Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Kummikoululaiset - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

Jiipeenetillä on kummilapsia Botswanassa. Francistownin lukutaitoluokka kokoaa tavallisesta koulusta pois pudonneita, ja heitä tuetaan pääsemään kouluun takaisin. Lähetysseuran työntekijä Marja Alastalo haastatteli koululaisia Francistownissa siitä, mitä seurakunta heille merkitsee.

tsholofelo

Tsholofelo

on 13-vuotias Mahuben ala-asteen 6.-luokkalainen poika. Hän alkoi tulla mukaan seurakunnan toimintaan Francistownin seurakunnan silloisen kirkkoherra Mayflyn pojan kanssa. Tsholofelo osallistuu sunnuntaisin pyhäkouluun, missä hän erityisesti pitää Raamatun opetuksesta. Hän on huomannut, että se auttaa häntä tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa niin koulussa kuin kotona. Viikolla hän käy Toivon Paikan tiloissa syömässä lounaan ja tekemässä koulutehtäviä.

- Seurakunta merkitsee minulle paljon. Saan seurakunnan tiloissa toimivalta Toivon Paikka -ohjelmalta sen mitä tarvitsen. Minulle on myös tärkeää se, että täällä seurakunnassa on ihmisiä, jotka rukoilevat puolestani niin että voisin pärjätä hyvin myös koulussa, toteaa Tsholofelo.

Jos jotain voisi toivoa, toivoisi Tsholofelo että seurakunta ostaisi pyhäkoulutilaan lisää pöytiä. Pyhäkoululaisia on kannustettu tulemaan kirkkoon kavereittensa kanssa ja, kun he niin tekevät, loppuu pöytätila joskus kokonaan.

 

sihle

Sihle

("se on kaunis") on 13-vuotias Mahuben ala-asteen 7.-luokkalainen tyttö. Hän tutustui ensimmäistä kertaa Francistownin luterilaiseen keskukseen ollessaan kummioppilaspaikalla Masasin päiväkodissa. Silloin hän oppi näkemään, että tiloissa toimii myös Toivon Paikka -ohjelman lisäksi varsinainen seurakunta. Juteltuaan äidin kanssa ja äidin kannustuksella alkoi Sihle osallistua sunnuntaisiin jumalanpalveluksiin ja käydä ahkerasti pyhäkoulua.

- Minä pidän kovasti Jumalan Sanasta. Niin kotona kuin pyhäkoulussakin se on minulle kaikkein mieluisinta. Voin puhua yhdestä jakeesta pitkään, toteaa Sihle. - Olen oppinut seurakunnassa paljon kaikenlaista. Yksi tärkeä asia, jota olen oppinut, on yhteistyö toisten ihmisten kanssa.

Sihlen toive olisi, että kaikkien pyhäkoululaisten syntymäpäivät tulisivat huomatuksi kirkossa ja voisivatpahan he saada vaikka pienen lahjankin silloin...

 

baboloki

Baboloki

on 13-vuotias 7.-luokkalainen poika. Hän tuli kirkkoon serkkunsa kehoituksesta. Serkkupoika oli huomannut, että Baboloki ei touhua mitään sunnuntaisin ja rohkaisi häntä tulemaan jumalanpalvelukseen. Tänä päivänä Baboloki osallistuu ystäviensä kanssa jumalanpalvelukseen ja saarnan aikana siirtyy pyhäkouluun.

Babolokin mielestä kaikkein hauskinta pyhäkoulussa ovat pelit ja leikit. Näissä leikeissä opetetaan myös Jumalasta ja Jeesuksesta. Mukavin leikki onkin Jeesuksen nimestä kertova leikki.

 

maretha

Maretha

on 14-vuotias 7.-luokkalainen tyttö. - Tutustuin luterilaiseen kirkkoon monta vuotta sitten. Silloin Toivon Paikan työntekijät tulivat kotiimme ja kutsuivat minut ja sisarukseni kirkolle lukutaitoluokkaan. Siellä sain ruokaa ja oppia, toteaa Maretha. - Jossain vaiheessa sitten tajusin, että saamani apu ei tulekaan varsinaisesti Toivon Paikasta, vaan se tulee Jumalalta Toivon Paikan kautta. Silloin totesin, että minun täytyy alkaa käydä kirkossa. Setswanaksi sanomme "Modimo ga a fe ka letshogo" eli Jumala käyttää ihmisiä välittämään apua.

Pyhäkoulussa käyvä Maretha pitää kovasti opetuksesta ja kaikista pyhäkoulun aktiviteeteista. - Jumala on luonut meidät ja Hän tuntee meidän kaikki ongelmamme, niinpä Häneltä saamme avun, sanoo Maretha.

 

esetere

Esetere

on 19-vuotias. Hän on kaksivuotisen lukion ensimmäisellä luokalla. Minä tulin tuntemaan luterilaisen kirkon Toivon Paikka -ohjelman kautta. Toivon Paikka auttoi ensin äitiäni ja sitten myöhemmin myös minua. Eräänä vuonna, kun olin mukana Toivon Paikan leirillä, silloinen pastorimme David Titus esitteli meille seurakunnan toimintaa ja rohkaisi meitä tulemaan mukaan. Niinpä aloin käydä kirkossa ja pyhäkoulussa, missä minulle opetettiin Jumalan Sanaa ja kasvoin hengellisesti. Viime vuoden marraskuussa minut kastettiin ja konfirmoitiin tämän seurakunnan jäseneksi, kertoo Esetere.

Nyt Esetere on mukana nuorten tapaamisissa lauantaisin ja osallistuu sisarustensa kanssa jumalanpalveluksiin sunnuntaisin. Sisarukset ovat vielä pyhäkoululaisia, mutta ehkä eräänä päivänä heidätkin kastetaan Jumalan perhekuntaan.

- Seurakunta merkitsee minulle paljon. On mukava tulla tapaamaan kirkolle seurakuntalaisia ja oppimaan lisää siitä miten Jumala haluaa meidän elävän. Saan seurakunnan nuorilta ja pastorilta paljon rohkaisua elämääni, toteaa Esetere.

 

Kuvat: Marja Alastalo

kummikoululaisten kuulumisiaLähetystyöntekijä Marja Alastalo kertoo kirjeessään Jiipeenetin kummikoululaisten kuulumisista seuraavanlaista:

Toukokuu on saapunut ja teillä siellä ensimmäiset alkavan kesän merkit lienevät ilmassa ja luonnossa. Meillä täällä Botswanassa alkaa olla aamuisin kirpeää, lämpöä alle 15 astetta (tiedän, että tuo lämpötila lähinnä naurattaa suomalaista...ettäkö muka kirpeää tai kylmää...), ja vanhemmat kyselevät kovasti villapaitoja lapsilleen. Flunssa-aaltokin saapui muutama viikko sitten, jolloin niin lapset kuin aikuisetkin yskivät ja niiskuttivat. En tiedä onko kyse ilmastomuutoksesta vai mistä mutta mennyt kesä oli kovin sateeton ja talvi näyttää tulevan aikaisin. Sitä tässä ihmettelemme.

 

Alkuvuoden aktiviteetteja...

ovat olleet mm. koulupukutilanteen tarkistaminen lasten ja nuorten kohdalla. 56 kummilasta on saanut koulupukuapua ja 60 on noutanut itselleen uudet kengät. Viisi nuorta opiskelee yläasteilla tai lukiossa sisäoppilaitoksissa ja Tsholofelong-ohjelma on avustanut heitä tarvittavilla tavaroilla siellä (vedenkeitin, silitysrauta, lakanat, peittoja jne.). 50 lapselle on annettu myös muuta kuin koulupuku-vaateavustusta. Lasten Pankista olemme saaneet apua, jotta Gladness Engliton on voinut jatkaa laboranttikoulutuksessaan täydellä stipendillä. Olemme avustaneet myös neljää muuta ammattikoulutuksessa olevaa nuorta lähinnä vaate-, matka-ja hygieniatarpeiden välityksellä.

Kaikenkaikkiaan työntekijöillämme on ollut 240 keskustelukontaktia lasten ja heidän vanhempiensa kanssa tammi-maaliskuu välisenä aikana. He ovat tehneet myös 76 kotikäyntiä ja 29 koulukäyntiä.

Nämä ovat tilastoja siitä, miten antamaanne, äärimmäisen arvokasta tukea on käytetty tässä alkuvuodesta täällä Francistownissa muuttamaan lasten, nuorten ja heidän perheittensä elämää parempaan suuntaan.

Lämpimin terveisin ja Siunatun kevään toivotuksin kummilasten puolesta, Marja

 

Jiipeenetti lupautui kummityöhön aiemmin tänä vuonna. Ohjeet, miten myös sinä voit osallistua, löydät täältä.

 

Jiipeenetillä on kummiluokka Botswanassa. Miten Botswanassa lapset viettävät pääsiäistä, siitä selvää otti lähetystyöntekijä Marja Alastalo.

Tyttöryhmä: Pääsiäinen on juhla jota vietetään siksi, että Jeesus ristiinnaulittiin. Silloin emme mene kouluun vaan olemme kotona. Kirkossa ei ole vielä sanottu, miten pääsiäistä vietetään, joten olemme varmaan kotona ja rukoilemme ja luemme Raamattua.

tyttoryhma

Tytöt kuvassa vasemmalta oikealle: Amogelang 11 v., Kebabonye 11 v., Phemelo 12 v., Obonye 15 v.

 

Poikaryhmä: Tiedämme kyllä pääsiäisen, mutta miksi sitä vietetään, sitä emme tiedä. Thusego menee joskus kotikylään pääsiäisenä niin kuin muinakin juhlapyhinä on Botswanassa tapana tehdä. Babolokille ja Thusolle pääsiäinen on vaan vapaapäivä koulusta.

poikaryhma

Vasemmalta oikealle: Baboloki 11 v., Thuso 11 v. , Thusego 12 v.

 

otengOteng 20v. (isonen Tsholofelong-ohjelmassa): Suuri osa lapsista Botswanassa pitää pääsiäistä vaan vapaana juhlapyhänä, josta johtuen ei mennä töihin eikä kouluun vaan ollaan kotona – tai mennään sukulaisia tapaamaan kotikyliin. Näin minäkin ajattelin koko lapsuuteni ja suuren osan nuoruudestani. Kuulin kyllä kirkossa pääsiäisen tapahtumista, mutta pääsiäisen merkitys ei oikein auennut. Viime vuoden pääsiäisenä sitten minulle kolahti pastorin sana "Jeesus on voittanut kuoleman". Ymmärsin, että jos Jeesus on voittanut kuoleman ja jos kerran me olemme Hänen kanssaan ja Jumalan kuviksi luotuja, on myös meillä voima voittaa kuolema. Siksi pääsiäinen on nyt minulle merkityksellinen juhla.

- Kaupoissa on myytävänä pääsiäismunia (suklaasellaisia) ja tipujen kuviakin näkyy siellä täällä. Työmme piirissä olevat lapset ovat kuitenkin köyhistä perheistä, joten pääsiäismunat eivät ole heille tuttu juttu ollenkaan. Perheillä ei ole varaa ostaa sellaisia. Yksi seurakuntamme nuorista, jolta myös kyselin pääsiäisen merkityksestä, sanoi joulun olevan hänelle suurempi juhla kuin pääsiäinen. Siksi, että se on Jeesuksen syntymäjuhla. Kun sitten keskustelimme pääsiäisestä ja Jeesuksen ylösnousemuksesta, totesi hän, että mitä tekemistä niillä suklaamunilla ja pääsiäistipuilla on sitten pääsiäisen kanssa. Hyvä kysymys..., sanoo Marja Alastalo.

Kuvat: Marja Alastalo

Tule tukemaan kummikoululaisia.

Tule tukemaan kummikoululaisia Botswanassa

kummikoululaiset

Ystävänpäivä on tosi hyvä päivä ryhtyä kummiksi! Nyt voisimme me kaikki Jiipeenetin lukijat olla kummeina. Tule mukaan auttamaan Francistownin lukutaitoluokkalaisia!

Jiipeenetti lupautui kummityöhön syrjäytyneiden lasten lukutaidon tukemiseksi Francistownissa, Botswanassa. Koulussa on paljon lapsia, jotka ovat orpoja tai heillä ei ole muuten ollut mahdollista lähteä oikeassa iässä kouluun. Lukutaito on tärkeä heidän tulevaisuudelleen.

"Lasten lukutaitoluokka on jotain ainutlaatuista Francistownissa. Sen kautta on saatu hyviä tuloksia yksityisten lasten ja nuorten elämässä. Se etsii ne yksittäiset lapset, jotka ovat pudonneet normaalista koulujärjestelmästä ja vaikuttaa heidän elämässään, kunnes he saavat pääsyn normaaliin kouluun."

Monta tapaa tulla mukaan

Haastamme kerhoja, koululuokkia, perheitä tai "muita poppoita" tulemaan mukaan Jiipeenetin kummilasten tukitoimintaan aikuisten johdolla. Tässä toiminnassa ei tarvitse olla rippikoulun käynyt, että voi tehdä kummityötä! Vinkkaa vaikkapa nuorisotyönohjaajallesi, opettajallesi tai vanhemmillesi tästä kummitoiminnasta. Vaikkapa laskiaisjuhlassa myytyjen mehujen tai kerhossa leivottujen piirakoiden tuotto voi olla suuri apu kummilapselle, jolle voidaan opettaa lukutaitoa. Pienikin summa on tervetullut. Pienistä puroista syntyy iso virta. Tilille voi laittaa rahat kuukausittain tai vaikkapa vuoden lopussa.

Voitte myös haastaa haluamanne ryhmän, voimme julkaista haasteen Jiipeenetin sivulla!

Me voimme yhdessä pitää ystävänpäivää ympäri vuotta muistamalla kaukaisia ystäviämme. Julkaisemme mielellämme juttuja ja kuvia tempauksistanne. Lähetä jutut osoitteella: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Saamme kirjeitä Francistownin kummityöstä ja katsomme, millaisen summan saamme yhdessä kasaan. Tulkaa porukalla mukaan!

Kummitukesi kohde:

Nimi: Francistownin koululaiset

Maa: BOTSWANA

Lahjasumman voit suorittaa tilille:

Saaja: Suomen Lähetysseura

Pankkitili: Sampo 800014-161130

IBAN-tili: FI38 8000 1400 1611 30

BIC-koodi: DABAFIHH

Viitenumero: 921411053888125

 

Viitenumeron käyttö on välttämätöntä, jotta lahjoituksesi ohjautuu oikealle kohteelle.

Keräysluvat: Manner-Suomi 2020/2012/2695, voimassa 2013-2014, myönnetty 27.9.2012, Poliisihallitus. Ahvenanmaa 2012/6893, voimassa 2013, myönnetty 27.8.2012, Ahvenanmaan maakuntahallitus. Kerätyt varat käytetään vuosien 2013-2015 aikana Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.

Lue lisää Jiipeenetin kummiluokasta tästä.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja