HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

– Kummituen avulla isoäitini voi ostaa minulle koulupuvun ja pääsen kouluun. Olen siitä tosi iloinen, sanoo etiopialainen Abdulaziz Ahmed Mehamed.

Abdulaziz 

 

13-vuotias Abdulaziz asuu pienessä peltihökkelissä isoäitinsä ja isoisänsä kanssa Dessien kaupungissa Pohjois-Etiopiassa. Molemmat vanhemmat kuolivat aidsiin, kun Abdulaziz oli vuoden ikäinen. Siitä lähtien poika on kasvanut isovanhempiensa kanssa.

Abdulaziz kuuluu isovanhempiensa kanssa Suomen Lähetysseuran ja etiopialaisen Mekane Yesus -kirkon aids-orpo-ohjelman tuen piiriin. Tuen ansiosta poika saa koulupuvun lisäksi terveellistä ja monipuolista ruokaa.

Seitsemäsluokkalaisen Abdulazizin suosikkiaine koulussa on yhteiskuntaoppi. Aikuisena hän haluaisi avaruustutkijaksi.

– Eniten tykkään pelata jalkapalloa, Abdulaziz tunnustaa.

Aiemmin hän pelasi jalkapalloa kotikulmillaan naapuruston lasten kanssa, mutta sitten pelikentälle rakennettiin tie eikä lähistöllä ole toista pallokentäksi sopivaa paikkaa.

– Kotona en voi tehdä oikeastaan muuta kuin läksyjä ja hoitaa kanojani, poika sanoo.

Jalkapalloa Abdudlaziz pääsee pelaamaan lauantaisin aids-ohjelman toimintakeskuksella, jonka Suomen Lähetysseura ja kirkko rakensivat Nenäpäiväkeräyksen varoilla. Keskuksessa on kavereita, joiden kanssa voi leikkiä ja pelata.

Aids-ohjelman tuki on pienen perheen ainoa tulonlähde. Isoäiti Zemu Ademin, 70, toinen silmä on sokea, ja isoisä Seid Asen, 73, on lähes kokonaan sokea. Isoisä on toiminut ennen vaatturina. Isoäiti taas on letittänyt naisten hiuksia kotikampaajana. Nyt isoäiti ei enää jaksa eikä näe tehdä kampauksia. Isoisä istuu eikä pysty tekemään juuri mitään.

 

Kuva: Ari Vitikainen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja