:n studioille ja Putouksen kenraaliharjoituksiin.

Näyttämön koko yllätti. Se oli pienempi kuin televisiossa näytti. Näyttelijöiden työskentely teki myös vaikutuksen. Nopea reagoiminen eri tilanteisiin. Show tuntui myös pitemmältä paikan päällä kuin televisiosta katsottaessa.

Ja niin... Karim oli tyttöjen suosikkihahmo.

Jani PetteriJani-Petteri, miten olet viihtynyt Putouksen maisemissa?

– Tosi hyvin olen viihtynyt ja saanut paljon kavereita. Viitsivitsi. En ole saanut yhtään kaveria. Haittaakse?

Onko sketsi-hahmo -puuha rankkaa?

– Ei ole yhtään rankkaa. Viitsivitsi. Olen ihan hermoraunio. Haittaakse?

Mikä on lempisarjasi telkkarissa?

– Uutiset.

Luetko paljon kirjoja?

– Luen usein itselleni iltasaduksi lempikirjojani, jotka ovat Tommy Hellstenin Elämän paradoksi ja Virtahepo olohuoneessa.

Mikä on toiveammattisi tulevaisuudessa?

– Sankari.

Kuinka kauan olet tuntenut Teron?

– Liian kauan.

Mikä Terossa ärsyttää?

– Tero on kovaääninen imbesilli.

Jos sinun pitäisi haastaa Tero kilpailuun, mistä kisaisitte ja kumpi voittaisi?

– Haastaisin Teron kaksintaisteluun. Minulla olisi valomiekka ja Terolla risu.

 

Kuva: MTV3

Putous MTV3-kanavalla lauantaisin 19.30

Iina KuustonenNäyttelijä Iina Kuustonen, mistä Jari-Petteri syntyi? Mikä antoi inspiraation Jani-Petteriin?

– Eräässä teatteriesityksessä esitin pientä tyttöä, jolla oli samankaltaiset puheviat. Sitä oli hauskaa esittää, joten vein hahmoa pidemmälle Putousta varten. Jossain vaiheessa se muuttui pojaksi ja viimeistään kun löysin sille vaatteet siitä tuli Jani-Petteri.

Viekö Putouksen tekeminen paljon aikaa?

– Teemme Putousta täyspäiväisesti koko viikon. Sen lisäksi kirjoitan Jani-Petterille juttuja iltaisin kotona ja opettelen tekstejä seuraavaksi päiväksi. Ohjelman tekeminen on vaativaa ja vie kaiken ajan, mutta se antaa paljon.

 

Iina vie teatteria ihmisten luo

Onko näyttelijän elämä kiireistä?

– Näyttelijällä ei ole ikinä normaalia 9 - 17 työaikaa. Tätä työtä tehdään mihin aikaan sattuu ja yleensä päivät ovat pitkiä. Vapaa-aikaa on myös vaikeaa erottaa, koska niin monet asiat liittyvät tähän työhön. Esimerkiksi monet näyttelijät tarkkailevat ihmisiä ollessaan vapaalla. He pistävät mieleen miten ihmiset toimivat ja hyödyntävät näitä piirteitä myöhemmin rooleissaan. Tämä ammatti on elämäntapa, sillä se on kaikessa läsnä.

Onko sinulla suunnitelmia eteenpäin? Tahdotko jatkaa Putouksen kanssa työskentelyä vielä tämän kauden jälkeen?

– Olen freelancer-näyttelijä, joten tiedän työni aina vain vähäksi aikaa eteenpäin. Näin ollen en tiedä vielä ensi vuoden Putouksestakaan. Mutta se sopii minulle hyvin. Tykkään siitä, että työ-yhteisöt muuttuvat ja pääsen tekemään erilaisia asioita. Seuraavaksi jatkan monologikiertuettani vankiloissa, vanhainkodeissa ja päihdeyksiköissä. Ne ovat paikkoja, joiden asukkaat eivät pääse teatterin luo. Siksi vien teatterin heidän luo.

 

Iina kävi vekkulikerhoa

Kävitkö seurakunnan kerhoissa tai leireillä lapsena?

– Ihan pienenä kävin seurakunnan vekkulikerhossa ja myöhemmin sirkus- ja tennisleireillä. Olimme siskoni kanssa monena kesänä myös eräleirillä, koska siellä oli pelkkiä poikia. Opimme siinä samalla hyödyllisiä taitoja luonnossa pärjäämisestä.

Oletko käynyt rippileirin?

– Kävin rippileirin Velskolassa. Päällimmäisenä leiristä on jäänyt mieleen se että siellä oli hauskaa.

 

Hakeudu harrastajateatteriin!

Olisiko sinulla jotain ohjeita innokkaille näyttelijän aluille?

– Kannattaa hakeutua harrastajateatteriin. Sitä kautta saa hyvää käsitystä tästä ammatista ja pääsee kokeilemaan tuntuuko se omalta jutulta. Me teimme siskoni kanssa koko lapsuutemme kotona esityksiä ja pakotimme muut katsomaan niitä. Ei ole siis sattumaa, että olemme nyt molemmat näyttelijöitä.

Kuva: MTV3

Putous MTV3-kanavalla lauantaisin 19.30

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja