Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Uuno Klami -sävellyskilpailu - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Aapo Tähkäpää osallistui lokakuussa Lasten ja nuorten Uuno Klamin sävellyskilpailuun teoksellaan Loitsu. Kilpailu sujui mukavissa merkeissä ja Aapon sävellys sijoittui ensimmäiseksi.

uuno klami savellyskilpailu

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun 10 - 15-vuotiaiden sarjassa palkintosijat jaettiin Aapo Tähkäpäälle (I sija), Santeri Kaariolle (II sija) ja Elisa Pelkoselle (III sija).

 

Mikkelissä asuvalla Aapo Tähkäpäällä on valtavirrasta poikkeava harrastus

Mikkelissä asuvalla Aapo Tähkäpäällä, 16, on valtavirrasta poikkeava harrastus. Se ei ole vauhdikasta jääkiekkoa tai jalkapalloa vaan harrastusta voisi kuvailla rauhalliseksi. Aapo on valinnut säveltämisen lajikseen ja harrastus on edennyt tänä syksynä kilpailuvaiheeseen.

 

Olo onnellinen ja nöyrä

Nyt kilpailun jälkeen Aapo kuvailee oloaan melko tyhjäksi.

– En totisesti olisi halunnut olla tuomaristossa, sillä kaikki teokset olivat niin erilaisia ja erityylisiä, että niitä oli minunkin mahdotonta laittaa mihinkään järjestykseen. Upeata musiikkia kaikki.

– Tulos oli yllätys, jopa niin että en ehkä olisikaan halunnut voittaa, sillä kaikki olivat hyviä teoksia.

Aapo sävelsi teoksensa 15-vuotiaana, joten sarjaan osallistuminen onnistui silloin. Hän kilpailikin viiden muun säveltäjän kanssa 10 - 15-vuotiaiden sarjassa.

– Kilpailu oli oikeastaan jo ohi, kun 10 parasta oli valittu esitettäviksi. Mutta kun tuomaristo päätyi tulokseen Loitsun ensimmäisestä sijasta, niin kaipa siitä saa onnellinen ja nöyrä olla, sanoo Aapo.

Tuomaristo kuvaili sävellysteosta niin, että se muistuttaa Maurice Bolero -teosta ja että siinä on impressionistisia vivahteita. Aapon mielestä koko kilpailu antoi lisää evästä harrastamiseen.

 

Säveltäjä inspiroitui suomalaisuudesta

Aapo kiinnostui musiikista vasta 10-vuotiaana ja muutaman vuoden kuluttua ilmestyivät ensimmäiset pienet sävellykset.

– Pikkuhiljaa on vain menty eteenpäin. Aluksi kuuntelin paljon sekä vanhaa että uutta klassista musiikkia ja sitten vain rupesi tuntumaan, että haluaisi itse myös tehdä musiikkia.

Aapon mielestä säveltäminen ei periaatteessa vaadi muuta kuin hyvän mielikuvituksen ja nuottien osaamisen, mutta totta kai kaikesta musiikin teorian, harmonian ja musiikin historian tuntemisesta on pelkkää hyötyä. Kilpailusävellys nimeltään Loitsu syntyi, kun Aapo mietti miten niin vähän Suomen nuoret säveltäjät inspiroituvat mistään suomalaisesta.

– Päätin tässäkin tietoisesti poiketa valtavirrasta. Etsin suomalaisen kansanmusiikin historiaa käsitteleviä kirjoja ja haeskelin sieltä runolaulurytmejä, itkuvirsiä ja joikusävelmiä, enemmän inspiraatioon kuin suoraan käyttöön. Niistä, niiden voimakkaasta atmosfääristä, sitten kehkeytyi tällainen Loitsu melkein itsestään, kertoo Aapo.

Säveltäjäharrastaja itse kuuntelee aika paljon luonnollisesti taidemusiikkia, ehkä enemmän uutta kuin vanhaa, erityisesti Einojuhani Rautavaara on sydäntä lähellä. Myös suomalainen perinteinen gospelmusiikki kiinnostaa.

 

Lisää Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailusta kilpailusivustolla.

Kuva: Heikki Y. Rissanen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja