HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

– Kun tanssimme yhdessä käsi kädessä, yhteishenkemme kasvaa ja voimme näyttää, että olemme ylpeitä palestiinalaisesta kulttuurista. Näin totesivat palestiinalaisen Toivon koulun nuoret tanssijat, jotka viettivät viikon Suomessa Järvenpään teatterin nuorten ja Järvenpään seurakunnan vieraina.

toivon koululaisia 2

Toivon koulun kansantanssiryhmä vieraili Suomessa. Vuonna 2004 perustettuun tanssiryhmään kuuluu kaikkiaan kolmisenkymmentä nuorta 12-vuotiaista alkaen. Suomeen tulleessa ryhmässä oli 15–17-vuotiaita nuoria.

 

Suomeen saapui 12 tytön ja pojan ryhmä, iältään he ovat 15–17-vuotiaita. Järvenpään teatteri järjesti palestiinalais- ja suomalaisnuorille yhteisiä työpajoja, joiden tarkoituksena oli lisätä tietoa ja sitä kautta ymmärrystä nuorten elämästä erilaisissa olosuhteissa.

 

toivon koululaisia 4

Tanssiryhmä esiintyi muun muassa Järvenpään seurakunnan tilaisuuksissa. Tapahtuma Jampan seurakuntatalolla keräsi runsaasti yleisöä.

 

Suomessa parasta vapaus ja luonto

– Parasta täällä Suomessa on ollut vapauden tunne, olemme voineet liikkua ja olla – ja nauraa, kuvailee Lone Khillel kokemuksiaan Suomesta.

– Ja luonto. Näin ensimmäistä kertaa elämässäni meren ja järven, Rita Abudayya jatkaa.

Liikkuminen palestiinalaisalueilla on vaikeaa ja nuortenkin matka Suomeen oli vaikea ja monipolvinen. He pääsevät ulkomaille vain monien tarkastuspisteiden kautta. Heidän on ensin matkustettava Jordaniaan, mihin siihenkin vaadittiin kolme eri bussia.

– Tarkastuspisteistä läpipääsyä helpotti se, että meillä oli viisumit Suomeen, kertoi Saji Musleh.

 

toivon koululaisia 3

Rita Abudayya tottui Suomessa pyöräilemään, kotikaupungissa Ramallahissa pääsee pyörän päälle vain leikkipuistoissa.

 

Toivoa koko yhteisölle

Toivon koulu on Länsirannalla, Ramallahissa, sijaitseva Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon koulu, jossa kristityt ja muslimit, tytöt ja pojat, opiskelevat yhdessä. Koulussa on runsas 450 oppilasta, joista neljännes kristittyjä.

– Kummallekin uskontokunnalle on omaa uskonnonopetusta, mutta muuten meillä ei ole mitään eroa keskenämme. Koulun pihalla et pysty sanomaan, kuka on muslimi, kuka kristitty, Rita sanoo.

Toivon koulu on yksi palestiinalaisalueen korkeatasoisimmista kouluista. Suvaitsevuus, oman kulttuurin arvostaminen, rauha ja sovinto ovat tärkeitä asioita. Suomen Lähetysseura on tukenut Toivon koulua pitkään muun muassa kummitoiminnan kautta. Tällä hetkellä noin 90 lasta ja nuorta käy koulua suomalaisten kummien tuella.

– Me olemme ihan tavallisia ihmisiä ja ihan tavallisia teinejä. Haluamme tanssia, opiskella, elää rauhassa ja liikkua vapaasti, Rita toteaa.

 

toivon koululaisia 1

Järvenpään Teatterissa näyttelevät Vilma Kotro, Juuso Pikkarainen ja Siru Pikkarainen osallistuivat palestiinalaisnuorten kanssa yhteisiin työpajoihin. Heidän kokemuksensa oli, että palestiinalaisnuoret ovat ihan samanlaisia kuin hekin.

 

Kuvat: Pertti Pesonen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja