HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

paasiainen senegalissa

senegalSenegal

Suurin osa senegalilaisista on muslimeja, joten pääsiäisen aika ei näy erityisesti senegalilaisessa elämänmenossa. Pääsiäiskoristeet eivät valtaa tavallista kotia ja suklaamunista ei yllätyksiä odotella. Katolinen kirkko järjestää pääsiäisen aikaan ristikulkueen, ja yömessut kuuluvat kristilliseen perinteeseen.

Pääsiäinen, samoin kuin joulu, on Senegalin luterilaisessa kirkossa kasteiden aikaa. Pääsiäisyön messussa kastetaan sekä lapsia että aikuisia, ja tunnelma on erityisen mieleenpainuva.

Pääsiäispäivä on virallinen vapaapäivä ja silloin syödään pääsiäisateria kirkolla jumalanpalveluksen jälkeen. Ateria on kuin mikä tahansa juhla-ateria eli riisiä ja lihaa. Pääsiäisenä Senegalissa syödään perinteisesti galahia, joka tehdään muun muassa hurjasta määrästä sokeria, maapähkinöistä ja apinanleipäpuun hedelmistä.

Pak e jam! Rauhallista pääsiäistä!

 

paasiainen venezuelassa 1

paasiainen venezuelassa 2

venezuelaVenezuela

Venezuela on roomalaiskatolinen maa, jossa meille tuttua "hiljaista" viikkoa kutsutaan Pyhäksi viikoksi. Koko viikko on vapaata koulusta, jotta perheet voisivat paremmin osallistua erilaisiin pääsiäisajan tapahtumiin. Moni ehtii piipahtaa viikon aikana myös meren rannalla virkistäytymässä.

Kaduilla näkee usein eri ikäisiä violetteihin kaapuihin pukeutuneita "Nazaretin miehelle" lupauksiaan tekeviä ihmisiä. Myös palmusunnuntain yhteydessä siunatuista palmunlehdistä tehtyjä ristejä näkyy muun muassa autojen kojelaudoilla ja virastojen ovilla.

Kirkoissa riittää kävijöitä, sillä monet perheet pyrkivät tekemään niin sanotun seitsemän kirkon vaelluksen, eli käymään seitsemässä eri kirkossa Pyhän viikon aikana. Myös erilaiset Via Crucis -tapahtumat, joissa Jeesuksen ristintietä pohditaan joko kotikirkon maalausten tai kaduilla toteutettavan näytelmäversion avulla ovat suosittuja. Luterilaisessa kirkossakin palmusunnuntaihin kuuluvat oikeat palmunlehvät sekä kiirastorstai-iltaan jalkojen pesu ja ehtoollinen. Pääsiäisaamuna jumalanpalveluksen jälkeen voi kirkon puutarhasta löytyä piilotettuja pääsiäismunia. Yleensä myös syödään joko yhteinen aamiainen tai lounas kirkolla.

 

paasiainen thaimaassa 2

paasiainen thaimaassa 3

thaimaaThaimaa

Thaimaa on buddhalainen maa ja kristilliset juhlat ovat monille siellä varsin vieraita. Pääsiäinen osuu usein samaan ajankohtaan thaimaalaisen uuden vuoden, "songkranin" kanssa. Songkran on perinteisesti thaimaalaisille se vuoden hauskin ja tärkein juhla. Silloin monet lähtevät kaupungista kotiin maaseudulle, ja perinteinen vesiseremonia, jolla on toivotettu siunausta vanhemmille, isovanhemmille ja muille tärkeille ihmisille, muuttuu riehakkaaksi vesisodaksi! Monille nuorille kristityillekin songkran on paljon tärkeämpi juhla kuin pääsiäinen.

Silti pääsiäistäkin vietetään seurakunnissa. Palmusunnuntaina monessa seurakunnassa heilutellaan ihan aitoja, usein kirkon omasta pihasta saatuja palmunoksia. Hiljaisella viikolla monet seurakunnat viettävät kiirastorstain messua. Tärkeänä osana tuota messua on jalkojen pesu: aivan kuten Jeesus pesi opetuslastensa jalat viimeisellä aterialla (Joh. 13), myös seurakuntalaiset haluavat palvella toinen toistaan samalla tavalla. Erityisen koskettavaksi tämän tekee se, että thaimaalaisille jalat ovat ruumiin likaisin, halveksittavin osa.

Pitkäperjantai, kuten muutkin hiljaisen viikon päivät, on tavallinen työpäivä, mutta moni seurakunta viettää jumalanpalvelusta illalla. Lauantai-iltana saatetaan järjestää pääsiäisyön messu. Pääsiäisaamun jumalanpalveluksessa sytytetään usein uusi, suuri pääsiäiskynttilä, jos sitä ei ole sytytetty jo pääsiäisyön messussa. Sen perässä kuljetaan kulkueena kirkkoon. Joskus seurakuntalaisia saatetaan kehottaa pukeutumaan keltaisiin tai valkoisiin vaatteisiin – pääsiäisen väreihin! Pääsiäisenä on usein myös kastejuhla. Silloin seurakunnan yhteyteen liitetään uusia pieniä ja suuria jäseniä. Ja tietysti sinä päivänä myös etsitään kirkon pihalle piilotettuja kananmunia – tai saadaan niitä muuten vain lahjaksi!


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja